Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kastrace u školy ve Vracově

4. 3. 2018

Začátkem února se na nás obrátila paní, která pracuje ve školní kuchyni ve Vracově, že v jejím okolí se pohybují bezprizorné, plaché kočky, že ona je přikrmuje, ale kočky jsou tam nechtěné, má strach že se pomnoží a zda bychom mohli pomoci.

Takové kočky jsou vždy nechtěné, to už známe, všude stejná písnička - lidé nekastrují, koťat se zbavují a odkládají je na různá místa a pak, když se kočky pomnoží, širokému okolí to vadí a chtějí, aby kočky "zmizely". Viz naposled ve Skoronicích. To bohužel zařídit neumíme, ale můžeme pomoci tak, že kočky odchytáme, necháme kastrovat, označit nástřihem ucha a pustíme zpět. Kočky se tak nebudou dále množit a kolonie se bude postupně zmenšovat přirozeným úbytkem.

vr3.jpgA tak jsme do Vracova zajeli. Paní jsme přivezli odchytovou klec a poučili ji, jak s ní zacházet. Paní kočky odchytávala, vždy nám zavolala a my pro kočku přijeli. Odchytlo se a dalo vykastrovat celkem 6 koček, když nám paní zavolala, že má velké problémy v práci, všichni jí kvůli kočkám nadávají a musela i "na kobereček" k panu řediteli.
A tak jsme panu řediteli napsali email (který jsme dali na vědomí i starostovi obce), kde vysvětlujeme o co jde a že od jejich zaměstnankyně je to vlastně velmi záslužné:


Dobrý den v základní škole ve Vracově,
před časem se na náš útulek obrátila paní Ch., že v blízkém okolí školy se pomnožily plaché kočky, že je jí koček líto a že by potřebovala pomoci, jak situaci řešit.
Tyto situace s plachými kočkami se v civilizovaných zemích běžně řeší v rámci kastračního programu - to znamená, že kočky se odchytají, nechají kastrovat a vrátí se zpátky do původní lokality, kde je nutné je přikrmovat. Je tak zabezpečené, že se kočky dále nemnoží a nevznikne kolonie bezprizorných koček (viz příloha emailu), které mohou být na obtíž svému okolí.
Paní Ch. s námi velmi aktivně spolupracovala a podle našich pokynů kočky odchytávala do námi zapůjčené odchytné klece.
Proto nás velmi udivilo, když nám zavolala, že už nám nemůže pomáhat, že od pana ředitele dostala vynadáno že pan ředitel nechápe, jak jsme si dovolili vstoupit na pozemek školy bez povolení.
K tomu bychom se chtěli vyjádřit.
Kočky na pozemku školy odchytla paní Ch. Právě díky spolupráci paní Ch., jsme vždy jen přijeli pro už odchycenou kočku, kterou jsme si v kleci převzali.
A co se týká odchytu, na ten nepotřebujeme povolení pana ředitele školy, ten máme povolený Krajskou veterinární správou.
Díky jednání a postoji ředitelství školy s námi paní Ch. odmítá další spolupráci a to je velká chyba, protože zbývají ještě asi 3 kočky, které pokud se nevykastrují, budou mít na jaře každá 4-5 koťat a do konce roku to stihnou ještě jednou.
O bezprizorní zvířata se má povinnost postarat obec. Podle zákona není možná taková zvířata usmrtit a ani je není možné ponechat bez potravy, protože to se rovná týrání zvířat. Proto, dle našeho názoru, by jak škola, tak město měli být paní Ch. vděčni, že začala jednat a v podstatě tím zabránila tomu, aby na uvedeném místě ve Vracově vznikla velmi početná kolonie koček.
Z výše uvedeného vyplývá, že by bylo žádoucí celou akci dokončit a odchytnout a nechat kastrovat zbylé kočky. Proto Vás žádáme, aby jste paní Ch. dovolili odchyt posledních 3 koček a my zajistíme jejich kastraci. Jsme z Hodonína a bez ní nemáme šanci odchyt uskutečnit, nemůžeme nastražit klec a čekat půl dne ve Vracově, dokud se kočka nechytí.
Děkujeme za pochopení a spolupráci, která je nejen ve prospěch těchto koček, ale samozřejmě i města Vracova.
Na vědomí:
starosta@mestovracov.cz
S pozdravem
Naděžda Tomalová, předsedkyně Koček SOS

v3.jpgPan ředitel školy neodpověděl písemně, ale zatelefonoval. Byl velmi arogantní, nechtěl si nechat nic vysvětlit a závěr byl, že ať "... si chytáme, kde chceme, ale na pozemku školy ne!"

Pan starosta neodpověděl vůbec.

Kočky se pravděpodobně pomnožily a žijí vedle školy, na zanedbaném pozemku, ale je potřeba je odchytat na jídlo a to dostávaly v blízkosti školy.
Akce je nedokončená a zůstávají tam ještě 3 kočky, pokud to nejsou kocouuři, budou mít na jaře koťata ...
Kočky se budou dál množit, jen pro to, aby koťata krutě umírala a ta která přežijí se budou opět dál množit. Veškeré úsilí a finance, které jsme investovali jsou k ničemu.
Problematika koček se v 21. století na území Evropy neřeší vyhladověním (navíc před dětmi), ale jediným možným zákonným a zároveň etickým způsobem - kastracemi, krmením a monitoringem případných migrujících koček a opět jejich kastracemi.

Milan Kundera: 
"Skutečná dobrota člověka se může projevit v naprosté čistotě a svobodě jen vůči tomu, kdo žádnou sílu nepředstavuje. Skutečná mravní zkouška lidstva, ta nejzákladnější (uložená tak hluboko; že uniká našemu zraku) záleží v jeho vztahu k těm, kteří jsou mu dáni na pospas: ke zvířatům.
A zde došlo k základnímu debaklu člověka, tak základnímu, že právě z něho vyplývají všechny ostatní."
 
6.3.2018
Dnes přišlo vyjádření pana starosty:

Vážená paní Tomalová,
následně po Vašem oznámení ze dne 26.2.2018 pan ředitel MZŠ podal vysvětlení na nebližším zasedání rady města Vracova. Tímto reaguji na váš podnět. Nutno podotknout, že v polovině doby stanovené zákonem pro podání odpovědi. Předpokládám, že Vám jako vedoucí pracovnici jsou tyto okolnosti známy.
Byl jsem upozorněn, aniž by Vaše organizace počkala na vyjádření města, že jste na sociálních sítích uveřejnili stanovisko, že starosta nereagoval. V celém kontextu zpráv a vyjádření vyznívá přístup města k této problematice velmi nelichotivě. Město a jeho organizační složky výrazně poškozuje. Vracov se dlouhodobě o toulavá zvířata zajímá a tuto problematiku řeší. Městská policie je proškolena a vybavena na tuto činnost. Prokazatelně jsou odchycené kočky a psi umístěni do útulků, náklady jsou hrazeny z rozpočtu města do doby než zvířata najdou nový domov.

Považuji vyjádření Vaší organizace za účelové, zavádějící a neprofesionální.

Nyní k samotnému případu koček ve škole. Nejsou mi známy důvody, proč se paní Chudíčková neobrátila přímo na město. V případě, že Vaše organizace obdržela žádost o řešení, stačilo zvednout telefon a zavolat. Ubezpečuji Vás, že ve spolupráci s Vámi, městskou policií a případně Myslivecký sdružením, by byl problém vyřešen. Bohužel jste zvolili jiný postup. Umístění klecí pro odchyt v bezprostřední blízkosti školní kuchyně, stejně jako krmení a kontakt s neošetřenými kočkami pracovnicí kuchyně, považuji stejně jako pan ředitel za neakceptovatelné. Od prvopočátku by měl tuto povinnost zaškolený strážník městské policie, včetně odvozu k Vám na stanici. To bych ale o daném problému musel být od Vás informován.

Doufám, že jako odborník uznáte, že nelze stoprocentně omezit riziko přenosu infekce, nákazy. V dané lokalitě je několik možností, kam klece osadit.
Rozumím Vašemu postoji, pro Vás jsou prvořadé kočky. Pro mne, jako zástupce zřizovatele, nejprve děti naší školy a následně kočky. Jsem velmi rád, že k žádné nákaze nedošlo, neboť jsem přesvědčen, že byste byli první, kdo by se od vzniklého problému distancoval.
Děkuji za zpětnou vazbu a jsem s pozdravem
Jaromír Repík, starosta města Vracova

 

6.3.2018
Naše odpověď:

Dobrý den pane starosto,
správně píšete na konci emailu, že pro nás jsou prvořadé kočky, omlouváme se, ale proto dobu pro podání odpovědi stanovenou zákonem nemůžeme akceptovat, protože do měsíce ty kočky porodí koťata. Další nechtěné a bezprizorné kočky, které se budou nadále množit.

Naším zájmem nebylo v žádném případě poškodit město a jeho organizační složky, ale
pokud by město nebo škola měli zájem tento problém řešit a mají ty možnosti o kterých píšete - proč tedy pan ředitel školy, který je zároveň i radním, Vás na radě neinformoval už dříve a město problém neřešilo?
Pan ředitel školy o problému evidentně věděl, protože kvůli kočkám opakovaně zval paní Chudíčkovou na kobereček a zakazoval jí kočky krmit, ale město neinformoval, že se v okolí množí plaché kočky bez majitele. A zákazem krmení se tento problém nikdy nevyřeší, kočky se i tak množí dále. Takže lze pochopit, že jsme z této strany pomoc neočekávali a asi ji nečekala ani paní Chudíčková, pokud s ní pan ředitel školy a zároveň i radní jednal tak, že volila ukončení pracovního poměru. Paní bylo líto především těch koček, obrátila se tedy na nás a my nabídli pomoc s odchytem a kastracemi.
Připouštím, že jsme Vás mohli oslovit, ale po více jak 15leté zkušenosti s bojkotováním tohoto problému ze strany obcí a měst (jediná Strážnice z celého okresu s námi spolupracuje) raději vše řešíme sami, na naše náklady a ve prospěch koček.
Dále píšete, že odchycené kočky a psy umísťujete do útulků. To se jistě týká psů, ale většina koček takto žijících ve skupinách, je plachých. To jsou kočky neumístitelné, bojí se lidí a do nových domovů se nedají umístit, proto jediné možné řešení, je kočky kastrovat, označit nástřihem ucha a vrátit do původní lokality - to jsme provedli na místě o kterém je řeč.
Co se týká infekce a nákazy, dovoluji si Vás upozornit, že žádná nemoc, kterou mohou kočky trpět, není na člověka přenosná a nemůže se nikdo ničím nakazit při odchytu kočky do klece. A pokud píšete, že my bychom byli první, kdo by se od problému distancoval, tak pro takové nařčení nemáte důvod a z Vaší strany je pro změnu neprofesionální od Vás.

Pokud Vám tedy na dořešení problému záleží (nám ano), umožněte paní Chudíčkové, aby odchytla zbylé tři kočky. To, že je několik možností, kam klece osadit není pravda. Tyto kočky musíte odchytávat tam, kde žijí, kde chodí na jídlo, kde se cítí bezpečně. Bez odchycení a kastrace těchto 3 koček by vlastně neměla celá akce smysl, protože zbývající nekastrované kočky jsou schopny 2x do roka porodit a založit další kolonii. Také bychom nedoporučili, aby odchytával někdo jiný, protože to má vždy dělat člověk seznámený se situací, který kočky pozná, ví o které konkrétní se jedná a zabrání se tak zbytečnému odchytu kočky, která není plachá a má majitele.
Naďa Tomalová, předsedkyně Koček SOS

7.3.2018
Odpověď pana starosty:

Vážená paní předsedkyně,
děkuji za Vaše vyjádření. Nemám důvod nevěřit, že nelze přenést od koček žádnou nákazu. Dle zatím neprověřených informací, byla v minulosti při této činnost paní Chudíčková zraněna a musela absolvovat kontrolní léčbu. V tomto kontextu je pro mne, prvořadé i z preventivních důvodů dbát zvýšené opatrnosti v provozu školní jídelny. Zcela jistě nalezneme řešení odchytu zbývajících koček, nicméně musím trvat na tom, že bez účasti člověka spojeného se stravovacím provozem. V této vyhrocené situaci nelze jinak.
Vámi zmedializovaná kauza zvedla vlnu dotazů rodičů, kterým zcela jistě nebude stačit vaše odborná záruka, že nebude zdraví jejich dětí ohroženo. Proto tvrdím, že místo odchytu v bezprostřední blízkosti jídelny a kuchyně bylo zvoleno nevhodně.
Celou záležitost projednám s městskou policií, která Vás bude kontaktovat.
Jaromír Repík, starosta města Vracova

7.3.2018
Naše odpověď:

Vážený pane starosto,
nikdo nemůže rozumět všemu a tak si prosím nechte poradit. Třeba od někoho, kdo odchytal stovky plachých koček.

https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/zpravy-o-nasi-cinnosti/

Paní Chudíčková mohla být v minulosti zraněná, protože se pokoušela některou z koček chytit nebo pohladit při krmení a jak už jsem psala, toto jsou kočky PLACHÉ, člověka se bojí a při pokusu o kontakt mohou ze strachu škrábnout nebo kousnout. Pokud jsme jí přivezli odchytnou klec a poučily, jak s ní zacházet, ke zranění nedošlo a ani dojít nemohlo, protože na kočku nesaháte, sama vleze do klece, která se uzavře.
Proč chcete, aby kočky odchytával někdo jiný (nespojený se stravovacím provozem)?

Vždyť paní Chudíčková toto může udělat po pracovní době, to jí nikdo nemůže zakázat. Ty co už jsou kastrované byly označeny nástřihem ucha, ona to pozná, ví také přesně o které zbývající tři se jedná, proč to vše chcete komplikovat dalšími osobami?
Místo k odchytu musí být vždy zvolené podle toho, kde se kočky zdržují, jinak nemáte šanci. Na druhém konci Vracova ani u silnice je zkrátka neodchytnete.
Rodiče mají pocit, že je ohroženo zdraví jejich dětí? A jak? To snad se ani nechce věřit ... Copak děcka přijdou s kočkami do kontaktu? Ty kočky se bojí lidí, opakuji, jsou plaché a žádné s dětí s nimi nemohlo být v kontaktu. Tím, že kočka sama vleze do klece, ve které je nastraženo jídlo a klec se za ní sklapne (byť by to bylo na pozemku školy), to ohrožuje děti jak?
Jediné, čeho by se měli rodiče obávat je, aby podceněním problému nevznikla v blízkosti školy kolonie plachých přemnožených a strádajících koček. A je na řediteli školy, aby tuto situaci rodičům správně vysvětlil. Podle toho, jak se k celé situaci stavěl v telefonu, pochybuji, že to dělá.

Pane starosto, my toto děláme ve svém volném čase za naše prostředky získané od dárců a sponzorů. Děláme to pro kočky. Je pro nás těžké pochopit, že v tom někdo může vidět problém.
Nakonec dobrá zpráva:
Než jsem dokončila tento email, volal mně pracovník vaší městské policie, který celou situaci velmi dobře pochopil a jsme domluveni, že příští týden spolu odchyt dokončíme.
S pozdravem Naďa Tomalová

Další fotky zde.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lidská blbost a bezohlednost nezná hranic!

(Daniela se svou kočkopartou, 5. 3. 2018 18:28)

Takový člověk jakým je ředitel vracovské školy by měl být s okamžitou platností odvolán z postu ředitelského a zakázána mu "vychovatelská"činnost.Jak může takový člověk vychovávat děti,mládež a jít jí příkladem?!Copak ve své nabubřelosti,omezenosti a hlouposti ještě nepochopil,že to, co paní CH. a spolek sos kočky Hodonín pro kočky,školu a veřejnost konají je velice záslužný čin a patří se,aby jim byl všemožně nápomocen a dokonce vděčen?!Opravdu při jeho vzdělání=lidský ubožák!Je dobře,že se pomocí fb o jeho aroganci a stupiditě dozví celá republika a tutově ho odsoudí.Musí se o tom dozvědět také představitelé obce-městečka Vracov,hejtman kraje a co největší mediální veřejnost!S hloupostí je ten nejsložitější boj!!!!Pokud chce ředitel předejít mnohým problémům,měl by ve svém vlastním zájmu nechat sos kočky a paní Ch.dokončit odchyt a kastraci zbytku nevykastrovaných koček,poděkovat se všem a vyjít jim všestranně vstříc.Jen tak si snad může napravit pošramocenou pověst-pověst hlupáka a ignoranta,který nemá na vychovatelském postu co pohledávat!
Velký obdiv a poděkování všem zainteresovaným,vím jaký nikdy nekončící boj a starosti to všechno obnáší.

Re: Lidská blbost a bezohlednost nezná hranic!

(Ll, 21. 3. 2018 18:00)

Ja mam zvirata rada, ale nepripadne mi moc rozumne krmit je u skolni jidelny!

Je to smutné

(Markéta, 5. 3. 2018 8:30)

Je to smutné když někdo kdo má být pro děti vzorem se chová takto špatně. Nechce se mi věřit, že to takhle dopadne, třeba se ještě ozvou z obce. Bylo by fajn kdyby se o tento problém zajímali i rodiče dětí a na vedení školy tlačili. Budu stále doufat s tím, že naděje umírá poslední :( Nezmůže s tím třeba nic Krajská veterinární správa?
Markéta + kočičáci

Re: Je to smutné

(Kočky SOS, 6. 3. 2018 18:02)

Veterinární správa určitě ne, ale my se budeme snažit dohodnout a odchyt dokončit.

Re: Re: Je to smutné

(Markéta, 7. 3. 2018 7:12)

Držím palce ať se všechno povede!