Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaila a Kevin

12. 10. 2008

ObrazekObrazek

Mourečku Kailu přinesla v červnu paní s tím, že ji našla v zahrádkách. Kaila je šikovná chytrá holčička, malá zvědavka, která u všeho musí být. Je hodná, milá, mazlivá, odchovaná v bytě a naučená na kočičí záchůdek. Mourečka Kevina přinesla spolu s 3 sourozenci a matkou na veterinu v Břeclavi paní, která je chtěla nechat utratit. 12.10.2008 byli společně umístěni do Prahy do domku se zahrádkou. Z jejich nového domova máme tyto zprávy:

14.10.2008:
Dobrý den paní Tomalová,
děkujeme moc za kočičku Kailu a kocourka Kevina. Tato původní jména se nám líbí, tak jsme jim je ponechali. Mám radost i z toho, že koťátka jsou od vás v perfektním stavu, čistá a také čistotná. Je vidět dobré vychování a vaše péče. První den koťátka nevylezla z přepravky a choulila se k sobě, nechala se v přepravce hladit, ale trochu se klepala strachy .. hlavně Kaila. Kevin vylezl z přepravky a nemohl se hned zorientovat, kde je přepravka z Kailou, tak začal mňoukat a hledat Kailu. Jakmile jsem ho nasměroval kam má jít, hned se tulil ke Kaile. V noci koťata vylezla a zavřela si omylem dveře do přepravky, tak si ustlala v připraveném pelíšku, samozřejmě spolu a těsně vedle sebe. Opravdu je skvělé vzít si dvě koťata spolu.
Zajímavé je že dnes se situace obrátila, Kaila se nechá hladit i dokonce chovat, dokonce když ji naše malá dcera hladila, tak mi připadalo že si to užívá. Ale Kevin je divočejší. Dokonce když jsem bral Kevina z pelíšku do přepravky, abychom je dnes vzali provětrat ven, tak na mě prskal.
Venku byla koťata nejdříve překvapená, ale pak se zvědavostí koukala, kde se co šustne. Samozřejmě jsme je pro jistotu měli v ruce nebo v přepravce a nepouštěli je aby neutekla.
Koťata jsou zdravá a bez problémů žerou a pijí, a to od prvního večera. Ještě přikládám fotky z dnešního zatím trochu nesmělého vyvětrání před domem a na zahradě.
Když jsou koťata doma, tak se před námi zatím schovávají pod skříň a odtamtud se je ani nesnažím vyndávat, abych je nestresoval. Snad si zvyknou.

Naše odpověď:
Dobrý den,
moc Vám děkujeme za milý e-mail i fotky, máte opravdu roztomilá dítka!:)
Jen jsem Vás chtěla poprosit - neberte prosím kočky ven, sami vidíte, že ani doma se ještě necítí a schovávají se. Pobyt venku je jen ještě více stresuje. Vemte je ven teprve až budete vidět, že už se u Vás opravdu zabydleli. Venku je to pro ně nebezpečné, zažily jsme už řadu případů, kdy se kotě ztratilo a už ho nikdo nenašel, koťata totiž nemají tak dobrý orientační smysl a ne vždy najdou cestu zpět. Navíc jsou ještě přece jen malá, kdyby nedejbože zůstala venku někdy přes noc, mohla by se stát snadnou potravou pro dravce, např. pro kuny.
Koťata jsou od nás zvyklá být jen doma, pobyt venku zatím opravdu nepotřebují a uvnitř v domě mají zatím spoustu neznámých podnětů, které mohou prozkoumávat. Vím, že to myslíte dobře a chcete je vzít na sluníčko a na čerstvý vzduch, ale věřte mi, že pokud budou přes zimu zatím jen v domě, tak o nic nepřijdou. Nebo je držte doma aspoň první měsíc, na tom bohužel musíme trvat, protože pokud se ztratí, už je nemusíte najít, budou mít tendenci vrátit se zpět do Hodonína a cestu pochopitelně nenajdou - více viz Zásady pro přemístění koček.

Dobrý den,
jak píšete myslel jsem, že je jen vyvětráme a vezmeme na sluníčko. Samozřejmě jsme na nich měli celou dobu ruku aby případně neutekly (to je vidět i na fotkách).
Přiložený "návod na kočku" jsem četl ... bylo tam také že je možné je brát ven např. do přenosné skládací ohrádky, tak jsme to pojali takto tj. že jsme je vzali ven samozřejmě s dozorem tj. stále ruku na nich.
Ale je to asi riziko pokud by se vysmekly ... tak je tedy zatím necháme doma nebo je vezmeme ven jen zavřené v přepravce.
Jsou to pěkné potvůrky, vždy když za nima jdu tak jsou vždy někde schované, a přitom misky mají vymetené. Včera ze skříně schodily a rozbily květináč, tak nevím kdy to dělají.:-)

Oni si zatím zvykají, je toho pro ně tolik neznámého, a taky jste podstatně početnější rodina než paní Tomalová, která žije sama.:) Uvidíte, že časem k Vám přiběhnou sami a přestanou se schovávat.
Jsem ráda, že chápete, že není dobré pouštět je ven, samozřejmě i my jsme rády, že našli tak dobrý domov v domku se zahrádkou a budou moct časem chodit ven, ale opravdu na to nespěchejte a pusťte je ven teprve až doma budou mít všechno prozkoumané. Představte si, že by se před Vámi schovávali takhle venku, nemuseli byste je už najít, a to by byla opravdu škoda.
Víte, kdyby na Vás byli zvyklí a byli už starší a Vy jste s nimi přestěhovali na jiné místo, bylo by to něco jiného, přece jen by byla šance, že by venku přiběhli na zavolání, ale takhle - neznají ani to prostředí ani Vás, a opravdu cca měsíc trvá, než nové prostředí přijmou za svůj domov. Měsíc uteče jako voda a za těch spoustu let krásného života, který pak u Vás budou mít, trochu omezení ze začátku jistě stojí.
Pokud je budete brát ven v přepravce, tak tu samozřejmě riziko, že by utekli, nehrozí, ale i tak to nedělejte dříve, než budou naprosto v pohodě u Vás doma. Protože jestli jsou ještě nesví z prostředí uvnitř, byli by venku jen ještě víc vystresovaní - žádnou radost ani zpestření by jim to nepřineslo, jen ještě větší stres, a to je opravdu zbytečné.
Tak se zatím mějte hezky a dejte vědět, až budou nějaké novinky.:)

Fotografie z nového domova najdete v naší fotogalerii na Kocky-online.cz.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář