Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo jsme?

kocky-sos.jpg

Nahoře zleva do prava:
Jana Laštovková,
depozitum Mikulčice
Petra Šímová, depozitum Hrušky
Naďa Tomalová, předsedkyně a zakladatelka Koček SOS, depozitum Hodonín I.
Alena Březovská, hospodářka
Iva Tomančáková, správce webových stránek a FB, dočasná péče

Dole:
Mgr. Lada Buchtíková,
dočasná péče Mutěnice
Lucie Foltýnová, místopředsedkyně, depozitum Hodonín II.
Ing. Jitka Rampáčková, dočasná péče Mikulčice

Naďa Tomalová je ta, která za všechno může  - založila v Hodoníně Kočky SOS a je jejich předsedkyní. Rozhoduje o všech důležitých věcech, tedy vlastně úplně o všem. Má doma ve svém bytě největší depozitum.
Lucie Foltýnová - je místopředsedkyní Koček SOS a je hned po Nadi tím nejdůležitějším členem. Jednak proto, že je  řidičkou a Naďa by se bez ní nikam nedostala a jednak je mladší, takže pokud je třeba pro záchranu kočky přelézat ploty, lézt do sklepních okýnek či se plížit v křoví - je potřeba Lucky. Lucka má v Hodoníně druhé největší depozitum.
Funkce
Aleny Březovské v Kočkách SOS je hospodářka. Alena zajišťuje veškeré záležitosti týkající se každoročního vydávání kalendářů, organizačně zajišťuje naše umísťovací výstavy a hlavně pomáhá získávat finanční prostředky šitím úžasných pelíšků, polštářků a výrobou háčkovaných hraček. Vše najdete zde.
Jana Laštovková má ve svém domě v Mikulčicích další naše depozitum. Kromě toho má na starosti kočičky na oploceném pozemku a tam jí pomáhá i manžel, který pro kočky zvelebil jejich domeček, vyrobil pro ně spoustu úkrytů, škrabadel a dalších nezbytností, vždy jen za cenu materiálu.

petra.jpgDalší depozitum máme v Hruškách, tady úřaduje Petra Šímová. Je veselá a vždy dobře naladěná a pokud je potřeba Kočkám SOS pomoci, nezaváhá a zapojí celou rodinu.
V neděli 25.4.2021 po tragické nehodě nás opustila naše kolegyně, depozitářka, kamarádka ... naše milá Petra Šímová z Hrušek.
Nechce se nám tomu věřit a těžko se s tím smiřujeme.
Peti, doufáme, že jsi v kočičím nebi, že tam máš všechny ty kočičí dušičky kolem sebe a že do psího nebe to máš jen na skok, protože jsi je milovala všechny stejně.
Nezapomeneme.


Aby jste věděli co se u nás děje, je potřeba zpracovávat příspěvky na webové stránky a FB a to dělá Iva Tomančáková, taktéž vyřizuje adopce na dálku a veškerou emailovou i FB poštu a jak říká Naďa - dělá u počítače úředního šimla. Také poskytuje domov a péči kočkám, které nemají šanci najít nový domov, starým nebo nemocným.
Lada Buchtíková začala poskytovat dočasnou péči našim kočkám, zejména těm bázlivějším nebo těm, které měly problémy ve velké skupině koček a pečuje o ně u sebe doma v Mutěnicích. Pomáhá s odchytem plachých koček ve své obci. Přidala se k nám v roce 2017.
Jitka Rampáčková začala poskytovat péči našim koťatům a kočkám ve svém domě v Mikulčicích, odchytává ke kastracím plaché kočky ve své obci.  Přidala se k nám v roce 2018.

Jak šel čas aneb něco z naší historie najdete zde.

 

A v čem vlastně veškerá naše činnost spočívá?
 

Kastrujeme, krmíme, léčíme, umísťujeme do nových domovů ...

Kastrace je jednoznačně nejdůležitější!
V současné době je kočka zvířetem přemnoženým. Svět se mění a přirozené prostředí k životu pro kočky zmizelo. Ano, dříve kočky žily převážně venku, u domu, ale dnes je na místech dřívějších statků, luk a polí bytová zástavba, sídliště, nákupní centra, průmyslové zóny. Kde tady mají kočky žít? Jakou potravu tady najdou? Proto je nutné počty volně se pohybujících koček bez majitele regulovat. Regulací se rozumí soubor soustavně prováděných preventivních opatření, která mají přispět k udržení populace v určité zdravotní a genetické kvalitě a jejichž cílem je omezit rizika, která mohou vzniknout nárůstem populace v jejím teritoriu a zabránit vzniku utrpení zvířat ..., takto to definuje zákon č. 246/1992 Sb. A u koček je jednoznačně nejhumánnějším způsobem jejich KASTRACE.

Je nutno si uvědomit, že tady s námi odjakživa žijí kočky plaché a kočky přítulné.

Plachá kočka je taková, která odmítá kontakt s člověkem, nedá se pohladit, bojí se. Tyto plašanky se obvykle srocují do větších skupin, člověku se vyhýbají. Žijí na různých místech, hledají své úkryty většinou u statků, v zahrádkářských koloniích, v areálu firem, ale i na sídlištích a v parcích uprostřed měst. Pokud se o tyto kočky nikdo nestará, může se jejich populace rozšířit do velkého počtu. Kromě toho, že tak budou pro většinu okolí obtěžující, tyto kočky strádají hlady, mají oslabenou imunitu, rodí nemocná koťata.
Pokud nám někdo takovou skupinu plachých koček nahlásí, často slýcháváme - "Odvezte si je do útulku, my je tady nechceme!" Ale taková kočka do útulku nepatří! Do útulku se dá přijmout jen kočka přítulná, kontaktní, které lze později najít nový domov. Plachou kočku si z útulku nikdo nevezme a velice brzy by byla kapacita každého útulku vyčerpána. A další neméně důležitá věc - pokud plachou kočku odchytíte a umístíte ji do omezeného prostoru, mezi čtyři stěny, kočka tuto situaci těžce nese, je v obrovském stresu, může odmítat potravu a celá situace může mít fatální následky a skončit smrtí. Proto tyto kočky odchytáváme ke kastraci, necháme je označit nástřihem ucha a po 1 - 2 denní rekonvalescenci u nás je vracíme zpět do původních lokalit. Tady vždy musí být zajištěno krmení (financujeme my) a voda. To, že některá města odmítají akceptovat tzv. krmná místa lze označit za týrání. Kočky dnes nemají možnost v betonové džungli najít dostatek přirozené potravy. Ve většině případů se na krmení domluvíme s majitelem pozemku, případně někým, kdo kočky nahlásil, bydlí poblíž nebo ve firmě pracuje. Tento člověk kočky krmí a zajišťuje velmi důležitý monitoring - to znamená, že nám nahlásí, pokud začne chodit na krmení nová kočka. Je důležité každého nováčka co nejdříve odchytit ke kastraci, jinak by naše práce nebyla k ničemu a na místě by se dále kočky množily. V takto ošetřené a monitorované lokalitě si kočky žijí spokojeným kočičím životem, nadále se nemnoží, naopak, časem dochází k přirozenému úbytku až může lokalita zůstat zcela bez koček. To se nám podařilo třeba v zahradě nemocnice v Hodoníně, kde po dlouhá desetiletí žilo plno koček, nemocných, strádajících.
Plaché kočky jsme už nechali kastrovat, krmíme a monitorujeme na mnoha místech, některá najdete
zde. Krmíme tak okolo 180 volně žijících, kastrovaných koček, nejen v Hodoníně, ale i okolních obcích.
Od r. 2003 do 31.12.2019 jsme nechali vykastrovat celkem 3 568 koček. Více v našich zprávách
zde.

Odchyt plachých koček v areálu masokombinátu v Hodoníně ...

Kočka přítulná je taková, která se člověka nebojí, naopak, nechá se hladit, otírá se. I takovou kočky potkáte na ulici a ne vždy je to kočka, která má svého majitele a je jen na procházce. Poznáte je od sebe tak, že kočka, která má svůj domov a jen si vyšla, je pěkná, v dobré kondici, zdravá. Kočka, která nemá svůj domov bývá špinavá, zubožená, vyhublá, často nemocná, někdy i zraněná. Tito kočičí bezdomovci se na ulici objevují z různých důvodů. Někdy se kočka majiteli ztratí, uteče vylekaná třeba při přepravě na veterinu, vypadne z okna či balkónu a protože byla zvyklá jen na byt a venku to nezná, ztratí se a živoří na ulici. Další případy jsou i kočky přímo vyhozené, ponechané na ulici svému osudu, třeba po zemřelých příbuzných, velice časté je, že kotě slouží jako hračka, děti si jej přivezou z prázdnin u babičky, ale jakmile začne škola a není čas, odrostlá koťata končí na ulici. Dostávají se k nám také kočky zraněné, po srážce autem, odchytnuté do želez nebo kočky týrané. V sezóně přijímáme desítky odložených koťat, mnohdy jsou stará teprve několik týdnů, protože nezodpovědní lidé své kočky nekastrují a koťat se pak zbavují nezákonným způsobem.
V každém případě, pokud je nám nahlášena kočka přítulná, přijmeme ji k nám do našich depozit (což jsou naše domácnosti - naše byty a domy), umístíme do karantény a pomocí našeho FB se snažíme najít majitele. Kočce poskytneme veterinární péči a po dobu než se vyléčí ji najdete v rubrice
PŘEDNABÍDKA. Pokud se majitele najít nepodaří, kočka se naočkuje, odčerví, vykastruje a umístíme ji na naše stránky do rubriky KOČKY, KTERÉ ČEKAJÍ NA NOVÝ DOMOV a hledáme nový domov. O roku 2003 do 31.12.2019 jsme našli nové domovy pro 1 996 koček. Těší nás, že se mají dobře a jejich majitelé se nám rádi chlubí jejich fotkami. Všechny je najdete zde.

Umístění koček do nového domova ...


Informujeme ...

Součástí naší činnosti je i osvěta – veškeré informace ke kastracím najdete na našich webových stránkách, podívejte se do našeho MENU. O problematice nekontrolovaného množení koček informujeme také na našem FB a snažíme se lidi přesvědčit, aby své kočky dávali kastrovat. Není přitom nutné, aby se s kastrací čekalo až do dospělosti kočky, jak často veterináři, kteří žijí z poznatků získaných za studií před 20 a více  lety, tvrdí. Kocourka doporučujeme vykastrovat v 6. měsíci, kočičku po ukončení 5. měsíce věku, protože většina z nich v 6. měsíci už mrouská a pokud lidé mají kočku u domu, ani netuší, že jim tak brzy zabřezla a nechtěná koťata jsou pak nemilým překvapením.  Nevykastrovaní kocouři se navíc mnohem více toulají a jsou mnohem častěji oběťmi různých zranění, často končí pod koly aut – i toto je tedy důvod, proč je nechat vykastrovat.  Nechat porodit svou kočku, když útulky v letním období praskají ve švech, protože spoustu koťat skončí vyhozených, je sobecké. Nevykastrovaní kocouři se navíc mnohem více toulají a jsou též mnohem častěji oběťmi různých zranění – i toto je tedy důvod, proč je nechat vykastrovat.  Existuje spousta výstižných letáků, které každoročně posíláme obecním úřadům z okolí s prosbou, aby je umístili do svých místních novin nebo na své webové stránky, na místní TV kanál, nabízíme obcím kastrace koček, nutno přiznat, že ne vždy s úspěchem ... Nakonec, pro každého kdo má zájem o tuto problematiku, je v dnešní době snadné si veškeré informace dohledat.


kastracni-program2.jpgPomáháme ...

Často se na nás s žádostí o pomoc obracejí důchodci nebo i sociálně slabí občané s prosbou o pomoc. Stává se, že se jim na zahradu přitoulá kočka, ať už plachá nebo přítulná, oni ji začnou krmit a už nepomyslí na to, že pokud kočka zabřezne, porodí koťata právě na jejich pozemku! I v takových případech pomůžeme – objednáme kočičku k veterináři, přijedeme, kočku odvezeme, (plachou kočku odchytíme pomocí odchytové klece) a po kastraci přivezeme zpět. Vše uhradíme. Z tohoto důvodu vznikl i náš KASTRAČNÍ PROGRAM, kam přispívá kočkomilná veřejnost a ze kterého můžeme tyto kastrace hradit. Pokud byste chtěli i vy pomoci, transparentní účet má číslo 2201683038/2010


Vyjednáváme ...

Přiznáváme, toto už jsme vzdali. Několik let jsme docházeli na jednání s Městským úřadem Hodonín (jednali jsme už s několika starosty) s žádostí o jakoukoliv podporu – zde bohužel bez jakéhokoliv úspěchu. Za vše, co jsme za roky naší činnosti pro hodonínské kočky udělali, jsme od radních dostali v roce 2004 - 2 000 Kč, v roce 2005 - 10 610 Kč a v roce 2006 - 4 000 Kč, ale vše výhradně na osvětu. Ale my potřebujeme na kastrace, na krmivo a veterinární ošetření! V posledních letech se naše naše původně dvě depozita rozšířila o další, takže míst, kde poskytujeme kočkám péči máme celkem šest - dvě v Hodoníně, dvě v Mikulčicích, v Hruškách a v Mutěnicích. Naše náklady se postupně vyšplhaly na 150 - 200 tisíc měsíčně! Jen faktura za veterinu bývá 40 - 60 tisíc, podle ročního období. V letech 2007 a 2008 jsme žádali Hodonín o grant, našim žádostem však nebylo vyhověno. Některé naše "boje" o kočky najdete zde.
Dnes už zákon ukládá obcím, aby se postaraly o toulavá zvířata. Bohužel, drtivá většina obcí a měst řeší pouze psy, kočky nikoho nezajímají. Možná je to proto, že kočka na rozdíl od psa nemůže člověku ublížit. A potom - my jsme za 17 let dosáhli toho, že Hodonín je bez kolonií přemnožených toulavých koček. Město tudíž žádný problém nemá, tak nemá ani co řešit, že ... My to děláme pro ty kočky, nechceme aby živořily a trpěly na ulicích a "vedlejším produktem" je, že suplujeme to, co zákon ukládá obcím. A takto je to ve většině obcí a měst v ČR. Postarají se lidé, kterým je líto živořících zvířat.
Proto uvítáme jakoukoliv formu pomoci, kterou byste nám chtěli poskytnout. Více o možnostech, jak pomáhat, si můžete přečíst v rubrice
POMOZTE NÁM. Nejvýznamnější pomocí je pro nás adopce na dálku.

Děkujeme kočkomilné veřejnosti, našim sponzorům a fanouškům, jen díky vaší pomoci můžeme my pomáhat kočkám!

Sledovat nás můžete i na našem Facebooku, kde už máme přes 8 tisíc fanoušků a nebo i na YouTube.

 

Lucko, proč máš kočky?

 

Kočky SOS a média ...

hr3.jpg10.6.2018 natáčela v našem depozitu televize Prima reportáž do pořadu Vychytávky Ládi Hrušky na téma "Jak pomoci opuštěné kočce". Na reporáž se můžete podívat zde, začíná před 15.minutou

 

21.9.2017 vyšel rozhovor s Nadou Tomalovou v internetovém magazínu Ženy, s.r.o.

 

img_9809.jpg19.11.2013 Dobré ráno na ČT2vstup 1vstup 2 a vstup 3 - rozhovor s PaedDr. Janou Stěničkovou a Naďou Tomalovou o naší První umisťovací výstavě opuštěných koček; fotogalerie ze zákulisí vysílání zde.

 

8.11.2013 Novinky.cz rozhovor s Naďou Tomalovou o jejích začátcích a našem sdružení 

 

19.9.2012 Český rozhlas Brnopořad Apetýt (rozhovor s Naďou Tomalovou a Luckou Malečkovou)

 

28.8.2012 Žena-in - Nemám ráda, když mi říkají kočičí máma - rozhovor s naší předsedkyní Naďou Tomalovou

 

17.8.2012 Dobré ráno na ČT2vstup 1 a vstup 2 - rozhovor s Luckou Malečkovou a Petrou Podařilovou o kalendáři Kočky SOS 2013 a naší činnosti

 

9.12.2011 Sama doma na ČT1 reportáž z depozita Nadi Tomalové (přetočte na 28:50)

 

Další reakcí na naši Zprávu o činnosti za 3. čtvrtletí 2009 je televizní reportáž, kterou v depozitu paní Tomalové natočila dne 21.10.2009 TV Slovácko

 

2.9.2011 Dobré ráno na ČT1 - vstup 1, vstup 2 - rozhovor s Luckou Malečkovou a Petrou Podařilovou o kalendáři Kočky SOS 2012 a naší činnosti

 

16.10.2009 vyšel na základě naší Zprávy o činnosti za 3. čtvrtletí 2009 článek Hodonínském deníku s názvem Kočičí mámy prosí o pomoc. Mají dluhy.

 

11.11.2008 byl v týdeníku Naše Slovácko uveřejněn rozhovor s Naďou Tomalovou a anketa na téma "Jak byste řešili problém toulavých koček?"

 

Na článek v MF Dnes zareagovaly Hodonínské listy, str.12 lživým článkem ředitele ZOO Opravdu se naše město o kočky nestará? (více o tom, jak město a paní místostarostka řeší problematiku koček, si můžete přečíst v rubrice Jak bojujeme)

 

1.8.2008 otiskla MF Dnes článek Jak netrápit kočky? Vykastrovat je!

 

p1010058.jpg13.12.2007 byla v pořadu Dobré ráno odvysílána reportáž z depozita Nadi Tomalové - zhlédnout ji můžete na youtube.

 

 
Aktualizováno dne: 31.12.2019
 

Náhledy fotografií ze složky U nás

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář