Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žofinka

17. 4. 2009

ObrazekMourečka Žofinka byla nalezena zraněná, ležící a naříkající na chodníku v Uherském Brodě. Měla vykloubenou nožku asi po srážce s autem. Noha se musela operovat, ale dnes už Žofinka běhá, jen trošku kulhá. Je to velice milá a přátelská kočička, velmi mazlivá. Má ráda druhé kočky. 17.4.2009 byla umístěna do Olomouce ke kocourkovi Felixovi.

Její noví majitelé nám napsali:

6.5.2009:
Dobrý večer, situace u nás je střídavě oblačná. Večer spí oba v posteli a ráno na sebe syčí a honí se po bytě. Žofka přibrala asi půl kila a celkově vypadá dobře.

13.5.2009:
Dobrý den,
tak jsem se konečně dostala na internet, abych poslala slíbené fotky. Tohle je Žofčina oblíbená židle na balkóně, kde se vydrží slunit i půl dne. S kocourem jsou zatím v napjatém příměří, ale občas se to bez nějakého syčení a prskání neobejde, proto jsem Žofce pořídila nový pelíšek - látkovou boudičku, kam se před tím naším provokatérem může schovat. Určitě brzo pošlu další fotky - až se mi ji podaří vyfotit jak si hoví v pelšíku a časem, až si kocourek zvykne, tak i společnou fotku.

26.6.2009:
Dobrý den, tak posílám další fotečky - z Žofky se vyklubal pěkný lumpík a občas udělá příšerný binec - nedávno jsem ponožky z bot našla až na balkóně. Posílám Vám fotku, kde mi cuchá klubíčko při šití - když jsem ho ráno zapomněla na stole, tak po návratu domů byly nitě všude. Druhá fotka je při z minulé neděle, kdy mi Žofka cenzuruje, co to vlastně čtu a jestli to není neslušné. Jinak koucourek už je vykastrovaný, tak se snad brzo budou tulit, tedy pokud se to střeštiprdlo zklidní. Mějte se moc krásně a pozdravujte kočičky.

27.2.2009:
Dobrý den, tak jsem se konečně po všech těch peripetiích dostala k tomu, abych Vám napsala. Už jsme konečně přestěhovaní v novém bytě. Nakonec to nebylo na jaře, ani v létě, ale až v listopadu. Pořád se totiž něco dodělávalo a řešilo a když došly penízky, museli jsme nastoupit my, takže každý volný víkend jsme trávili na maltě. Kočky byly z přestěhování trošku vykulené - zvlášť náš kocour, který změny velmi špatně snáší - ten se celé dny schovával pod postelí. Doslova ho zachránila Žofka, která je takový malý průzkumník a po chvilce se oklepala, a začala zkoumat, kde se to ocitla. Brzy se k ní připojil i Felix a bylo po strachu. O Vánocích pak kočky dostaly nové škrabadlo, kterého se nejdřív bály, ale teď je velmi používané. Navíc jsme zjistili, že Žofka si asi šetří tu nemocnou packu a nevyskočí na parapet, takže jsme přisunuli škrabadlo k oknu a naše milá kočka se rozvaluje na parapetu a od radiátoru si nechá nahřívat bříško. Taky má kam utéct, když ji Felix honí, protože on se až nahoru neodváží. Takže to vypadá tak, že Felix sedí pod škrabadlem a číhá a Žofka ho shora škádlí packou. Kocourek už se po kastraci uklidnil, takže půtky už jsou spíš přátelské. Z Žofky je už velká kočička a paní veterinářka si ji moc chválí, prý když si vzpomene, jaké to bylo malé a hubené kotě a teď je z ní kráska k pohledání. Škoda, že Vám nemůžu poslat fotku, ale momentálně je můj foťák někde mezi přestěhovanými věcmi a nemůžu ho najít. Ale na jaře prý budeme dělat velký úklid, tak se snad najde. Jinak Vám moc držím palečky v tom vašem boji o záchranu kočiček. Když si čtu jejich osudy na Vašich stránkách, říkám si, že to snad ani není možné, čeho všeho jsou lidi schopní. Dostala jsem v práci trošku (symbolicky) přidáno a tak jsem Vám začala posílat aspoň malinkou podporu. Snad to trošku pomůže.

8.7.2010:
Dobrý den, tak jsem konečně našla trošku času, abych se zase ozvala. Taky jsem konečně našla foťák, takže už můžu poslat fotečky. Musím se přiznat, že poslední dobou těm našim kočkám nehorázně závidím - když jsme doma, tak se celý den vyhřívají na balkoně a zvlášť Žofka se u toho tváří tak blaženě, že bych si to s ní hned vyměnila. Podařilo se mi její slastný výraz vyfotit - sice ne na balkoně, ale na gauči, ale tváří se úplně stejně. Trošku horší je to se sluněním přes pracovní dny, kdy prostě musí vydržet od osmi do čtyř bez balkonu, protože není zasíťovaný. Už jsme o tom uvažovali, ale letos nás čeká rekonstrukce balkonů a ještě se pořádně neví, jestli z nich nakonec neudělají lodžie, takže by to byla zbytečná investice. Takže to musí kočičky přežít než se všichni sousedi domluví. Ale necháváme jim otevřená okna, kde máme sítě proti hmyzu, takže úplně bez čerstvého vzduchu nejsou. Stejně jsou poslední dobou spíš zalezlé v chodbě ve stínku, protože ty vedra jsou strašné. Další fotky jsou z generálního úklidu - konečně jsme našetřili na šatní skříň a tak se všechno oblečení stěhovalo z krabic do skříně. Krabice ovšem velmi zaujaly ty naše dva tygříky, takže jsme neodolali a udělali pár fotek - ty povedené posílám. Přítel říkal, že Vám k té fotce, kde je Žofka v krabici mám připsat, že jsem ji poslala zpátky poštou na účet adresáta, což je jeho vražedný smysl pro humor, protože by ji nedal ani náhodou. Poslední fotečka je z odpolední siesty - kočičky si užívají sluníčka na svém vánočním dárečku. Všimla jsem si už u vás, že jsme Žofku našli spinkat na škrabadle v košíčku, takže jsem sháněla škrabadlo, které ho bude mít. A kočička tam opravdu tráví půlku dne, takže se koupě vyplatila. A kocourek už se přestal bát výšek, takže samozřejmě jako pravý vůdce smečky musí být výš než Žofka. Jinak moc doufám, že se Vám daří válčit s osudy všech vašich kočiček a taky lidskou blbostí. Zase se ozvu, až budou nějaké další fotky a novinky. 

20.1.2011:
Dobrý den, konečně mám po Vánočním a novoročním shonu trošku času, tak můžu poslat fotky a novinky z Olomouce. Žofinka nás pobavila už v říjnu, kdy začala topná sezóna a ona se pravidelně cpala na topení - pracovně tomu říkáme, že si hraje na Falka, protože se dokáže neuvěřitelně roztáhnout, jen aby se vecpala pod parapet. Tak jsme to vyfotili a obrázek posíláme. Vánoce byly celkem klidné i když se Žofce podařilo shodit stromeček - naštěstí ne na sebe a druhé štěstí bylo, že ještě nebyl ozdobený, takže žádná újma na kočičím zdraví ani na mých ozdobách nevznikla. A taky už mu pak celé svátky dala pokoj, takže jsme nenacházeli jako loni baňky po celém obýváku (dole dáváme z kočičích důvodů umělohmotné a ty loni sloužili jako vítaná hračka) Pod stromeček dostaly kočičky prolézací tunel, což je vítaná hračka při hře na honěnou a schovávanou, takže jsme se jim aspoň trefili do vkusu a pak taky 2 balení kapsiček, ať si ty svátky obžerství taky trošku užijí. Zjistili jsme, že ubránit před kočkami kapra je nadlidský výkon, tak jsme jim trošku dali (v syrovém stavu samozřejmě) a přítel jim osobně vybral všechny kosti, což je u mužského, který nesnášel kočky, docela pokrok. Nechci být morbidní, ale docela mi vyhovovalo, že Žofka kvůli svému hendikepu nevyskočí na kuchyňskou linku, protože jsem z ní při pečení kocoura sundávala snad stokrát, on je totiž neuvěřitelně na sladké. Nakonec jsem se jich zbavila tím, že jsem jim nalila kočičí mléko a byl chvilku klid. Na Silvestra to bylo trošku horší - kocourek je strašný strašpytel, takže jsem mu musela dát prášek, Žofka je splachovací - ta to celkem zvládla. A to je asi tak všechno.

26.6.2011:
Dobrý den, tak jsem si po dlouhé době udělala čas a rozhodla se poslat nové fotky našich kočičích expertů. Myslím, že si docela užívají léta a sluníčka i když zrovna dnes je zataženo a vypadá to, že asi sprchne - jak jsme zjistili, vodu mají oba naši miláčkové velmi neradi, takže asi brzo emigrují z balkónu dovnitř. Jinak tam totiž tráví většinu dne, jenom když je ¨moc velké horko, tak se zašívají do chodby na dlaždičky, případně Žofka zalézá do koupelny, kde se usídlí ve vaně, z čehož mám potom docela šok, protože když si jde po ránu člověk se zalepenýma očima vyčistit zuby a ve vaně se nečekaně něco pohne, tak je probraný raz dva. Jinak jsme zjistili, že Žofčina oblíbená poloha je na zádech - prostě se rozvalí na záda, vystrčí packy do vzduchu a chrní - to jsem fakt ještě u žádné kočky neviděla, takže máme doma tak trochu kočičího exota. Taky se docela rozkecala, takže si s nám povídá a když se jí něco nelíbí, tak i odmlouvá. Například když ji člověk vyhání z balkónu, protože musí do práce, tak se na něj jenom podívá a a dvakrát mňoukne, což asi znamená neotravuj. Moji drahou polovičku to docela vytáčí, takže neustále slyším: Žofino mazej dovnitř a nedržkuj. Taky si na sebe s kocourem už celkem zvykli - zrovna teď je populární hra na číhanou. To se jeden nebo druhý přikrčí za dveře, nábytek nebo jenom za roh a čeká, až se kolem něj ten druhý pokusí projít, pak na něj vyskočí a následuje honička kolem bytového jádra (máme průchozí obývák a kuchyň) chvíli se honí kolem dokola a pak si to zpravidla vymění. Taky jsem zjistila, že je Žofina pěkný rozežranec - koupila jsem jiný druh granulí (podotýkám, že lepší a dražší druh) a ta malá příšera to odmítla sníst. Chvilku jsem zkoušela, jestli si nezvykne (přece jen vyhodit 500 do komína není žádná legrace) ale naše princezna radši zhubla běhěm 14 dní půl kila, tak jsem kapitulovala a šla koupit původní granule, takže teď už je váhově zase na svém. Na těch druhých granulích si holt pochutnaly kočičí nalezenci z místního útulku. Teda člověk by neřekl, jak se takový nalezenec může rozmazlit  jestli v tom bude pokračovat a příště už bude chtít jenom šunku a lososa, tak vám ji asi pošlu zpátky na převýchovu, aby si zvykla na tvrdší režim. Jinak vám přeju, a't se vám daří v boji o záchranu kočiček - moc držím palce, aby jich co nejvíc našlo nový domov a mělo se minimálně tak dobře, jako to naše pruhované kočičí přetrhdílo.

zofinka350.jpg13.1.2012:
Žofinka se má dobře, jenom nemám čas něco napsat, protože jsme si v prosinci přinesli ten největší dárek - malého Jakoubka, takže jsem vytížená na 120% procent. Ale kočička to snáší relativně dobře - dokonce spává na parapetu a kouká se do postýlky jak se malý mrská a brouká si a ani když křičí, tak jí to narozdíl od kocourka nevadí, prostě to s bohorovným klidem ignoruje. Trošku ji trápí, že se jí nevěnuje tolik pozornosti jako předtím, protože já houpám malého, manžel rozmazluje kocoura, který si sice už na mimčo zvyká, ale jde to pomalu - první týden byl dokonce na diazepamu, a tak se na Žofinku občas nedostane. Ale naštěstí si umí říct, takže když už opravdu potřebuje projevit naši lásku, tak se nám urputně otírá o kotníky a pak si vyskočí na gauč a nám je jasné, že potřebuje pořádně podrbat a pohladit. Jakmile se s malým trošku sžijeme, tak určitě vylíčím všechny příhody a pošlu i nějaké fotečky. Jinak do nového roku spoustu dalších zachráněných a hlavně adoptovaných kočiček a vám hodně síly a lidského soucítění a taky hodně financí pro kočičky.

1.10.2013
... s objednávkou kalendářů na rok 2014....   A mám pozdravovat od Žofinky - trošku nestíhám psát informace, protože z miminka je aktivní prcek, takže máme co krotit. Jinak Žofka je vůči malému ještě opatrná, pohladit se od něj nenechá, ale občas se spolu honí kolem jádra a i když by mohla vyskočit na parapet, tak s ním udělá 2-3 kolečka a malý z toho má hroznou radost. Hodně úspěchů při zachraňování dalších kočiček.

27.11.2015
Žofinka se má dobře - prcek už dostal rozum a přestal je prohánět a stal se z něho vrchní krmič. Bohužel v létě mrňous zlikvidoval foťák, takže nemůžeme poslat fotky. Navíc ani nestíhám s prací a hyperaktivním tornádem, takže jsem se dlouho neozvala. Snad po Vánocích se zadaří a napíšu víc. Zatím se budu těšit na kalednáře a vám přeji hodně štěstí v umisťovací výstavě v Brně - ať najde nový domov spousta kočiček.
Marcela

z1.jpg28.7.2022
Máme smutnou zprávu, Žofinka odešla v neděli 17.7. Všimli jsme si, že má tiky, léčbu jsme konzultovali s veterinářkou, doporučila nám vitamín B. Jinak ale stále jedla a užívala si sluníčka na balkoně.
V sobotu dostala větší záchvat, po kterém už musela odpočívat. Chtěli jsme ji vzít v pondělí k doktorce, ale v neděli dostala opravdu velký záchvat, po kterém už se nemohla hýbat. Vzala jsem ji na pohotovost a paní doktorka doporučila uspání, protože už by se jen trápila. Diagnóza zněla pravděpodobně nádor v hlavě, který způsobil mrtvici a epileptický záchvat. Byla s námi 14 let, vím, že jsem moc nepsala, se třemi dětmi nebylo moc času, ale doufám, že u nás prožila aspoň trochu spokojený život. Bude nám chybět i když jsem jí občas v žertu slibovala, že ji pošlu zpátky do Hodonína, protože je mlsná jak koza a zásadně musí spát ve vypraném prádle. Děkujeme za vaši práci, má to obrovský smysl.
Marcela

Fotografie z nového domova najdete v naší fotogalerii na Kocky-online.cz.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Žofka vítězí

(Marcela, 14. 9. 2009 17:33)

Tak už se situace změnila - Žofka je ta silnější kočka a naš třínohý kocourek občas zjišťuje, jak mu ta jedna tlapka chybí. Ale jsou to spíš jenom škádlící pranice, protože se neozývá žádné naříkání. Jinak ze Žofky máme radost, už má 3,5 kila, což nás trošku vyděsilo, ale je pořád mrštná a lítá sem a tam, takže dietou ji zatím trápit nebudeme. Je to zdravá a krásná kočička, se kterou nejsou kromě nočních bojových her vůbec žádné problémy. Když ovšem vyprovokuje Felixe na lítání po všem možném, zrovna ve chvíli se člověk potřebuje vyspat do práce, tak bych je oba nejraději přetrhla jak hady. Oblíbené spací místo obou dvou je postel, luxusní pelíšky zůstávají prázdné :-D a já se občas nemůžu ani pohnout, protože mám z každé strany jednu slastně rozvalenou kočku. Jinak je u nás veselo a kočky jsou ode mne i od přítele, který byl původně zapřísáhlý odpůrce koček, až nehorázně rozmazlované - teda aspoň já bych s nimi měnila okamžitě. Plánujeme koupi nového, velkého škrabadla, ale to až se přestěhujeme do většího bytu - škrabadlo už bude zároveň vánoční dárek pro kočky. Tak snad nám ta pohoda vydrží.