Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč koťata močí mimo záchod?

31. 8. 2006

Dotaz:
Dobrý den, paní Tomalová,
Máme necelé dva týdny doma dvě koťátka (sourozence, je jim kolem 11 týdnů) - kočku a kocoura. Oba jsou zdraví a mají se k světu. Na bedýnku začali chodit okamžitě, ovšem po několika dnech jsme si všimli, že nechali značku (bobky i počůrané) v odlehlém rohu (na opačné straně bytu než je píseček) a my ji odstranili až asi po 4 dnech. Dnes jsem dvakrát přistihnul kočičku, jak se na to samé místo vyčůrala znova. Posadil jsem ji hned na píseček a místo poměrně pečlivě vytřel, aby nesmrdělo. Je to docela rané stádium takových výstřelků, ale rádi bychom to chuligánství zarazili v začátku, dokud to (snad) půjde. Píseček mají čistý a vyměňovaný pravidelně. Triky s postavením misky se žrádlem do toho rohu zkusíme asi teď. Je to v obýváku, takže nová bedýnka s pískem by byla opravdu nejzazší řešení.
Děkuji za jakoukoliv radu a přeji hezký zbytek dne.

Odpověď:
Taková malá koťata mohou mít ještě v bytě problém s orientací na WC, je to pro ně nové prostředí, ale nebojte. Kočka je už od kotěte velice čistotná a pokud udělá potřebu mimo WC, není to její vina, něco dělte špatně ...

  • U koček musíte mít vždy tolik záchodů, kolik je koček plus jeden navíc! U koťat toto pravidlo platí stoprocentně, záleží na tom, v jak velkém prostoru se mohou pohybovat, čím více prostoru, tím více záchodků, protože koťata jsou jako děti, v zápalu hry se zapomenou a pak už je najednou pozdě běhat po bytě (domě) a hledat WC.
  • Všechna WC se musí udržovat v čistotě, pravidelně čistit. Pokud je WC hodně znečištěné, kotě ho z tohoto důvodu nepoužije.
  • Pozor na to, jaký používáte záchod. Ty co jsou kryté a mají dvířka nejsou pro koťata vhodné, ta dvířka musíte odstranit. Velice čato vadí i dospělým kočkám.
  • Pozor na druh steliva, nejlepší je bentonitové, hrudkující.
  • Pokud už se stane, že kotě vykoná potřebu mimo WC, tak ho nijak netrestejte!
  • Místo uklliďte, ale nepoužívejte dezinfekci typu Savo, Dometos. Naopak, na trhu jsou prostředky, které likvidují zápach, aby kotě k tomuto místu nebylo znovu přitahováno. Např. zde.

Můžete nám zavolat na 724 142 463
nebo napsat na email kocky.sos@seznam.cz