Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kryštof

21. 10. 2010

krystof.jpgKocour, kastrovaný, nar. 4/2010

Mourek s delší srstí Kryštof se narodil opuštěné kočce, která jednoho dne přišla k lidem na zahradu a on ji začali krmit. Vyrůstá venku, ale je ohromný mazel, takže by jistě přivítal nový domov i v bytě, kde by mu dopřáli hodně pozornosti. 21.10.2010 byl umístěn do Uherského Ostrohu, ke kocourkovi do bytu.

Fotografie z nového domova najdete v naší fotogalerii na Kocky-online.cz.


Z jeho nového domova máme tyto zprávy:

24.10.2010:
Dobrý den,
tak podávám zprávu o tom, jak se daří kocourkovi. První den byl trochu plachý a schvával se. Druhý den se přišel občas sám pomazlit a už se moc nebál. Dokonce ani nemňauká, že by tesknil. Horší to bylo s jídlem, první den si vzal jen pár granulí a vodu. Absolutně odmítá kapsičky nebo konzervy ani čuchnout k tomu nechce, zato nám sebral s talířku koláček a celý jej snědl. Má nějaké zajímavé chutě, nicméně za ty 4 dny, co je u nás, přibral 300 g, což mě přivádí na myšlenku, jak se stravoval předtím. Do týdne podám další zprávu, jak se daří.

4.11.2010:
Dobrý večer, jak jsem Vám slíbil, tak píšu jak se daří našemu kocourkovi. Kocourek vesele přibírá, je moc hodný a strašně rád si hraje. Na hraní jsme mu zatím dali tenisový míček, který si velmi oblíbil a plyšovou myšku. Od té doby co je v teple, tak začal línat, kartáčujeme ho a má nádhernou srst. V pondělí jsme mu objednali hračky ze sisalu ať si při hraní i oškrabuje svoje drápky, škrabadlo a pelíšek. Co se týče jídla pomalu si zvyká i na konzervy a kapsičky (velmi pomalu), ale nejraději má syrové maso, které mu dáváme každý den (vepřové nebo játra), papká i vařené maso, to má taky moc rád. Co se týče granulí, ty si také oblíbil. Když jsme se dívali na intenetu z jaké rasy asi pochází, zjistili jsme, že má všechny znaky a vlastnosti chovné norské lesní kočky. Z toho důvodu by mě zajímalo jak vypadá jeho matka. Kryštůfek je velmi bystrý a každý den vyhlíží z okenního parapetu okolní svět. Oči se mu mění ze žluté barvy na zelenou a ještě dodám, dneska jsme ho zvážili a váží 2,6 kg. Příští týden ho bereme k veterináři na přeočkování. Velmi si přivykl domácímu prostředí a je z něj velký mazel.
Zasílám také pár fotek, viz příloha.
Příjemný zbytek večera přeji a v brzké době se zase ozvu.

16.11.2010:
Dobrý den,
tak podavám další zprávu o tom jak se daří kocourkovi. Zkoušeli jsme ho seznámit pod dohledem s druhým kocourkem co máme doma, ale nedopadlo to o dobře hned se na něj vrhl a poskrávbal mu ucho. Kryštof byl pak skoro celý den zalezlý pod postelí. On je takový bázlivý, nás už zná dobře tak se nás neboji a je k nám velmi přítulný, ale k ostatním se moc nemá. Znovu ho seznamovat s kocourkem nebudeme. Vypadá to že sám je spokojený dokáže se zabavit a ten druhý kocour mu fakt nesedí. V pátek jsme byly u veterináře na přeočkování (veterinární klinika mařatice). Veterinář nám sdělil že vakcína kterou je naočkován je ta nejlevnější a nemají s ní dobré zkušenosti. Prý tam měly několik koček co po tom očkovaní onemocněly, nemocemi proti kterým měly být naočkované. Proto kocourka přeočkoval o něco dražší vakcínou PUREVAX RCPCh merial. Také nám dal tablety na odčervení MILBEMAX , ale ty máme dát až týden po očkovaní, aby toho na něj nebylo moc. Jinak veterinář se velice podivoval, že je kocour vykastrovaný říkal že oni doporučují kastraci kocourů až v deseti měsících. Na internetu jsem našel názory několika veterinářů a všiml jsem si že se absolutně nemůžou shodnout. Proto bych se chtšl zeptat v kolika měsících byl kocourek Kryštof kastován. Jedná se mě hlavně o to, aby se u něj vyvinuly pohlavní znaky jako klasická kocouří hlava atd. Snad ano:-) Jinak kocourkovi jsme koupily na zkoušku granule Hill´s a moc mu nešmakují. Spíš vůbec. Předtím mě purina one a na ty zvykl tak se asi vrátíme k nim, ale maso syrové a játra jsou jeho nejoblíbenější potrava.
Už nám došlo to škrabadlo a další věci. Největší zábava je pro něj velká sisálová myš co jsme mu koupili. Dovede si s ní hrát klidně půl hodiny v kuse (však už to na ní jde poznat). Za týden za dva zase napíšu a pošlu fotky.

16.11.2010:
Dobrý večer,
jelikož jste ješte nestihla odepsat a já stihl udělat nějaké fotky tak je zasílam dříve. Jinak aktuální váha přesně 3kg.

Naše odpověď:
Dobrý večer,
tak já se právě chystala odepsat a už jsem viděla i fotky! Kryštof je čím dál krásnější!
S tím druhým kocourkem... někdy se stane, že si kočky nesednou, ale to bývá opravdu vyjímečné. Jinak takový průběh jak popisujete je při seznamování celkem běžný. To se snad ani nestává, aby si kočky padly hned kolem krku. Než se skamarádí můžou uplynout tři týdny i měsíc. A někdy bývá průběh opravdu dramatický. Ale když jsou v bytě, kočičího kamaráda rozhodně uvítají. Kočka je společenský tvor a potřebuje i společnost svého druhu. Tak jestli to není třeba zrovna na pořadu dne, tak prosím tuto možnost do budoucna ještě nezavrhujte. Kryštof byl venku a měl tam své kočičí kamarády se kterýma si mohl hrát, dovádět, umývat si kožíšek....., by byl za kamaráda nebo kamarádku vděčný.
Určitě je moc fajn, že jste mu dali kvalitnější vakcínu. I my bychom jim ji rády dopřály, bohužel všechno financujeme jen ze sponzorských darů a vlastních finančních prostředků a náklady na péči o kočky máme astronomické. Proto tato vakcína....
Pokud pohrdá Hillsem, je opravdu vybíravý! Ale ani naše kočky ho moc nebaští. Granule, které jsou opravdu kvalitní a které se nám osvědčily jsou Royal Canin Sensible 33. Ty jim teda jedou!  Bez rozdílu. A pěkně po nich prospívají.
V jakém věku byl Kryštof kastrovaný Vám přesně neřeknu. To si vede paní Tomalová a té už dnes volat nechci. Ale mám za to, že to bylo tak tři týdny před tím, než jste si ho vzali. Na kastraci jsou opravdu velmi rozdílné názory, hlavně kvůli vývinu močových cest. Ale prokazuje se, že včasná kastrace na ně až takový vliv nemá. Je to spíš vždy o stravě a způsobu života. Z vlastní zkušenosti můžeme říct, že kocouři, kteří byli kastrováni mladí problémy neměli a naopak, dospělí, třeba čtyřletí kocouři, co k nám přišli začali na ledviny a močové cesty trpět. Možná jsou to i vrozené dispozice. Taky o jeho velikost strach mít nemusíte. Pokud má dané, že bude veliký, tak bude. Mám tu třeba kocourka Pištu, kastrovaného v šesti měsících a je z něj osmikilový obrovský kocour. Podle toho, že udáváte váhu Kryštofa už teď tři kila, má našlápnuto na pořádného macka!
Zatím se mějte hezky a pohlaďte za nás Kryštofa.

 20.12.2010:
Dobrý večer,
tak podávám další zprávu z nového domova. Kocourek krásně roste aktuální váha 3,7kg, ale vypadá to že to dává všecho do růstu, protože mu pořád trčí lopatky a jdou mu počítat žebra. Krmíme granulkama Iams chutnají mu a nemá po nich větry. Dále krmíme masem teď převážně hovězím a hovězími játry. Když vídí jak se to jde rozmražovat je jak šílený a vyje skoro jak pes. Jinak myslím, že se již plně adaptoval na nové prostředí a my už si to bez něj taky nedovedeme představit. Nejlepší je když jde dělat něco co nesmí tak už dopředu sklopí uši a nám je jasné, že jde něco vyvádět. Jinak jeden drobný zdravotní rpoblémek by byl. Nevyměnil se mu spodní mléčný špičák a asi už ani nevymění, ale snad to nebude moc vadit.

11.2.2011:
Dobrý den,
tak podávám další z nového domova. Aktuálně váží 4,5kg a je to velký pán domu. Zjistili jsme že se neuráží jako ostatní kočky. Když si s ním hrajeme a trošku ho zlobíme nenechá si to líbit. Sklopí uši a zakousne se. Když před ním začneme utíkat nebojí se nás porhnat po celém bytě a v závěru vyskočí třeba až na záda, aby dal vědět, že on je tady pánem. Samozřejmě ho to běžně nenecháme dělat jen když si hrajeme, ale napadlo nás že pro rodinu s dětmi by to asi nebyl vhodný mazlíček, protože by si od nich nenechal nic líbit. Jinak vždy když přijdeme z práce tak nastává hodinové mazlení a "čumáčkování", kterého se dožaduje. Ostatní kočky z něj mají přímo panickou hrůzu a když ho uvidí peláší pryč. Většinou je na závěr ještě trochu prožene, aby měly proč utíkat. Když uvidí druhého kocoura okamžitě jde po něm a udělal mu něco z obličejem. Ve snaze o seznámení pod dohledem se do něj kryštof okamžitě pustil a ten druhý měl dost dlouho opuchlý obličej a doteď (asi po měsíci) má jednu stranu zvětšenou a oko hodně přivřené. Přesto že je druhý kocour nevykastrovaný (stejně starý jako náš, ale rodičů a ty kastraci neustále odkladají a nenechají si k tomu nic říct) má z našeho panickou hrůzu. Jinak přešli jsme z granulí Iams na purina pro plan a velká změna. Sice pravděpodobně kvalita bude trochu horší kocourek po nich šílí a staví je skoro na úroveň sirového masa a to je co říct. Jinak opravdu si oblíbil koupání a dokonce sám drží když jej sprchujeme. Dále si zvykl s náma spát, večer si jde s námi lehnout a ráno když se vzbudím dříve leží na posteli ve stejné poloze jako večer usnul. Jsem zvědavý kolik ještě vyroste. Zatím v deseti měsících ma těch 4,5kg a nemám představu do kdy kocour roste a přibírá. Jinak zasílám také nějaké fotky. Jelikož je pořád v teple tak mu zmizel límec pod krkem, ale hustý dlouhý kožíšek zůstal.

20151228_131109.jpg25.3.2018
Dobrý den,
v příloze Vám zasílám fotky těch našich dvou chlupáčů, Kryštof je ten větší a chlupatější. Psala jsem sice, že jsme si ho od Vás brali v roce 2011, možná to bylo o rok dříve, už je to doba :-).
Mají se u nás moc dobře. Žijí pouze v bytě, jelikož bydlíme na sídlišti, tak je ven ani nepouštíme, aby jim někdo neublížil. Prcka jsme dali vykastrovat hned jak na to měl věk, brali jsme si ho od malinkého koťátka, které jsme postupně učili jíst pevnou stravu. Zvykli si na sebe v podstatě hned, původně jsem si myslela, že Kryštof bude ten rozumnější, když je starší, ale Prcekho svým mládím pořádně ovlivnil a místo toho, aby byl už Kryštof klidnější, tak zase začal dělat blbiny a jsou s Prckem nerozlučná dvojka :-). Kryštof je obrovský mazel, ale taky hodně reaguje na jakoukoliv změnu, Prcek je zase živější a hravější a tak moc se nemazlí. Mějte se hezky a přeji hezký zbytek víkendu :-)
S pozdravem Veronika

20141230_140652.jpg

 

Fotografie z nového domova najdete v naší fotogalerii na Kocky-online.cz.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Norská lesní kočka....?

(Aneta, 7. 11. 2010 18:33)

Dobrý den pane Honza Maňák a Kryštůfku....:) Jsem moc ráda, že se Kryštůfkovi tak daří, našla jsem ho jako plaché malé kotě spolu s dalšími sourozenci...jejich matka stále pobíhá venku jako plachá kočka a tak je venku i krmena. Když budete chtít vidět jeho mamku,kterou mám nafocenou, tak mi písněte svůj email na s.anetka@seznam.cz, mějte se hezky. Aneta