Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zásady pro přemístění koček

1. 9. 2006

Při umísťování kočky do nového domova klademe novým majitelům na srdce, aby kočku, která u nich bude mít výběh, první 3-4 týdny nepouštěli ven. Často se setkáváme s dotazy, zda je takové opatření opravdu nutné. Ano, je to nutné, a to nejen když si přivezete domů novou kočičku, nýbrž i v případě stěhování či dovolené na chatě.

Předně je třeba se na celou problematiku dívat nikoliv z pohledu našeho, nýbrž z pohledu naší kočky.
Kočka prostě někde žila, ať už u lidí, nebo na nějakém jiném místě, kde byla zvyklá. Svůj domov má spojený právě s tímto místem: zná to tam, má tam skrýš, do které se schová, když se cítí ohrožena atd. A najednou ji někdo převeze jinam, na místo, kde to nezná. V takovém okamžiku kočka neví nic o důvodech, ze kterých se tam octla, nečekejte, že bude uvažovat jako člověk a bude si říkat: Aha, sem mě dali, protože tady mi prý bude líp, tak já to chápu a budu tady. Jediná věc, na kterou myslí, je, že se musí zase vrátit „domů“, tedy na své staré místo. Pokud jí otevřete, aby se šla proběhnout a seznámit se se svým novým prostředím, půjde „domů“. A nemusí najít cestu zpátky, protože k novému prostředí ji nic neváže a staré prostředí nenajde.

Co se může stát, když kočku pustíte v novém domově brzy, to si přečtěte zde. Příběh Čertíka, který 3 měsíce putoval z Ratíškovic zpátky domů, do Hodonína má sice dobrý konec, ale většinou to takto nekončí a kočka skončí ztracená, opuštěná a žije krušný život kočičího bezdomovce!
Pokud dáte na naše rady a kočka nebude mít možnost se vrátit na místo, kde byla zvyklá, tak za dobu 3-4 týdnů si na toto nové místo zvykne a bude ho považovat za svůj domov. Odtud potom nemá tendenci utíkat. Najde si za tu dobu novou skrýš a taky bude vědět, že tam dostává krmení a že ten nový člověk ji pohladí. Je samozřejmě nutné, aby po tuto přechodnou dobu měla k dispozici kočičí záchod se stelivem, jaký používají kočky žijící v bytě. Až bude mít přístup ven, bude pravděpodobně svou potřebu vykonávat venku, jak to dělají všechny kočky, které mají tu možnost. Koťata až do kastrace by ven chodit neměla! Kotě nemá zkušenosti, nemá orientační smysl, stačí, když jej děti při hře odnesou o dům dál a kotě cestu zpět nenajde!

bezdomovci.jpgVězte, že tato zásada nevyplývá z od reality odtržených teoretických výmyslů chovatelů, kteří se chtějí dělat důležitými a z chování kočky dělají zbytečnou vědu. Je důsledkem praktických zkušeností lidí, kteří znají etologii (chování) koček a moc dobře vědí, jak to dopadá, když se po pár dnech (někdy dokonce hodinách) pobytu na neznámém místě pustí jen tak volně z domu. Velmi se snažíme, aby tuto zásadu lidé dodržovali, aby se kočka zbytečně neztratila a mohla ve svém novém domově spokojeně žít. Kočka žije 15-17, někdy až 19 let. Takže 3-4 týdny v jejím životě, kdy bude mít omezený pohyb, stojí za pěkný život, který pak u vás dostane.

Na toulání koček má velký vliv i skutečnost, zda jsou kastrované. Kastrace je velmi důležitá už jen z toho důvodu, že v současné době se nejen v České republice nachází velmi vysoký počet nechtěných koček. Pokud někdo svou kočku nevykastruje a má v úmyslu - v tom lepším případě – si koťata ponechat, pak by se měl raději ujmout koťat již narozených, která čekají v útulcích na nový domov. Kastrace je v každém případě nutná, všechny prastaré názory, že kočka by měla mít alespoň jednou za život koťata, jsou nesmyslné, nepodložené a mají naopak za následek právě současné přemnožení a další nekontrolované množení nechtěných koček.

Ale vraťme se k tomu, jaký vliv má skutečnost, že kočka nebyla kastrována, na její možnou ztrátu: Pokud kočky/kocouři nejsou kastrováni, jejich chování velmi ovlivňují hormony, které jim velí vydat se hledat partnera – přitom vzdálenost zde nehraje roli, takže se vydávají mnohem dál než za hranice vaší zahrady a své teritorium si přitom neustále zvětšují. Pářící se kočky jsou mnohem méně obezřetné vůči hrozícímu nebezpečí než kočky kastrované – je zde tedy mnohem větší riziko, že je přejede auto nebo že jim ublíží lidé, kterým ječí v noci na zahradě při páření či kterým rozhrabou čerstvě zasazené záhonky.
Vykastrované kočky a kocouři se oproti tomu po včasné kastraci drží v blízkosti svého bydliště a potřebu toulat se prostě nemají. Proto se neztratí. Ovšem opakuji: včasné. Pokud už se vám začali toulat, ani kastrace na tom nic nezmění a budou se vám toulat dál, protože si cesty už pamatují a budou po nich dál chodit. Ideální věk pro kastrace je u kočky 5,5-6 měsíců, u kocoura 6 měsíců. Většina veterinářů sice kastraci doporučuje až kolem 1 roku zvířete, ovšem jakmile je zvíře již pohlavně vyspělé, není důvod dál čekat. To vše máme opravdu prakticky vyzkoušené, takto to funguje.
Pohlavní vyspělost u kočky se projevuje mrouskáním. Často ještě vypadá jako odrostlé kotě a má teprve 5,5 měsíců, ovšem můžeme vidět, jak se nastrkuje kocourovi, hlasitě mňouká, začne mu charakteristicky vonět pro páření a můžete si stokrát říkat, že je ještě malá, i tak malá zabřezne! Kocour v 6-7 měsících začne produkovat též hormony, děje se u něho to stejné a pokud ho v tuto dobu nevykastrujete, je jen otázkou času, kdy se vám domů nevrátí. Často můžete od lidí slyšet, že se jim kocour ztratil. Ano, protože nebyl (včas) vykastrován. Na včasné kastraci záleží, jak velkou šanci na přežití vaše kočka má.

Když se ujmeme nalezené kočky, je většinou i nemocná a je tedy třeba ji vyléčit. Pokud si přečtete 
Zprávy o naší činnosti, uvidíte, že je to spousta práce a starostí: vyléčit, odblešit, odčervit, zbavit ušního svrabu. Plus návštěvy veterináře, kvůli tomu všemu.

Ke každé z našich kočiček máme vztah, protože skoro každou z nich jsme takto více či méně "dávaly dohromady". Nemůžete se nám tedy divit, že velmi pečlivě prověřujeme, zda se o ni její noví majitelé budou dobře starat, a že nás velmi mrzí, když se pak kočička ztratí proto, že nám lidé nevěřili a vypustili ji po pár dnech ven. Když po vší té péči, s kterou jsme ji dávaly dohromady, pak může skončit ztracená a hladová kdoví kde, živořit jako štvanec a v zimě v mrazech znovu onemocnět…

Můžete nám zavolat na 724 142 463
nebo napsat na email kocky.sos@seznam.cz

 

Komentáře

Přehled komentářů

Kočička. 30.6 2020

(Mica, 30. 6. 2020 22:10)

Dobrý den od 17.6 2020 hledám svojí 5 letou kočku utekla a už se do dnes nevrátila je vykastrovana bojím se myslíte že by utekla a něco se jí stalo děkuji

Stehovani nekastrovaného kocourka

(Petra, 7. 10. 2019 5:03)

Dobrý den,prosím vás o radu. Máme ročního nekastrovaného kocourka který od malinka(cca.5týdnu)s námi žil v bytě kde měl volný výběh,bylo to nízké přízemí tuďíž si chodil ven (samozrejmne az když mu bylo cca 6.měsíců)chodil si tak ven každý večer vždy přesně ve stejný čas a vrátil se vždy až ráno když se začlo rozednivat,stala se s toho každodení ritina.Až do dne kdy jsme se bohužel museli přestěhovat do bytu ve druhém patře uz jsme tu zhruba tri tydny ze začatku se bál uplně a byl pořad pod dekou pak se rozkoukal a samozřejmě začal skakat na okno a knucet chtěl prostě zase ven ale z okna to nejde je to moc vysoké a z dveří také ne protože se bojí vyjit na chodbu kterou by musel projit než by se dostal ven prostě se boji a ja se zase bojim ho odnest dolu sama a vypustit ho ze se nam nevratí a nebo když se vratí tak jak se dostane nahoru kdyz se te chodby tak boji sla bych pro nej dolu ale jak bych zase mohla vedet kdy se vrati takze prakticky neresitelna vec. Ale boli me se na nej koukat poznam ze je nestastny byl tak zoufali ze jsme s pritelem mu podřídili kotatko aby mel aspon kamaradku a ted se bojim jestlu jsme neudeli uplně chybu nevim co si počít. Jsem schopna udelat cokoliv aby byl opet veseli a stasný jako dřiv ted to prostě neni on ale bohužel prestehovat uz se nemohu. A este neco misto kam jsme se přestéhovali neni od stareho domova vubec daleko cca 2 km.muzu ho treba ke staremu bytu odnest a tam ho pustit tam to zna a ma tam uz sve kamarady atd ale otazka je jak ho pak najdu aby mohl domu on pres den ven nikdy toho se moc boji.predem dekujeme za radu i za naseho kocourka Akimka moc nam to pomužé.

Re: Stehovani nekastrovaného kocourka

(Kočky SOS, 7. 10. 2019 10:49)

Dobrý den Petro,
chce se mně zvolat "panebože"! :-(
Tolik chyb jste udělala a další se chystáte udělat ... proč se nejdřív neporadíte, něco si o kočkách nepřečtete?

Vezmu to od začátku.
Proč váš kocour není KASTROVANÝ? Vždyť část jeho chování plyne nejen z nějakého přestěhování, ale hlavně z toho, že je nekastrovaný! Pud ho nutí pářit se, proto se potřebuje dostat ven! Víte vy, že nekastrovaní kocouři se dožívají průměrného věku pouze 2 let? To chcete?
Při páření se totiž velice často nakazí nevyléčitelnými nemocemi jako je FeLv ne FIV a také není náhoda, že většina koček, které zahynou pod koly aut jsou nekastrovaní kocouři, protože pud je nutí toulat se za mrouskajícími kočkami, vzdalují se i kilometry od svého bydliště. Nekastrovaný kocour značkuje a jestli to ještě nedělá, brzy bude a vy budete mít očuraný celý byt intenzívně zapáchající močí.
TAKŽE ABSOLUTNĚ PRVNÍ VĚC, KTEROU UDĚLEJTE - DEJTE KOCOURA KASTROVAT!
Žádné vynášení chodbou nedoporučuju, a už absolutně ne, nošení kocoura na původní místo! Kocour se naučí žít s vámi v bytě, okna zabezpečte sítěmi proti hmyzu, pokud máte balkon, tak zasíťujte - typy najdete vlevo v rubrice "Síťujte".

Druhá velká chyba je pořídit nekastrovanému kocourovi kotě. Nekastrovaný kocour nepotřebuje kamaráda, naopak, každý kocour je pro něj sokem, s kočkou se chce pářit.
Tuto situaci napravíte tím, jak už jsem psala, že Akima dáte hned kastrovat a tu kočičku ve věku 5 měsíců rovněž!
Pak by se z nich mohli stát kamarádi. Pro začátek doporučuji kromě kastrace, ještě kupte Akimovi protistresový obojek, když mně napíšete na email - kocky.sos@seznam.cz ...pošlu vám odkaz, kde ho zakoupíte.

Stěhování starého kocoura

(Tereza, 4. 9. 2019 0:35)

Zdravím Vás, potřebovala bych poradit. V dubnu 2019 jaem se přestěhovala z baráku do bytu. Mýmu kocourovi bude 14 let, je vykastrovaný a je zvyklý chodit ven i být vevnitř. Přes léto je především venku hlavně teď, když už tam nebydlim. V zimě jsem ho brala skoro pořád domů, spal se mnou, nebo v pelíšku. Rád se se mnou mazlí.
Myslím ale, že teď když už tam nebudu rodiče už ho nechtějí pouštět vůbec dovnitr. Přes léto to chápu a beru, ale v zimě se o nej bojim a nechci ho nechat mrznout, samotného, nepomazleneho..
Myslíte, ze by zvladnul přes zimu být u mě v bytě? Na léto bych ho rada dala zase ven k baráku, urcite tam je šťastný, když je teplo. Tím jak je starý mám strach, aby ho stěhování nějak nepostihlo..měl by tu všechny své věci, pelisek, misky, zachod, škrabadlo a ostatní věci, ze kterých by cítil domov a sebe.
Predem dekuji za odpověď a radu. :-)

Re: Stěhování starého kocoura

(Kočky SOS, 4. 9. 2019 16:30)

Terezo,
na každý pád si kocoura vezměte sebou do bytu!
Přesně jak píšete - nenechte ho mrznout, samotného, nepomazleného ... Kdyby vás ve všem rodiče nahradili, tak by tam mohl zůstat, ale takto se bude cítit opuštěný.
Víte 14 let už je hodně, kočka úplně změní denní rytmus a o moc více času prospí, proklimbá, uvidíte že se třeba rozhodnete ho už ani na léto nedávat na zahradu, nestěhovat ho. Pro něj jste určitě důležitá vy, vaše mazleníčko, poležení u vás v posteli ...

Já sama jsem se stěhovala s 9letou kočkou z domku do bytu a přijala velmi dobře, nebyly žádné problémy. Ono totiž pro mazlivé, přítulné kočky jsme my, jejich lidé moc důležití ... :-)
Dobře zabezpečte byt, do oken stačí sítě proti hmyzu, balkon lze poměrně levně zasíťovat pomocí sítí ze Zoohitu - podívejte se vlevo v menu do rubriky "Síťujte".
Nastěhujte si ho začátkem víkendu, aby jste byla s ním první dny doma, kupte šantu nebo kozlík, aby nebyl ve stresu a ničeho s nebojte. :-)

Re: Re: Stěhování starého kocoura

(Tereza, 8. 9. 2019 20:14)

Mockrát děkuji za radu. :)

Změna majitele kočky

(Ivana, 21. 8. 2019 15:12)

Dobrý den,
máme dvě siamské kočky staré rok a půl. Žijeme v domě se zahradou, na kterou jsme je začali před půl rokem pouštět.
Na konci října se budeme stěhovat do bytu, kde kočky nebudou mít možnost výběhu ven. Pán který si dům od nás bude kupovat, říkal, že by byl rád kdyby ty kočky zůstali, že to je pro ně přirozené prostředí a že má kočky moc rád.
Na jednu stranu nám to přijde dobré, že kočky zůstanou na místě kde jim je dobře a znají to tam, ale na druhou stranu nevím, zda jsou pro ně důležitější lidi které znají. Takže každý den jsem na vážkách, zda raději kočky přestěhovat nebo budou spokojeni v místě které je jim nyní domovem i za předpokladu změny majitele.
Tím, že jsou to siamky a ty jsou více kontaktní, tak nevím co bude pro ně lepší. Jinak jsou velmi seběvědomé, neschovávají se a i lidem které neznají si hned vylezou na klín.
Děkuji moc za odpověď.
Ivana

Re: Změna majitele kočky

(Kočky SOS, 21. 8. 2019 18:30)

Paní Ivano,
pro většinu koček (mazlivých, přítulných, u plachých je to jinak) je důležitější majitel než to prostředí, a u siamek to platí dvojnásob!
Rozhodně je tam nenechávejte a už vůbec ne člověku o kterém toho asi mnoho nevíte. Kočky by vás hledaly, mohly by i přestat chodit do domu, cokoliv .... já bych to nikdy neudělala.
Kočka si na byt zvykne velice dobře, hlavně že je s lidmi, které zná a má ráda. Přečtěte si ještě rubriku "Stěhování s kočkou" vlevo v menu a v bytě musíte mít sítě proti hmyzu v oknech a pokud je tam balkon, rovněž zabezpečte - typy jsou v rubrice "Síťujte".

Re: Re: Změna majitele kočky

(Ivana, 21. 8. 2019 20:18)

Mnohokrát děkuji za odpověď.
Ulevilo se mi :). Nechtěli jsme se chovat sobecky a vytrhnout je z jejich přirozeného prostředí. Je to pro mě prvotní zkušenost a některé názory byly, že kočka není fixovaná na lidi, ale na prostředí. Ale cítím/vidím, že naše kočky jsou pořád kolem nás, pokud neběhají venku.

Přesun kočky

(Martina, 13. 6. 2019 22:08)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor. Budeme přesouvat 10let starou kočku mých rodičů, kteří žijí v domě ale kočka nikdy nebyla venku, do našeho bytu. Ještě před přesunem proběhne kastrace společně s operací kýly v domácím prostředí, aby toho na ni nebylo moc. Jde mi o to, jestli si je schopna takto stará kočka zvyknout na nové prostředí a přizpůsobit se? Popřípadě máte rady jak ji přesun co nejvíce zpříjemnit nebo usnadnit? Moc děkuji.

Re: Přesun kočky

(Kočky SOS, 13. 6. 2019 22:58)

Dobrý den,
ničeho se nebojte, zvykne si velmi dobře, já sama jsem se stěhovala se starší kočkou dvakrát a vždy bez problémů.
Byt by měl být zabepečený - to znamená sítě proti hmyzu v oknech a zasíťovaný balkon. Podívejte se do naší rubriky "Síťujte!" vlevo v menu.

V novém bytě je dobré kočku dát z počátku do jedné místnosti, dát jí tam do blízkosti vše potřebné, jídlo, WC, protože je možné že kočka se bude zprvu bát a bude třeba schovaná pod postelí apod., ale postupně se sama odváží na průzkum bytu ...
Ze starého domova jí vezměte pelíšek a hračky na které je zvyklá, jejich pach jí také pomůže ...

Jen je mně líto, že kočka není dávno kastrovaná, když píšete že je jí 10 let ...
Kastrovat je nutné i kočky, které žijí v bytě, nemají přístup ven a nehrozí, že vám přivedou nechtěná koťata. Je to proto, že když kočky mrouskají a nemůžou zabřeznout, jsou velmi nešťastné a frustrované, nervozní, na vaječnících se jim dělají cysty, na děloze velké jizvy. Mrouskání je pro kočky vysilující a vyčerpávající. Kočky mívají bolesti o kterých třeba ani nevíte. Ubezpečte se, že veterinář kočce odebere i dělohu, pouze vaječníky, to nestačí.
Tak ať všechno dobře dopadne.

Re: Re: Přesun kočky

(Martina, 14. 6. 2019 11:06)

Strašně moc dekuji za odpoved, snad vše proběhne v pořádku. Já vím, je to ostuda, říkali jsme to rodičům stále dokola, ale vždy se našel nějaký důvod proč kastraci opět odložit. V domě kde žije je často zavirana do "sveho" pokoje, protože tam jezdí často psi a s těmi se ona nesnese. U nás ji bude určitě lépe, psa tu nepotká, nikdy ji nikdo už nikam nebude zavírat. Tak snad i díky operaci, která ji uleví z ní bude skvělý domácí společník. Máme teď malé dítě, které ale samozřejmě nenecháme kočku jakýmkoliv způsobem trápit, tak snad si na nás brzy zvykne a budeme kamarádi. Ještě jednou děkuji moc dekuji.

Ztracení kočky

(Mariana, 6. 6. 2019 16:10)

Dobrý den, zajímalo by mě, z jaké vzdálenosti se většinou kočka nedokáže vrátit už domů?Děkuji.

Re: Ztracení kočky

(Kočky SOS, 6. 6. 2019 17:53)

Dobrý den,
z jaké vzdálenosti se nedokáže vrátit - tak na kilometry to nevíme, ale dovede se vrátit z opravdu velkých vzdáleností ale ten problém je právě v tom, že tyto cesty, toto vracení je pro kočku VELMI NEBEZPEČNÉ, je to strasti plná cesta, která ve většině případů nekončí dobře, kočky podlehnou vyčerpání a většina skončí pod koly aut.

Proto je tak MOC DŮLEŽITÉ, ABY KOČKA PO PŘEMÍSTĚNÍ BYLA V NOVÉM DOMOVĚ NEJDŘÍVE MĚSÍC DOMA, ABY TO NOVÉ MÍSTO PŘIJALA ZA SVÉ A ABY JI TO VŮBEC NENAPADLO, VRACET SE.

stěhování

(Iveco, 9. 5. 2018 21:17)

Dobrý den,
potřebovala bych poradit
Dcerka se odstěhovala z jednoho domu do druhého vzdáleného 30km. Převezli jsme vykastrovaného kocourka, který se často držel doma.
Evidentně je ve stresu, nejí, nezdržuje se v novém domě...občas přijde, ale bojí se každého zvuku a zase uteče do lesa. Když ho dcerka najde, přivede ho domů a za chvíli už se opět dere pryč. Jak mu můžeme pomoci, aby se uklidnil a zvykl si na nové prostředí?
Děkuji.

Re: stěhování

(Kočky SOS, 9. 5. 2018 22:10)

Dobrý den,
nerozumím tomu, že uteče do lesa?
Tak jak máte ve článku výše napsáno, první měsíc nesmí kočka chodit ven!
Umístěte kocourka do jednoho klidného pokoje, třeba ložnice, přehoďte přes křeslo či židli deku a udělejte mu takový úkrat, domeček, dejte do blízkosti jídlo, vodu a WC. V místnosti nechejte pootevřené dveře, aby koourek mohl poslouchat zvuky, sledovat.
Bylo by dobré přidat protistresový obojek nebo uklidňující prostředek do zásuvky, napište nám na email kocky.sos@seznam.cz napíšu vám odkazy, kde se dají koupit, sem se odkazy vkládat nedají.

Re: Re: stěhování

(Iveco, 10. 5. 2018 7:19)

děkuji za odpověď.
Nenapsala jsem, že dcerka žije ve Švédsku a tam se jí vysmáli, když chtěla takový obojek koupit. Pokoušela se ho nechat doma, ale to by nám vymňoukal mozek jak jsme to pojmenovali, to vůbec nebylo možné.....děkuji, on se v tom domě bojí
Hezký den.

Re: Re: Re: stěhování

(Kočky SOS, 10. 5. 2018 10:21)

Ale tak mu musí dcera pomoci, právě tím obojkem nebo Bachovými kapkami. Můžete jí to koupit tady a do Švédska poslat, napište nám na email, pošlu vám více info.

Změna záchodu

(Hana, 6. 4. 2018 8:08)

Dobrý den, mám 10 letou kočičku a dosud chodila na nekrytý záchod, nyní jsme jí koupili krytý, došla mě trpělivost pořád luxovat písek a ona na ten nový záchod nechce chodit. Chodí kolem něj, ale nic neudělá. Koupila jsem jí ho včera za jak dlouho si zvykne? Mám jí dát písek i do toho původního záchodu?

Re: Změna záchodu

(Kočky SOS, 6. 4. 2018 11:41)

Pozor aby kočka nezačala dělat potřebu mimo WC! Některé kočky kryté záchody nemají rády, doporučujeme dát stelivo i do původního WC a nechajte zatím, po nějakou dobu v provozu oba. Starý můžete zrušit až kočka bude používat spolehlivě ten krytý.
Ale může se stát, že nové WC vůbec nebude používat a v tom případě nezbude nic jiného, než se vrátit k původnímu, tohle si kočky řídí samy :-)
Ještě doporučuji, jestli tan krytý má dvířka, tak ty dejte pryč.