Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdy může kotě ven?

6. 1. 2019

Dotaz:

"Před týdnem jsme si pořídili koťata. Připravili jsme jim místo na spaní kam jim dáváme jídlo a pití. Už si tam zvykli, sama se tam chodí najíst a odpočinout. Ven je pouštíme jenom když jsme s nima. Je to správně nebo by jsme je neměli pouštět ven zatím vůbec? Děkuji ta odpověď."

Naše odpověď:

bezdomovec400.jpgDospělá kočka musí být měsíc pouze doma, než jde poprvé ven, tak jak je to uvedeno v příspěvku zde, ale koťata by neměla chodit vůbec ven, a to až do kastrace!
Pokud je berete ven pod vaším dohledem, tak snad ... na chvíli, ale buďte velmi opatrní, kotě se může něčeho polekat, psa, nějakého zvuku a je v mžiku pryč a už ho nemusíte najít.
Až do kastrace ven koťata nepouštějte.

Jsou to kočičí mimina, nemají dost zkušeností, nemají orientační schopnosti! Pokud přinesené kotě necháte na zahradě, neví kde je a proč tam je. Pokud je to úplně maličké kotě, cítí se opuštěně a bude hledat mámu a sourozence - tady připomínáme, že koťata lze od matek odebírat až ve 12 týdnech života, nařizuje to zákon (č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání).
Kotě se venku zahraje, něco honí, přeleze plot, dostane se na ulici a už vůbec neví kudy se vrátit, neví, kde je jeho doma.

Pokud si přinesete kotě a necháte ho hned na zahradě, na dvoře, je více než jisté, že se ztratí a vy jste mu tak připravili krutý osud kočičího bezdomovce nebo smrt.

motor3.jpgV chladném počasí hrozí, že kotě vleze do motoru auta a je odvezeno neznámo kam. Jeden případ z Moravského Žižkova za všechny zde.

romeo4.jpgZubožená koťata na pokraji smrti se pak často dostávají k nám.

Romeo, jeho příběh zde.

 

 

 

 

 


Nenechávejte prosím koťata venku!
Jsou to miminka a musí se chránit, ne vystavovat nebezpečí. Koťata by měla být doma až do 6 měsíců života, pak podstoupit kastraci - informace
zde a teprve mohou ven.

Můžete nám zavolat na 724 142 463
nebo napsat na email kocky.sos@seznam.cz