Jdi na obsah Jdi na menu
 


Po kastraci

7. 1. 2007

Někteří to možná znáte, některé z Vás to možná teprve čeká:

Přinesete si kočičku od veterináře po kastraci domů ještě v narkóze a jste svědky toho, jak se vám po probuzení z narkózy motá po bytě, padá a vy jí nemůžete nijak pomoci.

Chceme se s vámi podělit o naše zkušenosti, abyste vy i vaše kočka ponarkózní stav prožili co možná v nejmenším stresu.

Kočku vždy přenášejte v přepravce, snáší tak lépe transport. V žádném případě ji nenoste jen tak v rukou. I když se třeba nebojí, může ji vždy něco polekat (hluk, jiná zvířata nebo jejich pachy…) a pokud ji nebudete mít v postrojku a na vodítku (což pochopitelně můžete jen tehdy, pokud je na ně zvyklá), neudržíte ji a zmizí vám v nenávratnu. Bude-li ve stresu, nebude ani reagovat na váš hlas, takže ji nepřivoláte zpět. Stres kočičky zmírníte tím, že přepravku přikryjete (neuvidí, co se děje venku, a nebude se tolik bát). 12 hodin před kastrací (a narkózou obecně) nesmí dostat krmení, jen vodu. Kastrace samotná pak trvá cca 30 min.

Kočička bude zřejmě ještě spát, když ji ponesete domů, nebo se bude trochu budit. Nejlepším řešením je,
nechat ji zavřenou v přepravce prvních několik hodin. Když ji přinesete domů, je třeba zkontrolovat dýchání a popř. vyměnit podložku, kterou má pod sebou v přenosce, může být pomočená, tak aby nebyla v mokrém. Podložku kontrolujte vícekrát a po každém počůrání vyměňte. Přestože se bude tlačit ven a škrabat, nechte ji zavřenou v přepravce, přikrytou, v teple a tichu. Pokud ji pustíte ven, bude jen padat a motat se, protože bude chtít utéct bolesti, a mohla by se zranit nebo si poškodit ránu. V suchu, teple a přikrytá se uklidní, bude déle spát a lépe se dostane z narkózy.

Až zcela probranou ji vypusťte, nabídněte vodu a krmení, ale pokud si nevezme, nic se neděje. Některé kočky nemají po narkóze chuť na jídlo i celý další den. Též doba, po kterou kočka po narkóze polehává a odpočívá, je velmi individuální - někdy 1-2 dny, někdy 4 dny, starší kočky odpočívají i déle, neboť kastraci snášejí hůř, koťata jsou druhý den naprosto v pořádku a už se i hrají.

Kocourci jsou zpravidla pro kastraci brzy zase fit, u kočičky to trvá déle, neboť zákrok byl většího rozsahu. Kočičku je třeba ve dnech
po kastraci sledovat a dávat pozor, aby si nevykousala stehy. Někteří veterináři dávají kočičce košilku, ta vykousání stehů zpravidla zabrání. Kdybyste viděli, že se rána otevírá, ihned s kočičkou navštivte veterináře. Zpravidla po týdnu veterinář stehy z rány vyndá, pokud nepoužil samovstřebávací stehy.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Gizinka

(Dotaz, 17. 2. 2009 17:34)

Dobrý den,
chci vykastrovat kočičku a zrovna se mrouska není to pro ní nebezpečné? Děkuji

Re: Gizinka

(Terka, 22. 12. 2016 22:10)

Kocicku nemuzete kastrovat v dobe mrouskani.Krvaceni pri operaci je pak moc silne

Re: Re: Gizinka

(Kočky SOS, 22. 12. 2016 23:00)

Dotaz už je starý osm let :-)

Kastrace venkovní kočičky, pooperační péče?

(Vanda, 28. 6. 2013 22:44)

Dobrý den, můj děda si pořídil kocourka nalezence u silnice - najednou má kocourek koťata.... Já chci dát kočičku po koťatech vykastrovat, ale nevím co s ní po kastraci, protože je zvyklá žít od malinka venku, není nijak plachá, je to mazel, ale myslím, že by ji kastrace mohla ublížit po psychické stránce. Nevím kam kočičku umístit po kastraci nebo co všechno udělat aby si neublížila... Moje mamka je alergik, takže vzít kočičku domů není možné - leda na chodbu, což mi nepřipadá ideální :( nevíte kdo by mohl s pooperační péčí pomoci ? nebo jak na to ?

Re: Kastrace venkovní kočičky, pooperační péče?

(Lucka, Kočky SOS, 28. 6. 2013 23:11)

Dobrý den, Vando,
můžete nám prosím zavolat? Tel. 724 142 463. Pomůžeme Vám, poradíme. Ale telefonicky to bude přesnější a rychlejší. Děkujeme.

Po kastraci

(Nely, 17. 11. 2010 20:25)

také bych ctěla vědět co se honí lhlavou kočičce která je po kastraci už půl roku a sem tam pomočí postel čistě povlečenou,nový přehoz na postel a nebo
manželovi monterky,které sundá ze sebe a přehodí na prádelní koš v koupelně a občas mu pomočí papuče nebo boty.stává se to tak jednou za dva měsíce.Máme i její mámu doma(jsou nalezenci,ale už teď dva roky panelákový)je strašně moc pečlivá na uklid v záchodku.Její dcera si ani ty své eksrementy neumí zahrabat,dělá to za ní máma a to má dcera necelé dva roky.Jinak jsou zlatíčka obě.Jsem ráda,že někde venku netrpějí.vykastrovaný jsou obě.Krmíme ještě další kočičky venku také vykastrovaný,ale do bytu už bohužel jsou starší a s našema by se rvaly.hlavní je že netrpí hlady,to by jsme nedopustili.

kastrace

(Jana, 17. 11. 2010 20:05)

17.11.2010
reaguji na HunterRedragon z 22.07.2007
Jak to vidíte dnes s kočičkou,máte ji vůbec?
kolik Vám porodila koťat?Živíte je všechny?
Nebo jste změnil postoj ke kastraci?
Kočičky opravdu kolem půl roku mrouskají a čůrají
kde se dá a když je nějak potrestáte,je to horší.
Uměj se pořádně mstít.Jedině (kastrace),pomůže tomu
že z ní máte hodnýho spořádanýho mazlíčka.

kastrace kocourka

(adéla, 15. 5. 2009 11:35)

ahoj mi už kastraci máme zdárně za sebou.Mám ročního kocourka značkovat všude po bytě nebyl čistotnej to byl hlavní důvod kastrace jinak bych ho asi nedala vykastrovat protože jsem měla hroznej strach hlavně z toho,že ho to bude bolet a nechtěla jsem ho trápit,ale pak jsem si řekla že to musí přežít a já si taky pořád nebudu nechávat počůravat kabelky...No zákrok trval asi hodinu pak nám doktor řekl že se musí trošku probrat než půjdeme domů...Tak jsme ho asi dvě hodiy budili protože nechtěl vůbec vztávat...Pak nás doktor pustil.Ćip má 7 kilo takže naspat ho do přepravky která byla už tak malá...Radši jsem si ho vzala na ruku a přikryla dekou v autě mě celou počůral :-) ale to mi nevadilo hlavně že jsem ho měla v ruce a jeli jsme domů...No doma to bylo pořád jenom hlídání chodil motal se padal probral se pořádne asi až za 6 hodin to jsem mu dala i najíst...a jsem ráda že to má za sebou je jaro tak jsme ho ušetřila i jeho choutek:-)..Jen máme kýlu :-( a toho se bojim hodně to už je přece jen větší zákrok...Ada Vávrová

kastrace

(veronika v., 3. 11. 2008 8:24)

S Petrou plně souhlasím.V mém okolí jsou lidé většinou zrůdy koťata zabíjí různými způsoby a dost mne to dere srdce.Jejich argument je jsou to zvířata a můžu si s nimi dělat co chci.Takovéto primitivy bychom měli vymítit je to živá duše a je na nás závislá jako dítě-to přece taky nezabíjíte!!

Kastrace

(Kočky SOS, Petra, 24. 7. 2007 13:33)

Srovnání s kastracemi lidí není na místě, neboť sotva najdete ženu, která by rodila každý rok dvakrát až třikrát po 3-5 dětech. Lidé své množení na rozdíl od koček dovedou regulovat, kočky však o tom, zda bude o jejich koťata dobře postaráno, příliš nepřemýšlejí. Pokud má Vaše malinká kočička přístup ven a Vy ji nenecháte kastrovat, brzy Vám přivede koťata. Pokud ani koťata nenecháte vykastrovat, do 1/2 roku zabřeznou i koťata, budou-li to samičky. Dříve či později zjistíte, že o tolik koček se prostě nezvládnete postarat. Co pak uděláte? V nejlepším případě zavoláte na pomoc útulek nebo jinou organizaci, která se stará o opuštěné kočky. A uslyšíte totéž, o čemž nyní prohlašujete, že se Vám to moc nelíbí: totiž že jste měl svoji malou kočičku vykastrovat. Kastrací své kočky ušetříte starosti s nechtěnýnmi koťaty nejen sobě, ale i lidem, které, až bude nejhůř, budete žádat o pomoc.
V případě, že byste pro všechna koťata našel nové domovy, se totéž může stát jejich novým majitelům. Tím, že necháte narodit koťata, za ně nesete odpovědnost. Opravdu dokážete zaručit, že o ně i o všechna koťata, která přijdou po nich, bude po celý život dobře postaráno? Že neskončí někde vyhozená a opuštěná?

.....

(HunterReddragon, 22. 7. 2007 23:04)

mě se moc kastrace nelíbí...sice mám jen malinkou kočičku ale i tak...to je to samé jako byste nedobrovolně kastrovali lidi.