Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bohužel situace v Hodoníně je taková, že Hodonín nejenže nemá kočičí útulek, kam by se daly opuštěné kočky dát s tím, že o ně bude dobře postaráno a časem by byl pro ně nalezen nový domov, v září 2006 přišel komunální odbor MÚ Hodonín navíc s článkem Nekrmte toulavé kočky, který byl zveřejněn v měsíčníku Hodonínské listy 9/2006: pod hrozbou pokuty hodonínské občany vyzývá, aby nekrmili volně žijící kočky, protože prý tak napomáhají šíření jejich nemocí a množení. Tento článek vyvolal řadu reakcí: nejen naši, nýbrž i řady jednotlivců a organizací. Několik z nich zde uvádíme. (Při otevírání a zavírání souborů mějte prosím chvilku strpení, je možné, že to půjde o něco pomaleji než otevírání běžných příspěvků.)

K tomu bychom snad chtěli stručně dodat, že Městský úřad v Hodoníně má jakožto "příslušný státní orgán" dle § 135 občanského zákoníku POVINNOST se o opuštěná zvířata (slovy zákona "věci") starat. A přestože Kočky SOS tuto jeho povinnost činí za něj, MÚ Hodonín nejenže jejich činnost nepodporuje (např. permanentně odmítá poskytnutí prostor pro zřízení kamenného útulku či finanční podporu - pomineme-li ovšem grant v r. 2006 ve výši 4.000 Kč určený výhradně na osvětu), nyní navíc pod hrozbou pokuty hodonínské občany vyzývá, aby nekrmili "toulavé" kočky. Jako hlavní argumenty zákazu přitom uvádí šíření nemocí, nekontrolované množení koček a potažmo i potkanů. Všechny tyto argumenty jsou nesmyslné:

- všechny volně žijící kočky neustále monitorujeme, očkujeme a KASTRUJEME. Kastrované kočky se, jak známo, nemnoží;

- pokud bude kočka hladová, bude mít sníženou imunitu a bude náchylnější k nemocem. Pokud se tedy chceme bavit o přenosu chorob, toto riziko je naopak větší právě tehdy, pokud se kočky nekrmí;

- kočka je přirozeným nepřítelem potkana. Je-li v dobré kondici (tj. zdravá a sytá), potkany loví, a tak lze sotva očekávat, že by ho pouštěla ke své misce a dělila se s ním o krmení. Naopak - bude potkany lovit a postará se o jejich regulaci;

- a konečně za čtvrté: neměli by se trestat ti, kteří se snaží pomáhat, ale ti, kteří nekastrují své kočky a vyhazují je (často i s koťaty) na ulici.

O všech těchto našich argumentech jsme chtěli s představiteli města Hodonín diskutovat. Žádost o zveřejnění svých příspěvků k tomuto tématu opakovaně zaslali i ochránci hospodářských zvířat. Vše marné, radnice bohužel zveřejní jen to, co je v jejím zájmu, a tak všechny příspěvky a vyjádření zveřejňujeme alespoň zde:  

Nekrmte toulavé kočky!
(článek zveřejněný v HL 9/2006)

Reakce Kočky SOS + Odpověď MÚ Hodonín + Odpověď MÚ Hodonín v HL 10/2006 + Dopis OHZ z 31.10.2006

Trestní oznámení
(trestní oznámení na neznámého pachatele z Odboru komunálního hospodářství MÚ Hodonín ze dne 13.9.2006) + Vyjádření Policie ČR


Dopis od OHZ (Dopis starostovi Hodonína od organizace Ochránců hospodářských zvířat) + Odpověď MÚ Hodonín z 17.10.2006 + Odpověď OHZ z 31.10.2006 + Odpověď MÚ Hodonín z 21.11.2006 aneb "v žádném případě nikomu nezakazujeme krmit zvířata" + Žádost OHZ o zrušení zákazu + Dopis OHZ z 3.1.2007 + Dopis OHZ ze 7.3.2007 k tzv. "preventivním opatřením" MÚ Hodonín (text byl následně z webových stránek MÚ Hodonín vymazán) + Odpověď MÚ Hodonín

Manipulace obyvatelstva nepravdami
(příspěvek od paní Mgr.M.S.Mileny Wahlen, autorky řady osvětových materiálů pro První společnost za práva koček)

Velmi děkujeme OHZ za jejich intervenci u MÚ Hodonín. Díky ní MÚ Hodonín konstatoval, že "v žádném případě nezakazuje krmit zvířata".

Namísto odvolání zákazu, jehož existenci MÚ Hodonín popírá, vyšel v dubnovém vydání Hodonínských listů článek s názvem Nekrmte potkany!. Přestože nám je jasné, že tento článek je v podstatě obdobou článku Nekrmte toulavé kočky!, avšak tentokrát bohužel nenapadnutelný, nenechaly jsme jeho zveřejnění bez reakce a napsaly jsme e-mail paní ing. Mrkosové. Neodpověděla.

Bohužel do dnešního dne komunální odbor MÚ Hodonín svůj zákaz nezrušil a ani nezveřejnil žádný z dopisů OHZ či své odpovědi na ně. Hodonínští občané tak stále žijí v domnění, že zákaz platí, a mnozí z nich vyhrožují dobrovolníkům, kteří nám pomáhají s krmením plachých volně žijících koček, udáním na policii a následnými pokutami.

Obrazek
Jedno z míst v centru Hodonína, kde krmíme plaché venkovní kočky - i zde, na tomto krásném místě, považuje městský úřad misku s krmivem pro kočku za "znečišťování veřejného prostranství"... 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kde sehnat krmení

(krmič, 6. 6. 2022 23:19)

Dobrý den, mám spoustu krmných míst pro toulavky. Granulky beru od click and feed. Ty ale nejí všechny kočičky, a tak sháním i kapsičky/konzervy. Je nějaký podobný program jako to click and feed, akorát na mokré krmivo? Už pomalu nemám čím krmit
Kastrace probíhají. Díky za odpověď

Re: Kde sehnat krmení

(Kočky SOS, 7. 6. 2022 17:48)

Dobrý den,
to opavdu nevíme, ale myslím, že ne, že tyto programy zásobují jen suchým trvanlivým krmivem - granulemi.

Můžete zkusit ještě projekt POMÁHÁM KRMIT
https://pomahamkrmit.cz/o-projektu/
Tam jsou granule značky Calibra. Click má granule Brit.

Další možností je oslovit útulek v nejbližším okolí, zeptat se jestli by nepomohli.
Jinak se miciny musí spokojit se suchým.

Máme rádi kočky , ale . . . !

(Jiří Konečný, 3. 8. 2011 20:17)

Zajímalo by mne , jak obyvatelé , kteří krmí toulavá zvířata , zajistí také jejich vyměšování , tak , aby výkaly neohrožovaly svým rozkladem a bakteriemi okolí . V hustě okupovaném městě kočkami je totiž velké nebezpečí nákazy z výkalů , které nejsou sklízeny . Kdo chce pomoct toulavým kočkám , ať si je vezme domů a stará se o ně . Ale ať nekecá !

Re: Máme rádi kočky , ale . . . !

(Kočky SOS, Petra, 3. 8. 2011 20:31)

Ty kočky nejsou toulavé, nýbrž opuštěné, víte, a v tom je ten rozdíl. Ten, komu vadí, ať nadává tomu, kdo je v dané lokalitě vyhodil, a ne tomu, kdo monitoruje jejich výskyt a jejich kastracemi zamezuje jejich dalšímu množení. A ať si nastuduje alespoň základy etologie koček, pak se možná dozví, že kočky svá hovínka zahrabávají - na rozdíl od psů a lidí !

Re: Máme rádi kočky , ale . . . !

(honzA, 7. 10. 2015 13:08)

Milý pane,
vyměšují všichni tvorové a spousta z nich vyměšuje bohužel venku bez kontroly. Vadí Vám ptačí hovno? No a co s tím uděláte. Koupete se v létě v řece, víte, kdo tam všechno vyměšuje a co tam teče z trubek. A víte, kde všude vyměšují lidé? Mám psa a exkrementy sbírám, dokonce i za další pejskaře :-(( a minulý víkend se nám čuba v mžiku vyválela v lidském hovně u fotbalového hřistě(kde mohla být legálně na volno). Víte, co to bylo za příšernost ji koupat, to Vám nepřeju! Kdybych věděl, kdo to tam udělal, tak se asi neudržím. A tohle se nám nestalo poprvé. Lidská hovna se válejí leckde, to byste se divil. Včera jsme byly na vycházce v lese, po celém lese se válely pet lahve, smaltované hrnce a podobný bordel. Kdo to tam zanesl? Tak kdo tady dělá ten hlavní binec, co myslíte? Já mít dětské pískoviště, tak ho samozřejmě přikrývám. Aby mi moje vlastní kočky nechodily kadit tam, kde nechci, dávám tam pomerančovou kůru. Mají jiné plochy a záchody, kam můžou a o ty se starám zase já. Taky mi vadí, jak se obviňují kočky, když na začátku je vždycky člověk.

Nekrmit!

(Petr, 12. 11. 2012 17:57)

Když se přestanou krmit toulavé kočky, jejich počet se sníží jednoduše tím, že uhynou. Město by jich mělo mít jen tolik, kolik je jich schopné uživit. Jejich přemnožení ničí ostatní živočichy jako např. drobné ptactvo, které zase chytá komáry, houseky a jiné havěti.

Re: Nekrmit!

(Eva, 14. 11. 2012 9:57)

Váš argument je naprosto neetický a nehumánní. O problematice toho evidentně moc nevíte. Kočka prakticky nemá šanci ulovit zdravé drobné ptactvo jak píšete. A většina koček ráda chytá komáry, housenky a jiné havěti... A mluvíte o přemnožení koček - jasně je napsáno výše že Kočky SOS toulavé kočky KASTRUJE A TUDÍŽ JE JEJICH POČET REGULOVANÝ.
Svým komentářem akorát ukazuje svou nízkou sociální inteligenci.
Kočky SOS - máte můj obdiv a úctu. Na Moravě je většina lidí ještě tak o půl století pozadu. (viz. moje návštěva jedné vesnice u Znojma - pár lidí z vesnice místní kočky krmilo zbytky od oběda, kotata samozřejmě topí a s kočkama si děti i dospělý (!!) hrají tak, že je vytáhnou za ocas do výšky)

Re: Re: Nekrmit!

(Karel, 13. 3. 2013 11:28)

Vy působíte v nějaké sektě uctívačů koček, či co? Jak můžete takovou lež vůbec napsat?! Když jsem měl panelákového přes 5 kg vážícího kocoura tak jsem ho přestal pouštět na balkon(ten byl holý a absolutně přehledný), protože tam neustále chytal drobné ptactvo. A ted si vezměe zdivočelou kočku, která je v nejlepší kondici a navíc maskována v terénu. Tak se koukejte probudit!!!

Re: Nekrmit!

(Radek Foltýn, 14. 11. 2012 12:21)

Pán, který se podepsal jen Petr je neinformovaný hlupák, idiot a sobec. Nic víc k tomu nenapíši.

Re: Nekrmit!

(Milan , 14. 11. 2012 13:12)

Petře, kolik živí koček město? Osobně si myslím, že ani jednu.
Když už to zvíře (jakékoliv) je, tak by nemělo určitě trpět a to nejen hlady. Musím konstatovat Petře, že jste hrozný vůl.

Paradox

(Miri, 14. 3. 2014 16:32)

Omyl pane,když přestanete krmit,tak kočky nevyhynou.Příroda udělá opak,při nedostatku příroda začne zvyšovat produkci kvůli zachování druhu,bohužel se začnou rodit více a populace bude početná a nemocná.Koukněte do přírody.Když bude tuhá zima,je u zvířat víc vrhů a jsou početnější - ona si to příroda reguluje tak jak potřebuje.naopak,pokud někde máte krmelec(pro jakoukoliv zvěř) můžete ji monitorovat a nemocné jedince odchytit a vyléčit,čím smečka zůstane zdravá.Kastrací humánně regulujete počet a monitorováním registrujete nováčky o které se můžete postarat.

Re: Nekrmit!

(jan, 7. 10. 2015 12:53)

Milý pane, ptáčků je mi velmi líto, ale je vidět, že jste málo informovaný. Sama to řeším, protože mám rád oboje, tak moje kočky mají především na jaře na krku pružný obojek s bezpečnostním zapínáním a rolničkou. Tedy, řešení je. Aby se počet koček zredukoval, není řešení je nekrmit, ale KASTROVAT JE. A za to všechno mohou lidé, to je ta verbež. Buď jsou to lidé hloupí, nechci se dotýkat lidí z vesnice, ale když vidím, v jakých podmínkách tam žije spousta psů a koček, je mi do pláče. Je to jenom zvíře, je to příroda atd...To je totální hloupost, ale s blbcem je těžké pohnout. Pak jsou to mnohdy i lidé chytří, kteří jsou proti kastraci z principu, že je to proti přírodě. Také znám takovou dvojici lékařů, která žije v souladu s přírodou..až jim kocoura přejelo auto, jak pořád lítal za kočkama. Nehledě, že doma to měli smradlavé jako na čističce, protože kocour měl všechno označkované. Hnus a komu tím prospěli? Bohužel lidská blbost je nekonečná, to je ten zásadní problém. A lenost a neochota vydat energii a peníze, někomu pomoct. Ale ona to nejsou jenom zvířata, podívejte se na zlobu lidí i mezi sebou. Kradou, lžou a závidí.

Neuvěřitelné !!!!!!!!

(Linda-majitelka Drobka :-), 30. 9. 2010 18:16)

To si dělají srandu ne? Co to je? Neměli co dělat tak začali rýpat do koček.Kdyby místo toho radši přispěli víc než tu jejich almužnu na osvětu, koupili pytel granulí a pokusili se zřídit nějaký ten útulek. Navíc nesnáším lidi co nekastrují, a kočky jim vesele pobýhají po venku , no co je to proti přírodě to kastrování-ale ty mimina utopit to je asi OK. Nebo když se nám to namnoží tak je hodíme těm ženskej do útulku-oni se o ně postarají (kdo jim dá peníze a jídlo, osušky, peníze na vakcinaci a kastraci apod.) to nás nezajímá - my to neplatíme, ale i přesto kočku nevykastrujeme - je to moc drahé :-//////////////////////ú já mám doma 3 vobludky:) a jsem za ně vděčná, a venku když se mi tam prochazejí kočky občas mám u sebe ty granulky a dám jím. Hlavně jim je asi taky zima když je venku mínus deset. Lidi jsou opravdu idioti.

Re: Neuvěřitelné !!!!!!!!

(lovec koček, 5. 5. 2015 22:55)

Kočka je velmi zvláštní tvor. Řekl bych, že je ludra.
Už 1/2 roku připravuji plán na snížení počtu koček na naší vesnici. Hlavně, aby to bylo co možná nejméně bolestivé. Je to opravdu škodná, a je třeba to řešit...

Re: Re: Neuvěřitelné !!!!!!!!

(jan, 7. 10. 2015 12:42)

Tohle psal nějaký zakomplexovaný a zlý chudáček, který to má v hlavičce prázdné. Takový by také potřeboval zredukovat, aby se nám tady podobní debílci nepomnožovali.

pradátoři

(Jan, 15. 4. 2014 9:04)

Toulavé kočky jsou i kočky majitelů, kteří chtějí, aby se jejich kočička, co má ráda Whiskas proběhla a zamordovala z rozmaru pár ptáčků, jako právě dnes vybrala u mne na zahradě čtaři kosáky, kteří byli 10 dní staří, zůstaly jen hlavičky a pár vnitřností ! Chcele-li pšlu Vám krásné fotečky toho masakru ! A kdo je na vině, samozřejmě, že majitelé ! A poraďte, co mám dělat ?? Že bych kočičky teké zabíjel ?

Nejschopnější zabiják na Zemi? Kočka

(Jana, 1. 2. 2013 22:13)

Přečtěte si raději článek a nebudete tady mlít takové nesmylsli! Kočka JE ZABIJÁK! Tak se toho sice mazlivého ale falešného a zákeřného tvora tolik nezastávejte!
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/291747-mate-doma-kocku-vas-mazlicek-je-nejschopnejsi-zabijak-na-zemi.html

Nejschopnější zabiják na Zemi? Kočka

(Jana, 1. 2. 2013 22:13)

Přečtěte si raději článek a nebudete tady mlít takové nesmylsli! Kočka JE ZABIJÁK! Tak se toho sice mazlivého ale falešného a zákeřného tvora tolik nezastávejte!
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/291747-mate-doma-kocku-vas-mazlicek-je-nejschopnejsi-zabijak-na-zemi.html

najist kočkam

(jaja, 22. 1. 2013 17:25)

kočkám najíst ano,ale těm kteří jako neandrtálci tato zvířátka vyhodí a nestarají se o ně....ti by si zasloužili hladovku a v mraze!!!

Neskutečné :-O

(Eva, 14. 11. 2012 10:00)

A co kdyby se treba prestal krmit ten blbecek Petr, co tu tak inteligentne napsal posledni prispevek? Alespon by sam od sebe uhynul a bylo by o jednoho kretena, kterymi je republika zamorena, min, ne? Misto, co by si lide zvirata brali a starali se o ne, tak je dokazou jen zabijet. Fakt neuveritelny!! Pak se nedivme, ze se priroda chova, jak se chova a bude hur, protoze tohle vsechno chovani se lidem vrati. A doufam,ze takovato hovada pujdou prvni.