Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je kočičí leukémie?

28. 9. 2016

FeLV – kočičí leukémie (leukóza)

Virus kočičí leukemie je jedním z nejdůležitějších virů u koček. Přibližně u 1/3 koček, které přišli s tímto virem do kontaktu, se vyvine onemocnění, které v naprosté většině případů končí smrtí zvířete. Virus patří do skupiny retrovirů, napadá imunitní systém a projevuje se řadou klinických příznaků, od těžkého oslabení imunity po tvorbu nádorů. Onemocnět mohou pouze kočky, virus není přenosný na člověka ani na jiné druhy zvířat.

Přenos viru

Virus není odolný ve vnějším prostředí, dokáže ho zlikvidovat většina používaných dezinfekčních prostředků, proto je pro nakažení nutný přímý kontakt mezi kočkami. Přenos je možný slinami, mlékem, močí a trusem a pohlavním stykem. Nejčastěji dochází k infekci koček vzájemným olizováním, příjmem krmiva a vody ze společných misek, při hrách nebo soubojích. Koťata se mohou nakazit již v děloze matky a během porodu.

Po nakažení virem se u kočky nemusí projevit žádné klinické příznaky, ale může se stát stálým nositelem aktivního viru (bacilonosičem) a předávat tak virus dalším kočkám. Možnost nákazy se zvyšuje věkem, ale nejčastěji se infikují koťata do 6 měsíců věku.

Průběh nemoci

Virus napadá imunitní systém, takže se onemocnění může dále vyvíjet jako ztráta imunity, kočka se stává vnímavá pro kteroukoli infekci, vzniká chudokrevnost nebo se začnou tvořit nádory různě po těle (podkoží, mízní uzliny, střeva...) Průběh nemoci je různý. Kočka se nakazí, nemoc se u ní rozvine a následně zemře, nebo u ní onemocnění probíhá chronicky, kdy se střídají období klidu s obdobími s projevy onemocnění, nebo se stane nositelem viru (bacilonosičem) po několik let než se nemoc projeví.

Nakažená novorozená koťata umírají před dosažením 2 měsíců věku, u koťat do 8 týdnů věku má onemocnění velmi rychlý průběh a vždy končí úmrtím kotěte. Kočky starší 6 měsíců dokáží s infekcí dočasně bojovat, mohou se tak po několik měsíců zdát zdravé, ale většinou do 3 let od nakažení nemoci podlehnou.

Klinické příznaky

Kočky s tímto onemocněním trpí zpočátku nechutenstvím, přechodnými horečkami, jsou unavené až apatické a postupně hubnou. Při rozvoji onemocnění dochází k chudokrevnosti, kočky jsou náchylné k infekci, mají často záněty průdušek a plic. Později bývá postižený i trávicí trakt. Kočky zvrací, mají průjem, silně hubnou, objevují se záněty v dutině ústní, záněty očí, zvětšení mízních uzlin, postižení jater i dalších orgánů. Dále může docházet k neplodnosti, k potratům, k rození mrtvých, nebo velmi slabých koťat.

Asi u 20% nemocných koček se nemoc projevuje tvorbou nádorů - lymfomů. Jedná se o tumory tkáně imunitního systému. Proto se tyto nádory nejčastěji vyskytují v oblasti hrudníku (brzlík), v břiše (slezina), v imunitním systému trávícího traktu (žaludek, střevo) a v mízních uzlinách.

Diagnostika

Existují rychlé diagnostické testy, které může veterinární lékař provést přímo v ordinaci. Výsledek testu je znám během několika minut, testuje se však přímo přítomnost antigenu (tj. viru nebo jeho části) – ne protilátky, proto je možné testovat i kočky, které již byly vakcinovány proti FeLV.

Terapie a prevence

Kočičí leukémie je onemocnění nevyléčitelné. Pokud nemoc propukne, není žádný způsob, jak ji zastavit, můžeme pouze kočce pomoci, aby se cítila lépe a léčit bakteriální infekce, které se projeví v důsledku oslabení imunity. Lék přímo proti viru kočičí leukémie neexistuje.

Pokud necháte Vaší kočičku preventivně testovat a test vyjde pozitivní, není nutné ihned přistupovat k euthanasii. Kočka bez klinických příznaků může žít do jejich rozvoje za dodržování určitých pravidel. Je nutné ji izolovat od ostatních zdravých koček. Nakaženou kočku chovejte pouze v bytě a nepouštějte ji ven. Podávejte jí kvalitní a vyváženou stravu, pravidelně ošetřujte proti parazitům a nechte očkovat proti ostatním virovým onemocněním. Omezte stresové situace na minimum. Pravidelně navštěvujte Vašeho veterinárního lékaře. Ošetření a každý zákrok musí být prováděn s vědomím, že kočka je FeLV pozitivní a podle toho volíme způsob ošetření a vhodné léky. Pokud však dojde k rozvoji příznaků, je pro kočičku nejlepším řešením nechat ji uspat. Virus v prostředí není odolný, přežívá maximálně několik hodin, proto nemusíte mít strach pořídit si po úmrtí nemocné kočky novou, ale je dobré před tím vyměnit toaletu, misky a další pomůcky a prostředí vydezinfikovat savem.

V případě negativity rychlého testu na FeLV je možné provést vakcinaci kočky. V žádném případě se nedoporučuje vakcinovat netestované kočky pro možnost šíření viru mezi ostatní. První vakcinaci lze provést ve stáří asi 8 – 10 týdnů, za 3 týdny se zopakuje. Pro udržení stálé a dostatečné hladiny protilátek se musí kočky vždy každý rok přeočkovat. Jestli již došlo k infekci virem, na vakcinaci je už pozdě. Očkování proti infekci s FeLV se běžně neprovádí a proto jestli chcete, aby Vaše kočka byla chráněná, obraťte se na svého veterinárního lékaře.

Můžete nám zavolat na 724 142 463
nebo napsat na email kocky.sos@seznam.cz

 

Komentáře

Přehled komentářů

Leukémie a AIDS

(Martina K., 4. 11. 2016 16:50)

Dobrý den, chtěla jsem se jen zeptat, zda když nechám kočku testovat na kočičí leukémii a kočičí AIDS a výsledky budou negativní, může pak toto onemocnění ještě v průběhu života chytit? Předpokládá se, že je to kočka chovaná pouze v bytě bez možnosti styku s jinými zvířaty či kočkami. Stále tyto dvě nemoci moc nechápu :( Děkuji, chtěla bych v tom už mít jasno :) A jak se pohybuje cena těchto rychlích testů?

Re: Leukémie a AIDS

(Lucka, Kočky SOS, 4. 11. 2016 22:51)

Dobrý den, Martino,
jestliže se kočka nesetkala s jinou kočkou už minimálně 8 týdnů (inkubační doba nemoci) a vyjdou ji negativně testy na FeLV a FIV, za předpokladu, že se s jinou kočkou už nepotká, nikdy touto nemocí onemocnět nemůže.
Ceny rychlotestů se pohybují od 500 Kč výš. Záleží na použitých testech a na veterináři. Ve velkých městech a na klinikách je samozřejmě dráž.

Re: Re: Leukémie a AIDS

(Martina, 10. 11. 2016 9:36)

Děkuji za odpověď :) A ještě by mne zajímalo, jestli se z těch rychlotestů pozná, jestli jsou i přenašeči. Protože pokud budu mít dva kocoury a oběma testy výjdou negativní. Tak už by tuto nemoc také pak nikdy neměli chytiti (opět se předpokládá, že s jinými kočkami do styku už nikdy nepřijdou). Děkuji

Re: Re: Re: Leukémie a AIDS

(Lucka, Kočky SOS, 11. 11. 2016 0:59)

Pokud vyjdou testy negativně, nemůžou být ani přenašeči této nemoci. Zkrátka ji nemají, nemůžou ji přenášet.