Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anuška 03

7. 12. 2011

anuska05.jpgČerná Anuška se zdržovala na statku, kde žila v permanentním strachu před psem, který ji neustále honil. O svá první koťata, která porodila do valníku se senem, přišla v momentě, kdy valník odvezli. Naštěstí si jí všimla paní pracující na statku, která ji k nám přinesla s prosbou, abychom ji nechaly vykastrovat. Když jsme u nás viděly, jak je milá, hodná a vděčná, bylo nám ji líto na statek vrátit, a tak už zůstala u nás. S velkou láskou se u nás ujala třítdenního kocourka Brumly, kterého jsme přijaly bez mámy. Čas, který strávila s ním, byl nejšťastnějším obdobím v jejím životě. Bohužel skončil, když byl Brumla umístěn. Od té doby byla Anuška smutná, ve společnosti spousty koček se necítila dobře, většinou polehávala někde stranou a když se přišla pomazlit, průbojnější koťata ji vždycky zahnala. Smutek a infekční prostředí našeho depozita daly zmutovat coronavirům obsaženým v jejím těle a Anuška onemocněla FIP. Průběh byl velmi rychlý, zemřela pár dní po projevu prvních příznaků dne 7.12.2011.

Pozn. ke coronavirům a onemocnění FIP:
Ještě před pár lety byla nemoc FIP považována za vysoce infekční a nakažlivou. Byla dokonce doba, kdy se zcela chybně vybíjely celé chovy koček, pokud zemřela třeba jediná na FIP. V dalším období se doporučovala obrovská dezinfekce bytu a nejméně 3-6 měsíců počkat s pořízením dalšího kočičího miláčka. Dnes je prokázáno, že procento koček, které budou na rychlý test na FIP pozitivní, činí zhruba 80 %. To ovšem neznamená, že tyto kočky někdy FIP onemocní. Coronavirů, které jsou infekční a mohou se velice snadno přenášet, je mnoho. Jen některé z nich však mohou, ale nemusí zmutovat do formy FIP. Ve chvíli, kdy zmutují, vyvolávají onemocnění FIP a přestanou být nakažlivé.

K tomu, aby kočka onemocněla FIP, značnou měrou přispívá stres a tak tomu bylo nepochybně i u Anušky. Infekční prostředí našeho depozita jistě také udělalo své. Kdyby byla umístěna dříve, mohla dnes žít spokojeně se svou rodinou. Kdyby lidé své kočky kastrovali a neubírali tím domovy kočkám útulkovým, kdybychom měly více depozit, kde by bylo méně koček a více rukou ochotných hladit, kdyby někteří zájemci, kterým jsme Anušku nabízely, dali na naše slova, kdyby kdyby kdyby.... bylo tolik možností a Anuška mohla prožít dlouhý a šťastný život, ale nedostala ani jednu.

Videa, kde je Anuška:


Video z depozita Nadi Tomalové - 30.3.2011

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář