Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stop stav

9. 9. 2017

Jmenuji se Iva a dělám pro Kočky SOS web i FB, adopce na dálku, emaily atd. a také občas pomohu i s nějakou kočkou, pokud je potřeba a pokud to mé čtyři vlastní kočky dovolí. A předsedkyně Koček SOS paní Tomalová je moje sestra.
Před pár dny vyhlásily Kočky SOS STOP STAV.
A já bych vám chtěla říct, jaká je reakce.

Především říkám, že chápu všechny lidi, co najdou koťata i jejich myšlenkové pochody - najdou koťata a útulek je nechce přijmout, nechce koťatům pomoci, na co tady jsou, proč to dělají?
Dělají to proto, že kočky milují a ví, jak to s kočkami v naší společnosti funguje a snaží se jim ze všech sil pomáhat.
Ano ze všech sil a co to jde. Ale co, když to nejde, co když jsou už na konci možností, na konci svých sil?

To, že se holkám dostane "výtek" typu:
"A jste snad útulek ne? Tak je musíte vzít!"
nebo
"Tak to nedělejte, když nemůžete ...!"
Tak na to už si zvykly. Ale, že jim někdo vytkne i to, že přispívá a adopcí na dálku podporuje některou z koček a ony teda takto? To už opravdu mrzí.
Ano, podporujete kočku adopcí, super, výborně, moc děkujeme a vážíme si toho. Děláte to snad, doufám pro tu kočičku, tak jako se Kočky SOS o ni starají, dokud nenajde domov.
Ale jak ta adopce zařídí, aby se našlo místo pro další tři koťata?
V depozitu I. je volné jenom WC, tak že by tam?
V depozitu II. jsou kočky už i ve sklepě, tak taky tady zbývá to WC.

kocky-450.jpgNa FB v příspěvcích návštěvníků najdete vzkaz:
"Dnes mě odbyla paní Naďa, že nemají místo pro kocourka. Že mám hledat jinde - této organizaci nevěřím ..."

Proč nevěříte, nebo čemu? Podívejte se na webové stránky a lehce si kočky spočítáte.

Byli jste někdy u Nadi, Lucky nebo jiných depozitářek v bytě?
Nadi byt kočky zničily, zachraňuje a bere je k sobě, pokud to jde, proto jich má okolo šedesáti. Víte co to znamená? Pro ty kočky je to velký stres a mnohé to nedávají, upozorňují na svoji nespokojenost močením mimo WC, značkováním na její věci. Bijí se a šikanují navzájem. To co je teď malé roztomilé kotě, bude za 4 měsíce dospělá kočka, která se začne chovat, jak výše popisuji.
To samé se děje u paní Foltýnové, v jejím malém 1+1 i ostatních depozitech.

Ale protože další a další kočky potřebovaly pomoc, holky oslovovaly kamarádky a známé  a tak vznikaly další podobné byty (depozita) v Mikulčicích, Hruškách, Dubňanech, Moravské Nové Vsi. Venku se krmí na 150 plašanek.
Ale byly tu další a další kočky, které potřebovaly pomoc a navíc byly plaché, tak se stavěla na pozemku manžela depozitářky z Mikulčic oplocená voliéra.
Ale stále to nestačí, jsou tu další a další kočky, tak se letos zapojily to stavby Kočičího domku s voliérou ve Starovičkách.
Kam až toto může jít?
Myslíte si, že kdyby holky měly koťata kam dát, že by je nechala venku?
Že toto všechno dělají jen proto, aby kočky a koťata odmítali přijmout?
Myslíte, že je to odmítání těší?
Většina z nich chodí do práce, a po práci kočky, kočky, kočky ...
Dovedete si představit, že paní Tomalová má denně okolo pěti telefonů s požadavkem na přijetí koťat? Jak by mohla všem vyhovět?
Je to moje sestra a znám ji moc dobře. Vím, že když je rozrušená, že zvyšuje hlas a že se Vám její jednání nemusí líbit. Je rozrušená, protože je zoufalá, z toho, co se pořád dozvídá, co se na ni valí a ona už nemá dost sil všem pomoci. Totéž platí o Lucii. Řekla bych, že v tuto dobu kotěcí sezóny, obě tzv. padají na držku a nedávají to psychicky.

Jak jsem řekla na začátku, rozumím  a chápu ty co našli koťata a pokoušejí se je umístit do útulku, ale bylo by možné aby i oni pochopili, že holky už prostě nemohou?

Iva Tomančáková

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Stop stav

(Simona P., 13. 9. 2017 18:01)

Měla jsem psa... Černobílou čivavu, s papírama, za 13 000,-. Nešlo o ty papíry, chtěla jsem čivavu a jak se naši jeli podívat, jak vůbec vypadá, rovnou jednoho přivezli :-). Byl to úžasný parťák, chytrý, milující. Když zemřel, tak už jsem žádné zvíře nechtěla, protože to pro mne bylo hodně bolestné. Po několika letech jsme byli s přítelem na půjčené chatě. Přišla k nám kočička. Bylo vidět, že je zvyklá na lidi, ale i velmi opatrná. Byl listopad, tak jsme ji nechali těch pár dnů s námi (na chatě byly psí granule, majitelé mají dva pejsky). Pak jsme se vydali hledat majitele. Nakonec se podařilo, byli to dva starší lidé, kteří měli doma 7 koček a další venkovní krmili. A to že je jejich kočička. Tak jsme s klidným srdcem odjeli. Při další návštěvě za týden přišla zase. Scénář se opakoval, ale když jsme ji vraceli, tak nám majitelé řekli, zda bysme se jí neujali, že se jim vrátila od předchozích majitelů, odkud ji vyhnal pes, ale že jejich smečka ji nepřijala. Že je spíše domácí typ a že stejně pořád utíká k nám. Tak jsme s přítelem dali hlavy dohromady a přemýšleli. Mít kočku? Mít kočku v bytě? Vzdát se kousku svého pohodlí? A vůbec nic o kočkách nevíme. Přesto zvítězilo srdce a kočičku jsme si odvezli.
A začalo naše společné soužití, kdy jsme se navzájem poznávali a učili se o sobě. Zjistili jsme, že je fajn, že se nemusí venčit, je díky kočičí povaze hodně čistotná, pořád si hraje jako kotě, hodně spí, k životu toho moc nepotřebuje. Takže najednou...
Mám kočku... Černobílou, bez papírů, zdarma. Milující, zvědavou a chytrou parťačku. Náš malý poklad, který nám přinesl do života velikánské obohacení.
Co můžete udělat, když tedy naleznete kotě? Zavolejte nebo navštivte útulek. A vezměte si od nich další koťátko, ať to vaše není samo, když nebudete doma. Pokud se o ně dobře postaráte, váš život získá nový rozměr. A možná zjistíte jako já, že jste nezachránili vy je, ale naopak.

Re: Stop stav

(Kočky SOS, 14. 9. 2017 20:33)

Děkujeme! Váš příspěvek jsme uveřejnili v rubrice "Napsali jste nám".

Re: Re: Stop stav

(Simona P., 22. 9. 2017 16:01)

Je mi ctí.

Re: Re: Re: Stop stav

(Kočky SOS, 22. 9. 2017 16:38)

Váš příspěvek měl velký úspěch i na našem FB :-)
www.facebook.com/Kocky.SOS.Hodonin/

Změna legislativy...

(Jitka Říhová, 15. 9. 2017 13:55)

Změna legislativy, a vysoké tresty - nic jiného nepomůže! Jinak se "lidé" budou chovat stále ke kočkám (a nejen) jako k věcem. Neskutečně smutné, kam to člověk "rozumný" dopracoval.

Držte se!

(Iveta, 11. 9. 2017 10:00)

Ach jo, lidská blbost je věčná... Kvůli zaostalým hlupákům, co nekastrují, mají holky ve svých bytech plno tvorečků, kteří potřebují pomoc, dělají to ve svém volném čase, za svoje, neživí se tím, nemají vůbec vůči nikomu žádnou povinnost! Suplují práci měst a obcí, které nejsou schopné tyto problémy řešit a asi ani ochotné, kdyby alespoň dělali lidé v zastupitelstvech osvětu, ale ani to ne, asi tam ve valné většině sedí největší zabedněnci...A pak si na ně někdo otvírá klapačku... Naopak by si jich měli vážit, já si jich vážím moc, protože sama bych takovou odvahu jako ony neměla, o zvířata se postarám... mám jich několik, ale bojovat s lidskou blbostí...to je ta nejhorší věc na světě! Asi by Naďa neměla jenom zvedat hlas, ale někteří by rovnou potřebovali proplesknout, aby se jim rozsvítilo!
Holky díky, strašně ráda přispěju, bohužel mě moc mrzí, že mám omezené možnosti a do kapsy hluboko :-( Pevné nervy a držte se!

Re: Držte se!

(Kočky SOS, 14. 9. 2017 19:05)

Děkujeme!

Stop stav

(Vlaďka, 10. 9. 2017 19:39)

Trefně napsáno, myslím, že by p. Naďa měla říkat rovnou - Stop stav je např. proto, že mám doma 60 koček, vy myslíte, že je to málo? Máte jich doma víc? Pokud se vám to nelíbí, založte útulek jako já nebo přesvědčte nějakého známého, ať si u nás adoptuje kočku a bude místo pro vašeho nalezence - kus za kus:-)

Stop stav

(Eliška, 9. 9. 2017 20:59)

Souhlasím s napsaným.Ono je to hlavně pohodlné a
zadarmo hodit odpovědnost na jiné a ještě remcat.
Já sama mám doma 3 kočičí nalezence a momentálně
pracuji na záchraně 4 kočičky.Vše koťata vyhozená
na ulici obyčejná lidská prasárna takto se zbavit
zvířat protože je jim líto peněz na kastrace.

Stop stav

(Hela, 9. 9. 2017 19:52)

Úplně souhlasím se vším, co bylo napsáno. Stejný problém každý rok řešíme i v našem malém útulku ve Bzenci. Když kočku nebo kotě neveznete, tak někteří jsou schopni vydírat, že je vyhodí do lesa,hodí do Moravy.... Tak to vám potom svědomí nedovolí a řekněte si, ať to radši dovezou. Přitom je to svědomí a odpovědnost každého majitele zvířete. A kdyby všichni kastrovali, tak potom by nemusely být útulky přeplněné. Také my všichni, kteří tuto činnost děláme, máme své rodiny,svá zaměstnání a toto všechno děláme pro zvířata ve svém volném čase, protože je milujeme. Helena Kukulisová - útulek Bzenec.