Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čany

8. 7. 2014

ObrazekČerná Čany byla v 3/2008 odchycena v Ratiškovicích na dvoře jedné paní, která se ujala kočky a jejích 3 koťat. Čany jediná zůstala a podařilo se ji ochočit. 7.12.2008 byla na umísťovací výstavě Vánoce v útulku umístěna do Jenče ke kočce Else  (tu bohužel začátkem srpna 2009 přejelo auto). V srpnu 2009 jsme k ní umístily mourečku Normu, ta však v lednu 2013 zemřela. Z jejího nového domova máme tyto zprávy:

16.12.2008:
Vážená paní Tomalová,
už od začátku Vám slibuji, že dám písemnou zprávu, ale zatím jsem jen volal, tak to dnes napravuji.
Jak již víte, Čany ze změny zas tak velkou radost neměla. Cestou z výstavy domu nám chvilkami mňoukala do kroku. Doma už ale tak odvážná nebyla ... naše starousedlice (tedy jestli se tak dá nazvat 7měsíční kočka Elsa) jí předvedla svojí kolekci syčení a zdrhla na druhou stranu domku. Čany chvilku setrvala v přenosce, ale pak to vzala plíživě ale svižně pod TV stolek (pod domácku cosi stlučeného) a v tomto rohu se stala neviditelnou po celý zbytek dne. Ráno jsme jí našli v budce na škrabadle, kde v podstatě setrvávala až do čtvrtka. Vzhledem k tomu, že Elsa stále předváděla nové syčící kreace, i když v menší intenzitě, drželi jsme obě číči raději odděleně. Ve čtvrtek jsem byl narychlo odvolán přítelkyní domu, neboť Čany měla nějaký výtok z oka a stále, už od výstavy si olizovala čumáček. Dostala vitamínové pigárko, vy jste obdržely pochvalu za vzornou péči o kočku v útulku (od paní doktorky) a ještě jsme si domů odnesli difuzér kočičích hormonů na uklidnění koček... tak snad taky nezačnu mňoukat.:-)
Po návratu od veterináře už nebyla Čany takovou zastánkyní skrývání se v budce a schovává se různě po místnosti, když je otevřeno do domu, tak to pak bere všude, kde je kout ... Nejradši má podušky na židlích pod stolem, již zmíněnou budku a nepohrdla ani prázdným kyblíkem.:-)
Kočky už se teď vcelku snášejí ... asi díky hormonu ve vzduchu Elsa nesyčí a Čany na ni moc nevrčí .. i když tyto seznamovací výpravy probíhají zatím jen v noci … to je slyšet poskakování hraníchtivé Elsy a velmi tichý přesun Čany ... v naší nepřítomnosti jsou spolu v obýváku (což je tak polovina domku).
Čany je stále hrozně plachá ... ale když má pocit bezpečí, nechá se i pohladit .. Asi nejvíc jí prospívá vymazlování … např. v sobotu jsem ji potřeboval trošku přemístit, tak mi nezbylo než ji chytit, a když už jsem ji měl v ruce, tak jsem ji hladil a pak ji na dece rovnou i vyčesal .. No nakonec si na mě ustlala a asi 4 hodinky si na mě schrupla. Teď většinu času přes den prospí, většinou za asistence Elsy, takže když přijdete přes den do obýváku, padne na vás spaní … Čany v budce, Elsa někde na dece … tomu se těžko odolává…:-)
Až bude něco nového, ozvu se…
PS: přikládám zatím alespoň dvě fotografie ..

11.8.2009:
Dobrý den,
tak jen prvotní informace - Norma si po příjezdu zalezla po gauč a zvědavě pokukovala po okolí. Za nějakou chvilku přiběhla zvenčí i Čany a začalo seznamování ... naštěstí se neporvaly, ale jen na sebe občas zasyčely. Čany na Normu pravděpodobně trochu žárlí ... hlídá jí očkem na každém kroku a jakmile se k někomu z nás moc přiblíží, začne hned syčet. Dnes ráno byl jsme po probuzení zjistili, že Čany ležela u pootevřených dveří do ložnice a hlídala, aby Norma za námi nemohla. No uvidíme jak se to bude vyvíjet dál ...
Jinak tedy musím říct, že Norma je vcelku přítulná, nechá se i pohladit a při motání pod nohama se i hezky rozvrní :-) Dnes ráno nás trošku zaskočila, dostala asi průjímek a pokakala se nám na podlahu a to přímo před námi ... ale v noci byla normálně na záchůdku. Tak až si u nás trochu přivykne, bude snad vše v pořádku.

12.8.2009:
Dobrý den,
Tak vypadá to, že stran záchůdku je vše Ok. Používají se oba dva .. udělali jsme to stejně, jako před tím s Čany - mají zpřístupněny dvě místnosti (obývák a halu) a v každé je miska s jídlem a s vodou a záchůdek.  Norma běhá někdy za Čany jak ocásek, z čehož tedy Čany zatím moc nadšená není. Ale vypadá to, že si na sebe vcelku zvykají. Dnes ráno seděli na posteli u nohou obě dvě.:-)
Norma se nechá normálně hladit, do náruče tedy zatím ne .. ale jinak musí být všude, prozkoumává vnitřek domku a sleduje co se děje za okny.:-) Norma se včera nechala i vyčesat kartáčem a vypadalo to, že se jí to i líbí..
Posílám zatím pár fotek..
 

17.8.2009:
Dobrý den,
posílám pár fotek z víkendu.
Norma si snad pomalu a postupně zvyká… v sobotu prospala skoro celý den a v neděli celé odpoledne. Tak se snad už uklidňuje. Jinak záchůdek využívá tak střídavě. Někdy do něj, někdy na podlahu… ale dá se to vcelku poznat že se něco chystá, protože začne trochu jinak pomňoukávat a pak se najednou ztratí z očí. Párkrát se nám podařilo jí chytit při tom, tak jsme jí hned odnesli na záchůdek, kde to dokončila. V sobotu se pro změnu ještě vyblinkala. Je tedy na dietě, dostává jen vařené maso s trochou rýže, tak se to snad už uklidní a dá do normálu…
Norma by hrozně chtěla ven, sedí u okna kouká ven a pořád mňouká. Čichá co jí větračkou zavane…
 

18.8.2009:
Hezké dopoledne!
Záchůdek jsme přidali. Dal jsem ho v sobotu na místo, kde nám dvakrát zanechala překvápko na podlaze. Předtím nebylo místo, kde by se to opakovalo... Ale nakonec nově přidaný záchůdek za kuchyňskou linkou nejvíc využívá Čany... teda nejdřív si ho tam vyválela (viz foto v předchozím mailu) a pořádně rozhrabala. Naštěstí jsme pak našel jiný starší pekáč s vyšším okrajem, tak už je to lepší, podestýlka není úplně všude.:-)
Jinak včera jsme už žádné "překvápko" nenašli, tak snad.. nerad bych to zakřiknul. Ještě je tedy Norma na dietce s vařeným masem, ale snad už zas bude moct granulky. Jinak tedy výběhu ven se doprošuje stále vehementně. Ale včera večer už s Čany lovily po baráku hmyz. Ještě uvidím, jak se to bude vyvíjet, ale otevřel bych i do podkroví, které je vcelku prázdné, takže by měla větší výběh a z okna výhled do okolí. Jinak Čany večer pouštíme ven a přes den jí necháváme doma, aby byly spolu a trochu si zvykaly.

20.8.2009:
Hezké dopoledne přeji,
jak jsem už před tím psal, nerad bych to zakřiknul, ale snad období protestů ve formě "nášlapných min" skončilo. Teď mají kočky období dostihů ... teda spíš Čany chvilkami vypadá, že někomu někde ukradla nějakou "pilulku" nebo si dala příliš silné kafe a lítá z místa na místo a občas k tomu strne i Normu. Půda už je stále otevřená a očividně je i využívána.:-)
 

15.1.2013:
Dobrý den,
bohužel Vám musím oznámit, že Norma už pravděpodobně nežije. V prosinci jsem Vám psal, že u ní bylo zjištěno poškození ledvin, resp tedy jejich růst do obřích rozměrů. Od té doby Norma moc nejedla, spíš jen pila a masa si vzala vždy jen trochu. Dávali jsme jí léky na podporu funkce ledvin. Pouštěli jsme jí ven, protože jsme chtěli, ať si užije ještě co nejvíc - byla přirozeně spíš divočejší a venku trávila hodně času. Stalo se na začátku prosince, že odešla na 4 dni pryč a pak se zase vrátila. Bohužel se ale její stav moc nelepšil, vzhledem k tomu, jak málo jedla začala být i dost vyhublá a energie už taky moc neměla ... ale ven stále chodila ráda. Možná tedy byla venku raději než doma. Když už byla doma, držela se spíš stranou. Naposled jsem jí viděl na konci Vánoc ... jeden den odešla a nevrátila se. Druhý den jsme jí našel jak spí v garáži. Nevypadalo, že by jí něco bolelo, jen neměla moc energie. Prošla se, snědla toho opravdu málo a zase spala. Domu ale nechtěla a vzhledem k tomu, že bylo venku relativně teplo, nechal jsem jí tam kde chtěla být. Další den ráno už tam nebyla a miska byla vyjedená ... Nevím jestli jí vyhnala jiná kočka nebo jen sama někam odešla, ale od té doby jsme jí už neviděli.
Ale abych nekončil negativně, tak Vám v příloze posílám fotku jak vypadala ještě v plné síle a přidám i jednu Čany.
Čany si teď užívá, že je tou jedinou, ale na druhou stranu si myslím, že by ocenila i nějakou kamarádku či kamaráda. Zatím moc nespěcháme, ale pokud by jste měla v nabídce kočku, která je čistotná (asi by neměla být ani dominantní, aby neměla tendenci značkovat), snášenlivá, neagresivní, ale i aktivní - žádný gaučový povaleč. Možná to vypadá, že je tech požadavků příliš, ale chceme aby byla dobrá k malým dětem. Přemýšleli jsme kvůli povaze nad mainskou mývalý či ragdoll ... ale zase nechat jen tak venku pobíhat kočku za X tisíc v ČR není asi moc rozumné ...

8.7.2014
Dobrý den,
pravidelně Vám s manželem píšeme všechny velké noviny týkající se našich/vašich kočiček. Bohužel Vám chceme oznámit, že Čany zemřela.Tentokrát se psaní ujímám já, protože pro manžela je tato událost velice citlivá.
Čany pravděpodobně trpěla nějakou chorobou, která jí bohužel skolila. Během půl roku dost zhubla, což jsme si vysvětlovali stresem z příchodu našeho syna. V posledních pár dnech života trpěla nechutenstvím a zvracením, začala se nám stranit. Manžel našel Čany mrtvou na zahradě.
Čany byla díky nešťastnému začátku jejího života velice plaché a nedůvěřivé zvíře, zejména ze začátku. Její obrovské životní štěstí bylo, že se po několika umisťovacích výstavách dostala do rukou mého dobrotivého a trpělivého manžela.  Tím, že jí manžel nesnadno dokázal přesvědčit, že existují i hodný lidi co jí mohou mít rádi, se mu odvděčila svou kočičí láskou, se kterou od začátku velice šetřila. Manžel byl v podstatě jediný člověk, kterého měla do konce života opravdu ráda. Manžel dokázal Čany ochočit a Čany byla spolu s Noriskou jediným společníkem v jeho těžkých životních chvílích. Vím, že se tímto mezi nimi vytvořilo pouto, které už pravděpodobně s jinou kočičkou mít nebude. Je mi to i za něj velice líto. Já jsem Čany znala její poslední 3 roky života a naše soužití bylo střídavě mazlení/žárlení. Čany mi ukázala, jakou osobností dokáže být kočka v obdivuhodném smyslu slova.

Její osobnost a tulení nám bude oběma chybět.


Fotografie z nového domova najdete v naší fotogalerii na Kocky-online.cz.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář