Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kocour při hrách zakusuje malé kotě

19. 6. 2010

Dotaz:
"
Máme 5letého kocoura (britský modrý), k němuž jsme si teď pořídili koťátko (kočka domácí). Vypadá to, že si spolu hrají, ale kocour kotě kouše za krk a někdy je to pro kotě asi bolestivé, protože naříká a bojí se ho. Je to pro kocoura jenom způsob hry, nebo to znamená něco jiného? Zatím když nejsme doma, tak jsou odděleně, ale bojím se, že až budou ve společném pokoji v naší nepřítomnosti, aby se kotěti něco nestalo."

Naše odpověď:
Toto bohužel není dobrá kombinace - kotě je malé a ke hrám potřebuje stejně starého parťáka. Na druhé straně dospělý kocour pro to nemá pochopení, takže se dá říct, že chování obou je zcela normální a já bych je prozatím spolu nenechávala o samotě, ale jen pod vaším dozorem.
Je kocour vykastrovaný? Pokud je, tak by to měla být určitě hra.
Staršího kocoura zkuste zklidnit např. pomocí  přípravku do zásuvky, který uvolňuje do vzduchu látky, které odstraňují stres a napětí. Přidávám odkaz, aby jste měli představu o co se jedná, jinak můžete pohledat a zjistit si ceny i u jiných firem, takže např. zde
nebo se dá staršímu kocourkovi pořídit antistresový feromonový obojek.

Další velmi důležitou věcí při příchodu nového kočičiho člena je přidat další kočičí WC! Uvádí se, že by doma mělo být tolik záchodků, kolik je koček + jeden na víc! Takže toto nepodcenit!
Jinak staršího kocoura za napadání mladšího netrestejte, pokud k tomu dojde, snažte se pomocí hraček odvést jeho pozornost a nezapomínejte mazlit a protěžovat staršího, aby neměl pocit, že ho chcete vyměnit za toho "malého vetřelce".
Jak kotě poroste, dá se předpokládat, že bude později rovnocenným partnerem vašemu kocourovi, jen ten začátek bude trochu komplikovaný.

dva-koc-350.jpg


Obecně se dá říct, že je lepší pořizovat kočičího kamaráda podobného stáří. V útulcích čeká spousta koček na nové domovy, podle jejich věku a povahy jistě vyberete toho správného kamaráda pro svou kočku.

Pokud si pořizujete kotě, pořiďte si rovnou dvě! Koťata potřebují ke svým hrám parťáka, potřebují se mít ke komu přitulit při spaní a nebude jim tolik smutno po kočičí mámě. Více zde.

O kočičích rvačkách najdete zajímavý článek zde.

 

Nestačí vám výše uvedené informace?

Zavolejte nám na telefon 724 142 463, rádi vám poradíme!

 

Komentáře

Přehled komentářů

Re: Re: Je lepší vykastrovat i kočičku?

(Věra, 30. 12. 2015 0:04)

Paní Ivo.
Moc Vám děkuju za Vaší odpověď.S paní veterinářkou sem domluvená na polovičku ledna.Nejdřív sem koťátka chtěla ale pak sem si uvědomila že bych maličkým jen ublížila.Je smutný když zjistíte že si lidi pořizujou živý tvorečky nejprve jak společníky a pak zjistěj že něco stojí papání veterina atd..O kastraci sem si toho přečetla hodně jenže paní veterinářka chce aby měla aspoň 2,5kg.Je strašný když má mainská mývalí ve 13 měsících 2.20kg bylo mě do breku když sem ju viděla ale řekla sem si že si ju vemu jemu strčím peníze a zmiznu jinak bych mu musela zakroutit krkem.Ještě jednou Vám paní Ivuš děkuju a děkuju aj za tyto stránky.S přáním hezkého dne Věra

Re: Re: Re: Je lepší vykastrovat i kočičku?

(Kočky SOS - Iva, 30. 12. 2015 9:27)

Paní Věro, nechci polemizovat s vaší veterinářkou, ale ta váha nevadí. Spíš zjistěte, jakým způsobem provádí kastrace, nestačí totiž jen podvázat vaječníky, ale je nutné vše odstranit, i dělohu. Také požádejte veterinářku, aby kočičce provedla sono srdce,ke zjištění HCM. Je to srdeční onemocnění, na které jsou mainské kočky geneticky zatížené a pokud vaše kočička dobře neprospívá, bylo by dobré zjistit proč a toto by mohla být jedna z příčin jejího stavu. Hodně štěstí.

Re: Re: Re: Re: Je lepší vykastrovat i kočičku?

(Věra, 30. 12. 2015 19:54)

Dobrý večer.Vážená paní/slečno Ivo.Děkuji Vám za Vaší odpověď.Samozřejmě že budu chtít aby paní veterinářka provedla celkovou kastraci vím jaký by mohli bejt následky kdyby nechala dělohu.Budu chtět sono srdíčka a též aby ji udělala testy: FIV, FElv a FIP.Vím už taky proč je maličká tak hubená: nedával ji pořádně najíst, nechával ju třeba aj 2 dny samotnou atd..Učím ji pomaličku na česání a můj šok byl v tom když sem ji ustřihla velký dred u zadečku a našla v ňom zacuckané špony (železné).Jinak malička hodně papá tak snad nebude dlouho trvat a aspoň trocha přibere.Ještě jednou děkuji.

Re: Re: Re: Re: Re: Je lepší vykastrovat i kočičku?

(Kočky SOS - Iva, 30. 12. 2015 21:54)

Tak teď, když je kočička už u vás, v dobrých rukou a píšete, že chuť k jídlu má, určitě se brzy zotaví a už se to bude všechno jenom zlepšovat. Uvidíte, že i ta kastrace pomůže, kočka nebude mrouskat a postupně i přibere. Držíme vám palce :-)

kocicky

(brigit, 28. 12. 2015 9:19)

M ročního kocourka vxkastrovaneho.ale je venku.Kdyz jsme ho dost.tak byl jako pejsek.chodil za námi. Mazlit se.Po kastraci se nám začal toulat.sice přijde když ho zavoláme
Ale je úplného jiném. Tolik se nemazlí. Když má svého dny tak ano.Ale někdy to vypadá kdyby se ho Tim operoval. Nevím čim to je.

Re: kocicky

(Kočky SOS, 28. 12. 2015 10:51)

To je nesmysl, že se kocour po kastraci začne toulat, je to právě naopak,vykastrovaný kocour si nehlídá teritorium a nehledá kočky k páření, tudíž se netoulá. Vy píšete, že ho máte venku - on nesmí do domu? Pokud nesmí k vám do domu, tak se samozřejmě "toulá", ale je to proto, že je mu venku smutno a dlouhá chvíle, hledá lidi a společnost. Také je samozřejmé, že se nebude pořád chovat jako kdysi, jako kotě, je dospělý...

Dotazek

(Tyna, 26. 12. 2015 0:29)

Dobrý den po zkusenosti z kocourem nastal dalsi problem kotatkum uz je mesic ale u jednoho si nevim rady pokud se snazi behat zacne kejvat hlavickou jako by rikal nenene a tudiz pada prijde mi i ze na jedno ocicko silha a tak se chci zeptat nevite co by to mohlo byt a netrapi se?? :(

Re: Dotazek

(Kočky SOS - Iva, 26. 12. 2015 20:16)

Dobrý den, toto tady nevyřešíme, evidentně není s koťátkem něco v pořádku a vemte je co nejdříve k veterináři!

Nový přírustek

(Lucie, 22. 11. 2015 11:49)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Máme doma 5 měsíčního kocourka, který do teď jinou kočku neviděl. Našli jsme ho jako malého na silnici. Takže od mámy kočky neměl žádné sociální návyky. V pátek jsme si přivezli z útulku malou kočičku, která je na tom stejně jako kdysi on. Byla nalezena u silnice a je jí asi 7 týdnů. V prvních chvílích na ní ten náš ňouma jen vrčel a syčel, což mi přišlo normální. Teď za ní jen běhá, povalí jí na zem, zmáčkne ji packama a zakousne se do ní. Přes noc je držíme odděleně a přes den je hlídáme, ale je to makačka. On jí celý den nedá pokoj. Jen když malá usne, tak kolem ní chodí a lehne si poblíž. Chci se zeptat, jestli to jen potřebuje čas nebo to takhle bude pořád než malá vyroste? Moc děkuji.

Re: Nový přírustek

(Kočky SOS , 22. 11. 2015 13:17)

Dobrý den Lucie, ač se to nezdá, věkový rozdíl už je mezi vašimi koťaty velký, kocourek pohlavně dospívá a je nutné ho nechat vykastrovat, veškeré informace ohledně kastrací najdete na našich stránkách v rubrice Kastrujte! Odkaz: https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/kastrujte-/Kdy-a-jak-kastrovat.html Kotě je proti němu moc malinké, takže jeho způsob hry je a bude "necitelný" dokud ho kotě nedoroste a nebudou si jako parťáci rovni, takže je rozhodně zatím nenechávejte spolu bez dozoru. Také bych ráda věděla, který útulek vám dal takto malé kotě, to nemůže být ještě naočkované! Takto malé kotě byste od nás nedostala. Pokud chcete více informaci, klidně zavolejte 724 142 463.

Kočka zakusuje malého kocourka

(Anetta, 19. 10. 2015 10:22)

Moc děkuji za radu.Teď jsem už více klidná.Během tří dnů se stal ale pokrok a starší kočka si kocourka osvojila.Jí spolu z jedné misky a starší kočka malého pořád olizuje a myje ho,takže věřím že teď už to bude jen a jen lepší a nemůžu se dočkat až kocourek povyroste a budou moct spolu dovádět:-)

Kočka zakusuje malého kocourka

(Anetta, 16. 10. 2015 10:46)

Dobrý den,máme doma rok a čtyři měsice vykastrovanou kočku.Nyní jsme k ní pořídili měsíčního kocourka-nalezence.Na začátku samozřejmě naše kočka prskala a byla uražená,teď prkání přestalo a zvýtězila zvědavost.Jen mi dělá starost že když jsou spolu,starší kočka kotě zezadu napadne povalí ho na zem,začne doslova do něho kopat a kouše do krku a do ocásku až kotě zavýská.Poté ji pustí a opakuje to několikrát po sobě a malé kotě před ní utíká.Tak je vždycky od sebe oddělím a za chvíli zase k sobě pustím.Ale když jsme v práci nechávám je oddělené každou v jiné místnosti.Prosím o radu co v takovém případě dělat,ráda bych je nechávala spolu jak jsme v práci ale mám strach ať starší kočka koťátko nezakousne .

Re: Kočka zakusuje malého kocourka

(Kočky SOS - Iva, 16. 10. 2015 14:10)

Dobrý den, tak myslím, že tu horší fázi už máte za sebou - když kočka na kotě syčela, teď už si s ním hraje, tak je to dobré. Kotě je příliš malé, ve vaší kočce vidí kočičí mámu, tou ale ona není, tak jsou její hry trošku necitlivé, ale to se srovná, jak koťátko poroste, bude časem vaší kočce rovnoceným parťákem ke hře. Starší kočku za to ale netrestejte, když už je to moc, v klidu zasáhněte, oddělte je a to stačí. Naopak ji protěžujte a mazlete, aby na kotě nežárlila. Moc dobře děláte, že kotě zatím necháváte odděleně, ale jak poroste, sama uvidíte, že už se nemusíte bát a budete je moci nechat spolu. Vaše kočka je mladá a myslím, že budou brzy dobrými kamarády. Koťátko je nalezenec, zachránila jste ho a za to vám patří dík. Hodně štěstí!

maly kocourek se snazi sat mleko dospelemu kocourovi

(renata, 7. 9. 2015 22:02)

Dobry den, prosim o radu..mame doma skoro trileteho kocoura a poridili jsme k nemu ani ne trimesicniho kocourka, obadva si spolu skvele rozumeji a vyhraji si..jen malicky ma zvyk, ze se snazi sat mleko starsimu a je u toho neodbytny, zacne vrnet a uz jede pacickama, pak je velky cely oslintany na brise :-D jemu to nijak nevadi a necha si to libit, ale ne by zajimalo proc to ten malej dela, kdyz zadne mleko netece a jak dlouho mu to asi vydrzi? Ma nekdo podobnou zkusenost? Diky

Re: maly kocourek se snazi sat mleko dospelemu kocourovi

(Kočky SOS, 7. 9. 2015 22:31)

Dobrý den, buďte ráda, že to kocourovi nevadí a že malého přijal za svého kamaráda. Měla jste štěstí, protože tak malé kotě k dospělému kocourovi nebo kočce nebývá dobrá kombinace. Malý to dělá proto, že je mu smutno po mámě, chce ještě pít její mlíčko a velký kocour mu mámu připomíná. On s tím po čase přestane sám, ale pokud ho kocour nechá, může to docela trvat, sání a mléčný krok koťátko uklidňují a navozují mu pocit bezpečí. Pokud to kocoura neobtěžuje, ničemu to nevadí :-)

Re: Re: maly kocourek se snazi sat mleko dospelemu kocourovi

(renata, 7. 9. 2015 23:37)

Dekuji za odpoved :-) velkemu to opravdu nevadi a je na to i hezky pohled..mela jsem trosku obavy jak spolu budou vychazet a musim rict ze nas mile prekvapili hned prvni den co jsme si maleho prinesli, jsou skvely partaci a urcite je to lepsi varianta mit dve kocky hlavne pokud jste v praci cely den, tak oni se spolu zabavi a neni jim smutno :-)

Re: Re: Re: maly kocourek se snazi sat mleko dospelemu kocourovi

(Kočky SOS, 8. 9. 2015 11:13)

Mít dvě kočky je samozřejmě ta nejlepší vrianta, kterou my na našich stránkách dlouhodobě propagujeme, kočce je doma v době nepřítomnosti lidí smutno, to jste udělala dobře. Já jsem tím jen myslela, že máte štěstí v tom, že si sedli tak věkově rozdílní, protože s tím bývá dost problém a normálně bychom vám jako parťáka k vašemu kocourovi doporučili stejně starou kočku nebo kocoura. Tak ať máte s obou kočičáků hodně radosti!

Starší kočka vs nové kotě - kocourek

(Lucie, 8. 7. 2015 21:33)

Dobrý den,
máme doma 13ti letou kočku - vykastrovanou. Je domácí, dokonce postelová, ale když chce jít na záchod, řekne si a my ji pustíme ven a ona potom přijde zpátky. Celkově je hodně plachá, věří jen nám domácím, ale jinak je velmi rozmazlená a osobitá, vynucuje si a poznáte na ní, že něco chce nebo že se jí naopak něco nelíbí. No a teď jsem domů přinesla kotě - kocourka, samá kost a kůže, člověk by mu mohl spočítat všechny kosti na těle. Matka koťata už opustila, těžko říct, kolik mu může být, tipuji tak dva měsíce, ale sama byla divoká a živila se horko těžko, takže podle toho vypadá růst našeho kocourka. Řekla bych, že stavba těla neodpovídá věku kocourka. Je velmi slabý, ale jinak se má čile k světu a na nás si pomalinku zvyká, už na nás ani nesyčí. Problém je však s velkou kočkou. Proměnila se doslova v syčící kobru. Celá se zpevnila a dává najevo, kdo je pánem, přitom ale utíká. Zasyčí a zdrhne ven. Kocourkovi je strašné smutno po matce, cucá mi prsty a vlasy a celkově se u mě snaží zalézt do různých zákoutí - do jamky na krku, do náruče, kamkoliv.. No a když vidí naši starou kočku, chce jít za ní a jednou se za ní vydal, kočka si ho všimla až těsně u sebe a zasyčela a dala mu ťafku do hlavičky. Kocourek se lekl a utekl a velká kočka se schovala pod postel. Pokaždé, když jde velká kočka okolo kocourkovi krabice, tak na něj hnusně zasyčí. Prosím o názor a radu: mám kocourka dát někomu jinému, i když mi to urve srdce, nebo je šnace, že se to spraví?

Re: Starší kočka vs nové kotě - kocourek

(Kočky SOS, 8. 7. 2015 23:49)

Bohužel vás asi nepotěším, ale toto není dobrá kombinace. Vaše kočka je už stará a zvyklá na svůj život jedináčka a vy teď věnujete pozornost i někomu jinému a ona prostě velmi žárlí. Nevím jak je kotě u vás dlouho, jestli jsou toto první dny, můžete zkusit ještě chvíli vydržet a zkusit jestli nedojde k nějakému zlepšení, ale pozor na to, aby kočka před kotětem neutíkala ven, nebo nezačala vám doma vykonávat potřebu mimo WC, čurat vám do postele apod. to všechno jsou příznaky jejího stresu a nespokojenosti s danou situací. Nikdy kočku netrestejte za syčení na kotě, naopak, kočku upředňostňujte a mazlete se s ní více jak jindy. Je od vás hezké, že jste se ujala opuštěného kotěte, ale pokud uvidíte, že se situace nelepší, netrapte ji a najděte koťátku jiný domov.

Re: Re: Starší kočka vs nové kotě - kocourek

(Lucie, 9. 7. 2015 9:39)

Kotě je u nás dnes třetím dnem. Tuto noc spali vedle sebe odděleni malým polštářkem tak, aby na sebe neviděli a jaksi to šlo, ale kočka je opravdu nervózní.
Je zvyklá chodit ven jak se jí zachce, takže jinak když vidí kotě, zasyčí a odchází přes balkon ven a vrátí se za delší dobu. Myslím, že s vykonáváním potřeby problém nebude, je to přecitlivělá kočka, nesnese ani nepořádek.. Dnes dostalo kotě opět jednu výchovnou, protože chtělo jít za kočkou a to mu prostě kočka nedovolí. Starou kočku teď upřednostňujeme, mazlíme se, hrajeme si, dostává dobroty, často na ni voláme a hodně si jí všímáme a na kotě se snažíme za její přítomnosti příliš nesahat, jen, když je potřeba. A za syčení ji nenapomínáme, jen se ji snažím pohladit a uklidnit, když se to stane, je to správně?
Budu dávat pozor na její chování a kdyby to bylo stejné či dokonce horší, najdu kotěti jiný domov.