Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ručně vyrobené šplhadlo

30. 1. 2009

Co dělat, když máte doma hyperaktivní kočky, co by moc rády pořádné šplhadlo, ale vám se peněz na jeho koupi nedostává?
Zde je jen jedna dobrá rada - navštivte obchod pro kutily a vyrobte si škrabadlo sami.
Jak taková výroba šplhadla probíhala v novém domově naší bývalé svěřenkyně
Petuly, si můžete přečíst:

 

"Oba jsme s Pavlem velcí milovníci koček, ale dokud jsme bydleli u rodičů v bytě, resp. já na VŠ kolejích, vlastní kočku jsme mít nemohli. Teprve před půl rokem se Pavel konečně nastěhoval na privát a hned za dva týdny, když se jakž takž zařídil, si začal shánět kočičky. Našel je přes inzerát od jedné důchodkyně, která měla ve svém malém bytě koček, kocourů a koťat asi 12 a naprosto nestačila se o ně starat... A jelikož jsou kočičky hyperaktivní a Pavel nechtěl, aby si mu brousily drápky na novém nábytku, kterým postupně zařizuje byt, bylo jasné, že se kočičkám musí pořídit pořádné škrabadlo. Z nabídky zverimexů jsme si nevybrali hlavně kvůli vysoké ceně škrabadel, zato jsme během nákupu nábytku a všelijakých drobností do nového bytu zabrousili i do Bauhausu, kde Pavla zaujala široká nabídka různě dlouhých, tlustých a širokých, jen hrubě opracovaných prken...

Doma si udělal jen velmi přibližný plánek, jak by mělo škrabadlo vypadat (já jsem z něj vůbec nepochopila, co že to vlastně Pavel bude stavět), pak zajel do Bauhausu nakoupit prkna (je možno si je tam nechat i nařezat), šroubky a sisal, od táty vypůjčil vrtačku a dal se do díla. Nutno říci, že Pavel sám sebe nepovažuje za kutila... Základem škrabadla a prolízačky bylo dolní prkno a dva kůly po stranách kvůli stabilitě a zbytek už Pája připevnil, jak se mu to zdálo zrovna nejlepší. Nakonec do dřeva navrtal kovová očka a na ně přivázal hračky - provázky, rolničku, uschlý list z palmy a víčka od piva (prostě to, co se našim kočičkám líbí nejvíc). Celkem nad prolízačkou strávil necelé dva večery, cena za prolízačku byla celkem asi 1300 Kč. Jak už jsem psala - bylo třeba koupit pouze pár prken, šroubky a sisal na omotání (+ lepidlo). Časem plánujeme na prolízačku nalepit koberečky, ať se kočičkám líp hoví, ale i to se dá pořídit velmi levně (v každém obchodě s koberci mají zbytky, které jsou jim k ničemu)."

Obrazek

"A jak že se kočičkám prolízačka líbí? Stačí napsat, že na sloupku omotaném sisalem si jedna z kočiček začala brousit drápky ještě dřív, než jsem stihla zamést piliny po dokončené práci. Máme teď prolízačku místo televize a dost se u toho nasmějeme."

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

šplhadlo

(ANDREJKA, 26. 8. 2013 11:50)

Ou to jste si musela dát práci je to nádhera!!!!!

Paráda! :)

(Diana, 21. 8. 2013 18:22)

Dobrý den,
vyrobili jste moc krásné šplhadlo! Za měsíc si chystáme přivézt domů koťátko Mainské mývalí a chceme mu taky vyrobit vlastní domeček. Snad se nám povede, díky za inspiraci! :)

velikost šplhadla

(Kateřina, 26. 9. 2012 20:59)

Dobrý den, vaše šplhadlo nás s přítelem nadchlo a chystáme se vyrobit našim budoucím kočkám podobné, chtěla bych se ale zeptat na rozměry jednotlivých desek na odpočívání. Nevíme jak velké by měly být, aby se na nich dospělá kočka pohodlně uvelebila. Hezký večer přeji :)

Re: velikost šplhadla

(Markéta Polášková, 27. 9. 2012 12:54)

Dobrý den,
my jsme nad rozměry desek nijak extra neuvažovali, řezali jsme to "od oka" :) Myslím, že ty největší desky mají tak 40x30cm. Když na některé dáte ještě polštářek, úspěch zaručen :)

způsob připevnění bočních sloupů

(Martin, 16. 8. 2012 13:33)

Dobrý den, můžete mi prosím poradit jak jste připevnili sloupy (dřevěné hranoly), aby pevne drzely, nevyklaly se a neco vydrzely?

Re: způsob připevnění bočních sloupů

(Pavel - Autor kočkodromu, 21. 8. 2012 14:39)

Dobrý den, vzhledem k tomu, že jsem vystudovaný matematik, přistupoval jsem k věci co nejpragmatičtěji. Koupil jsem v Bauhausu dřevěné tlusté hranoly. Ty se pak dají podle potřeby pomocí pilky upravit na správnou délku. Hranoly jsem pak připevnil na širokou dřevěnou podkladovou desku zavrtáním zamořezného vrutu ze spodu do hranolu - na každý hranol jsem spotřeboval dva až tři cca pěticentimetrové šrouby. Stejným způsobem jsou v horní části přidělané desky, na kterých kočky odpočívají. Celá konstrukce je pak ještě ke stěně přidělaná dvěma dřevěnými příchytkami ve tvaru L. Omotávat kobercem nedoporučuji, protože ten se pak hrozně třepí. Lepší je koupit sisálové lano, sloup natřít lepidlem herkules a sloupky pak lanem omotat.

Přeji hodně zdaru! :)
Pavel Prostřední

Re: způsob připevnění bočních sloupů

(Pavel - Autor kočkodromu, 21. 8. 2012 14:42)

Pokud jsem se nevyjádřil dost jasně, volejte prosím tel 603 837 505. Poradím po telefonu. Ahoj, Pavel

koberec

(Markéta Polášková, 9. 12. 2010 11:20)

Dobrý den a děkujeme za všechny komentáře :) Co se týče koberečku, ten původně na šplhadle byl také, hned od začátku, ale nevydržel kočičí drápky ani týden :) Koberec postupně pouštěl jedno oko za druhým a kočky pak navíc jednotlivá vlákna začaly okusovat asi v domnění, že je to tráva, takže koberec musel pryč. Z tohoto hlediska je mnohem účinnější sisalové vlákno, kterým je hustě obmotán sloup úplně vpravo. Kočky ten sloup doslova zbožňují :) Kromě toho si brousí drápy také na ostatních sloupech, které mají výhodu, že jsou ze surového nelakovaného dřeva, takže jim to jde dobře. Pravidelně sice pod celým škrabadlem uklízíme hromádku třísek a pilin, ale pořád lepší, než kdyby nám kočky škrábaly třeba lakovaný kuchyňský nábytek :)

odpočívalo

(Pavlína, 8. 12. 2010 18:12)

Je to super, až na to, že tomu fakt chybí ten hlavní doplněk: omotané kobercem nebo nějakým plátnem. Já sobně mám ráda velké rozmanité odpočívadla, ale na to, že je tu uvedeno, že není žádný kutil, tak v pohodě, dobrá práce :-)

Krásný domeček

(Jana, 5. 4. 2010 18:29)

Moc pěkné. Právě jsem se chystala do lesa pro strom, ale tohle se mi zdá pro kočičáky bytelnější, a taky to dobře vypadá v interiéru.

Je to super

(Martina, 4. 1. 2010 21:03)

Fakt moc pěkně jste to vyrobili, co ještě tak tam přidat závěsnou houpačku a rouru, jak to bývá u šplhadel? Zas tady je výhoda, že to není z plyše,který se asi brzy umaže a roztrhá.

inspirace

(mikimysak, 5. 3. 2009 16:57)

Chválím Pavla za výborně zpracovaný kočičí palác.Zrovna jsem hledal inspiraci jak na to co nejlevněji a nejrozmanitěji abych uspokojil většinové potřeby našich dvou kožíšků.Už jsem na tolik zblnul ze všech sloupů,že mi unikla myšlenka udělat sloup z hranolů což je z hlediska mnohem účinější na přidělání poliček než kulatina.Tak že moc díky jdu kreslit plánky :o))) a kutit.