Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzkaz pro ty, kdo si chtějí vzít kočku z útulku

21. 4. 2016
 

Tak se mně stalo, že mně během měsíce vrátili noví majitelé po jednom až třech dnech čtyři kočky zpátky do útulku.

Stalo se mně to za 15 let co dělám s kočkama poprvé v takové masivní míře. Jsem dost zklamaná a rozčarovaná z lidí, kteří nedají nové kočce šanci, hned začnou panikařit a tvrdí, že na to nemají, aby to vydrželi. Přitom každému říkám, že kočky, které jsou rok a půl v útulku, že těm to bude trvat déle, nebudou jíst, budou zalezlé, někdy to trvá 14 dní i víc.

Každý by si měl uvědomit, že kočka není pokusný králík, než je vhodná k adopci tak je za tím spousta úsilí, peněz a nehledě na to, že nemůžu kočku vrátit jenom proto, že má zánět zubů.
To se stalo u Tiggy, která byla umístěna v sobotu na výstavě a v úterý ji paní vrátila, že s ní byla u doktora a má zuby prý tak na vytrhání, páchne jí z tlamky a nežere, jo a prý ještě měla průjem. Že průjem může být stresem, ale že když stresem nežere, tak i proto jí může páchnout z tlamky, to už nikoho nenapadlo. Tiggy přijela včera zpátky, sežrala hodně syrového masa, takže ji evidentně pusa nebolela. Dnes jsme byli u doktora a má červené kolem zubů, to ano, dostala antibiotika, ale že by měla zuby k vytrhání, to teda nemá. Kdyby jí dal doktor v Brně antibiotika, nemusela se vracet, ale paní ji prostě nechtěla léčit, protože jí nedávno zemřela kočka a ona na to nemá nervy.

K tomu bych chtěla říct, že naše kočky odjíždí na výstavu zdravé, ale nikdy vám nikdo přece nemůže zaručit, že vám kočka po příchodu do nového domova neonemocní! Je to živý tvor a jestli to nemám sílu akceptovat, tak si nebudu kočku brát!

Rebeka se vrátila proto, že plakala:
"Ona plače za váma, ona je na vás zvyklá, má vás velice ráda a mně je jí tak moc líto, já to nedokážu ..."
A tak se Rebeka vrátila "domů", mezi šedesát dalších koček, kde se k pohlazení dostane jen občas a na klín nikdy ...
A mohla mít domov v domku, chodila by na zahráku a byla by romazlovaným jedináčkem.

Ten stres je i pro to zvíře dost veliký a šibovat s kočkama sem a tam, jenom proto, že na to nemám nervy je podle mně velice sobecké. Každý by si měl řádně rozmyslet, jestli vydrží (třeba i pár týdnů), když kočka bude v noci plakat, když bude přes den zalezlá v nějakém úkrytu, když nebude zpočátku jíst, když si nepadne okolo krku s domácími kočkami.
Protože když těch pár týdnů zvládnete, prožijete pak s touto kočkou mnoho spokojených let, přinese vám lásku, radost a zahřeje váš klín i srdce.

Naďa Tomalová

Kočky SOS Hodonín

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Po radosti částečné zklamání z nových domovů

(Marcela a Tea-Ťapka + Tristánek s Eiminkou, 23. 4. 2016 0:58)

Takové změny co prožívají tyto kočenky-lidičky,vžijte se do jejich pocitů - najednou cizí prostředí,tváře,hlasy,pachy - potřebují čas!Každý má v novém prostředí strach,než se přesvědčí,že nehrozí nebezpečí,lidé i zvířátka.Věřím že při trošce trpělivosti by se vše upravilo ke spokojenosti a radosti všech.Velká škoda,že to některým nevyšlo.Velký dík a obdiv všem v SOS KOČKY HODONÍN za jejich lásku a obětavost při záchraně kočiček,které pak přináší radost a pohodu do našich domovů.

Monika a kočičáci Jiřinka a Roník

(Kočičky SOS Hodonín, 21. 4. 2016 23:34)

Vážená paní Tomalová,
souhlasím se vším co píšete o kočičkách a jejich adopci. Mám Jiřinku a cca po půl roce jsem si vzala ještě Ronečka od paní Jany Laštovkové. Jiřinka v útulku nebyla moc dlouho, po příjezdu do nového domova se chovala jako by tu byla od malého koťátka. Mám ještě Rozárku a Mikeška. Mikeš je cca 8 letý kocour a Rozárka 4 letá. Mikeš si občas zasyčel, ale s Rozárkou to bylo horší, nemluvila se mnou, syčela na mě když jsem jí pohladila, ale i tak jsem to nevzdávala. Hodně jsem se snažila je hladit mazlit se s nimi, aby neměly pocit, že je odstrkuji a vše dopadlo na výbornou. Dnes mohu říci, že jsou to spokojené a šťastné kočičky. Je mi to opravdu také moc líto když čtu, že některé kočičky byly vráceny zpět po tak krátké době. Každá kočena není stejná a určitě delší doba v útulku na ně má velký vliv. Roneček byl v útulku cca 1 rok a půl a také potřeboval svůj čas. Vždy je to těžké než si kočička zvykne na nový domov. I přesto, že mi paní Jana nabídla, že kdyby to s Ronečkem nešlo vezme ho zpátky do depozita, má odpověď byla, že udělám vše pro to, aby byl Roník šťastný a spokojený. Nikdy bych neudělala to, když si kočičku vezmu, abych jí vrátila. Naopak bych se snažila, aby se cítila dobře a zvykla si na nový domov. Vím, že je to někdy hodně těžké a vyžaduje to hodně trpělivosti, ale vrácení zpět do útulu v mém případě by bylo nemyslitelné. Kočky prostě miluju. Mějte se krásně, držím palečky a velice si vážím obětavé práce Vás všech děvčat. S pozdravem Monika a kočiny Jiřinka, Roneček, Rozárka, Mikeš

Re: Monika a kočičáci Jiřinka a Roník

(Kočky SOS, 22. 4. 2016 15:20)

Děkujeme a posíláme pohlazení všem kočičákům!

Souhlas

(Markéta + Zrzinka a Mia, 22. 4. 2016 10:06)

Dobrý den,
přesně před rokem jsem si brala na Vaší umísťovací výstavě Zrzinku. Jednu kočku už jsme měly doma a za žádných okolností by mě nenapadlo novou kočičku hned vrátit. Letos jsem bohužel na výstavu nemohla přijít a podpořit Váš útulek. Další kočku si už bohužel vzít nemůžu, ale máme aspoň na dálu adoptovanou Bree. Nicméně každý den sleduju Vaše zprávy a je mi moc líto vrácených kočiček. Absolutně nechápu, že to někdo tak rychle vzdá a kočku vrátí jako nějakou věc. Je přeci jasné, že nějakou dobu potrvá než se aklimatizuje. U nás to taky nebylo jednoduché, Mia na Zrzinu pořád mručela, nechtěla vedle ní jíst ani být v jedné místnosti. Trvalo to asi tak měsíc než ji začala trochu brát na vědomí a 3 měsíce než spolu začaly opravdu kamarádit a teď jsou v pohodě. A co se týče toho, že někdo vrátí kočku hned když je nemocná, to mi taky nejde na rozum. Za to přece nikdo nemůže a teď sem já její nový páníček a kamarád tak to s ní vyřeším. Zrzinka když přišla měla dravčíka, to se prostě může stát, byla v depozitu chviličku, nestihlo se to podchytit. Tak jsme to vyřešily. Teď má bohužel potíže s močovým ústrojím, ale to taky řešíme. V každém případě bych ji ani za nic nevrátila. Je to jinak moc hodná, hravá a milující kočka a dobrá parťačka k Mie. Doufám, že co nejdřív najdete pro vrácené, ale i ostatní kočičky ty správné majitele, kteří je už nikdy nevrátí.
Hodně zdaru a pevné nervy pro Vaši velice záslužnou práci přejí Markéta + Mia + Zrzina

Re: Souhlas

(Kočky SOS, 22. 4. 2016 15:19)

Děkujeme za podporu! A posílám pohlazení Zrzince i její kámošce!

Trpělivost růže přináší

(Iveta, 22. 4. 2016 10:34)

Někdy mi připadá, že lidi neví, co by chtěli. Mít zvíře je velká radost, ale především zodpovědnost a starost. Když jsem si od Vás přivezla ty moje "poklady" :-), taky si zvykali, bydleli naplacato pod skříní, za skříní a já s nimi pod postelí. A já jsem čekala až se přestanou bát, zvyknou si na sebe a začnou se mazlit. Den, týden, dva týdny, každý jinak. Každá kočička je jiná, každá je osobnost. Líza je i po několika letech plašounek, ale ráda se pomiliskuje.Taky jsme našli kočičku nemocnou, zanedbanou, našli jsme kotě... Nemocné kočičce trvalo rok, než si zvykla. Kotě a naše hluchá kráska si nezvyknou nikdy, hluchá Terka chce maloška za každou cenu rozsápat. Dali jsme všem prostor a čas, přizpůsobili jsme doma režim, vytvořili zóny, kde se někteří potkávají a někteří ne. Jsme z toho sice někdy na palici, ne-li rovnou na blázinec :-), ale vždycky si s manželem řekneme, že bysme je nikdy nevyměnili a nikam nedali. Jsou naši a všechny je máme rádi a hlavně - jsme za ně zodpovědní (někdy až moc :-)
Přejeme hodně zdaru a samé zodpovědné zájemce!

Re: Trpělivost růže přináší

(Kočky SOS, 22. 4. 2016 15:17)

Kéž by se všechny kočky měly jako u vás :-)
Všechny zdravíme!

řádné poučení při adopci

(Jitka, 22. 4. 2016 13:39)

Paní Tomalová,
jsem vaší sklaní příznivkyní, a pravidelnou podporovatelkou.
Naprosto s vámi souhlasím!
Možná by pomohlo řádné poučení již při adopci.
Lidé by měli být připraveni alespoň teoreticky, na to, co všechno se může stát.
Nejen kočičky z útulků, ale i s chovných stanic mají nárůst podobných negativních zkušeností.
(Mnoho CHS doplňuje kupní smlouvy...)
Rozumím, že v útulku je nesmírná radost z každého jednotlivého osvojení, ale lidé musí být prozíraví, a nedávat k osvojení kočičky "za každou cenu". Jakmile jsou lidé "nějak podezřelí", doporučuji obezřetnost.
Přeji ze srdce co nejvíce zodpovědných zájemců!

Re: řádné poučení při adopci

(Kočky SOS, 22. 4. 2016 15:14)

Paní Jitko, věřte, že všechny, komu dáváme kočky řádně "lustrujeme" a taky poučujeme a na tyto projevy koček v prvních dnech v novém domově upozorňujeme! O to víc jsme pak překvapené, když se stane, že se kočka vrací z důvodů, na které jsme upozorňovali! Sama tomu nerozumím :-(
Děkujeme!