Jdi na obsah Jdi na menu
 


Péče o opuštěné kočky v Hodoníně pohledem zastupitele MUDr. Jiřího Kubrického

V září 2006 zveřejnily Hodonínské listy článek komunálního odboru města Hodonín s návem Nekrmte toulavé kočky. Proti článku jsme silně protestovaly a s pomocí našich argumentů se snažily dosáhnout toho, aby město zákaz odvolalo. Odvolání zákazu  jsme se nedočkaly, město pak pouze v jednom z e-mailů uvedlo, že nikomu krmení zvířat nezakazuje. Od té doby jsme nuceny poslouchat protesty "pořádkumilovných" obyvatel, kterým vadí misky s krmením v lokalitách, kde kočky krmíme. Často se setkáváme i s tím, že lidé zničí boudičky pro kočky, ukradnou granule nebo misky, často obojí. Snažíme se vysvětlovat, že za přítomnost koček nemůžeme my, že my se jim snažíme jen pomoci a nebýt nás, které je necháváme kastrovat, bylo by jich tam mnohem více.

smetak.jpg
V lednu 2011 jsme pro vyhozené boudičky musely dojet až na skládku.

Mlčely jsme až do pátku 22.7.2011, kdy se u nás při krmení koček v Perunské ulici zastavil MUDr. Kubrický. Poté, co se nás zeptal, zda víme, kdo on je, že on je doktor a velmi vlivný člověk ze zastupitelstva, prohlásil, že tím, že necháváme kočky kastrovat proti jejich vůli, se chováme jako Hitler, a že je nemáme krmit, resp. jim máme krmení dávat jinam než do ulice, kde bydlí on, bez ohledu na to, zda je pak kočky najdou nebo ne.

 

img_0153.jpg
Ještě v zimě 2010/2011 měly kočky útočiště ve vraku auta, které zde parkovalo.
To je však nyní pryč, a tak jim krmení dáváme do keřů.
Více fotek najdete na Facebooku.

 

V návaznosti na tento rozhovor jsme 25.7.2011 MUDr. Kubrickému i ostatním zastupitelům zaslaly otevřený dopis, kde město informujeme o tom, co vše pro hodonínské opuštěné kočky děláme, o tom, že nebýt naší činnosti, byl by Hodonín plný hladových a nemocných koček, vyzýváme je k tomu, aby nás uznali jako rovnocenného partnera a žádáme MUDr. Kubrického o omluvu.

26.7.2011 nám přišla reakce z radnice od 1. místostarosty ing. Jaromíra Hýbnera. Ve svém mailu pouze zpochybňuje zákonnou povinnost města starat se o opuštěná zvířata - k ostatním částem našeho dopisu se nevyjadřuje. 27.7.2011 nám poslal reakci na dezinterpretaci svého vyjádření, v níž vyjadřuje hluboké zklamání z našeho postoje a obává se, že tímto jsme my určily další vývoj našich vzájemných vztahů. Naši odpověď si můžete přečíst zde.

 


Video z krmení venkovních koček v Perunské ul. z listopadu 2010

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ach jo!

(Alice a Mourajz, 28. 7. 2011 19:31)

Zpochybňující reakce pana místostarosty města Hodonín na otevřený dopis zastupitelstvu je poněkud alibistická. Všichni totiž víme, že „péče města o opuštěné kočky“ a spolupráce města s o.s. Kočky SOS Hodonín je tradičně nulová či spíš kontraproduktivní. Hotová katastrofa ale nastane, bude-li přijata novela Občanského zákoníku §468 „Živé zvíře není věc“, kdy se podle stávajících návrhů §1002,1003,1004 lhůta pobytu opuštěných zvířat v útulcích zkrátí na 2 měsíce, obce už nebudou jejich majiteli a tudíž ztratí povinnost na ně platit. Aspoň, že se v připomínkovém řízení podařilo ochráncům prosadit změnu, a to, že zvíře, které způsobí škodu se nestane rukojmím poškozeného!
Jenže místo abychom prosadili změny §13b odst.1, §24 odst.1 zákona OZT a § 46 písm.c) vet. zákona (obce provádí - nikoliv obec může) a hlavně sjednocení „zvířecí legislativy“do střešního zákona OZT, jako je tomu ve vyspělých zemích (např. Velké Britanii, Švýcarsku, Rakousku, SRN) máme celosvětový unikát - v Česku zvíře není věc! Tudíž po přijetí Občanského zákoníku budou řešit ochranu zvířat před týráním hned 3 zákony, o nesčetném množství vyhlášek, doporučení a metodických pokynů ani nemluvě. V tom, aby se vyznal čert, natož běžní policisté či inspektoři KVS přivolaní k případu.

Neochota pomoci jiným

(Jitka, 27. 7. 2011 22:28)

A takovýto člověk vystudoval veterinu. Proč tedy?
Lékaři snad dělají medicínu, aby pak lidem pomáhali a né jim škodili. Má snad kočkám pomáhat a chránit je, udělal si tedy pěkné renomé. Město by mělo být rádo, že se takto staráte a přejímáte za ně odpovědnost a oni vám po práci šlapou. Vždyť velikost národa se pozná podle jeho vztahu ke zvířatům. Je mi z tohpo smutno a moc si přeji, aby byly všechny kočičky šťastné.

Reakce na dezinterpretaci odpovědi J. Hýbnera

(Jaromír Hýbner, 27. 7. 2011 8:18)

Vážená paní Malečková,
reaguji tímto na Váš komentář mé mailové odpovědi, který je umístěn na facebooku Kočky SOS Hodonín i zde na Vašem webu.
Na Váš mail ze dne 25.7. o problematice opuštěných koček, jsem reagoval okamžitě. Ve 23:13 h v noci, doma, tj. v mimopracovní době. Jelikož nejsem právník ani profesionální ochránce zvířat, a nemohl jsem tudíž zaujmout okamžité konkrétní stanovisko, začal jsem se v problému orientovat hledáním patřičných právních předpisů z osobní iniciativy. Výsledky svého okamžitého prozatímního snažení jsem Vám obratem zaslal ve své odpovědi.
Z pozice zástupce vedení města jsem učinil vše, co jsem mohl, postoupením Vašeho podnětu kompetentním osobám. Za svou osobu jsem nevyloučil možnost dalšího jednání a spolupráce.
Vaši interpretaci mé okamžité snahy se problémem zabývat, současně s nabídkou možnosti dalšího jednání, jako POUHÉ ZPOCHYBNĚNÍ POVINNOSTI MĚSTA STARAT SE O OPUŠTĚNÁ ZVÍŘATA, považuji osobně za velké zklamání a obávám se, že tímto jste právě Vy určila vývoj našich dalších vzájemných vztahů.

S pozdravem J. Hýbner

Má mailová odpověď:
http://62.240.177.250/soubory/SOS_Kocky/Reakce_SOS_Kocky.jpg

Re: Reakce na dezinterpretaci odpovědi J. Hýbnera

(milovník koček, 27. 7. 2011 15:39)

ten konec, obávám se..že jste určila je podle každé učebnice psychologie zastrašování víte to?

Média

(Kočky SOS, Petra, 26. 7. 2011 9:47)

Samozřejmě kauzu předáme médiím, ale přijde nám rozumnější nejprve počkat na oficiální stanovisko zastupitelstva.

otevreny dopis

(Vendul Durak, 26. 7. 2011 9:44)

Od Vas pekne napsane zpet prisly jen kecy!!No alespon odpovedel,ja na mujj e mail rediteli Zoo nedostala odpoved zadnou,a asi jsem ji v pravde ani neocekavala!nemuzete opravdu vas dopis i odpoved zverejnit!!
Nechapu ze tito lide pusobi v oblasti zvirat vzdyt oni ta zvirata spis nenavidi nez miluji
Preji uspech !!!

Dotaz

(Blanka, 26. 7. 2011 3:22)

Pekny dopis. Proc jste jej neposlali i mediim, kdyz se jedna o otevreny dopis?
Jinak samozrejme cekam na to, jak to dopadne, co Vam odpovi.