Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jsou kočky z útulků zdravé?

16. 11. 2006

Dotaz:
Chceme naší kočičce pořídit kočičího společníka. Kamarádka mne však zrazuje, že útulková kočička nemusí být zcela zdravá nebo očkovaná proti všem nemocem jako náš čistokrevný kocour. Tak nevím, díky těmto obavám jsem Vám ani nevolala...

Odpověď:
Názor o nemocných útulkových kočkách je lehké vyvrátit. Kočky, které se k nám dostanou, projdou v první řadě veterinární prohlídkou, při níž je zjištěn jejich zdravotní stav. Následně je vyléčíme, zbavíme parazitů a odčervíme. Jediné, co se může stát, je, že kočka strádala venku tak dlouho, že jí např. zůstane chronické slzení očí nebo podobné následky, na které ovšem nové majitele upozorníme. Prohlédněte si nabídku našich koček k umístění nebo reportáž z umísťovací Výstavě pro kočku v Praze - takhle nemocné kočky nevypadají.
Nově příchozí kočky pak dáváme do klecí nebo do oddělených prostor (koupelen), aby byly izolované od zdravých vakcinovaných koček. Po vypuštění jsou pak v našich depozitech společně s dalšími kočkami, a proto musí být zdravotně v pořádku, jinak by chytaly nemoce jedna od druhé.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jiné nemoci

(Ala, 3. 8. 2011 20:37)

Jak je to ale s nevyléčitelnými chorobami jako je FIP , tahle nemoc není hned patrná a mohu mít tedy obavu že moje zdravá domácí kočička může být nakazena kočičkou zdravě vypadající od vás

Re: Jiné nemoci

(Kočky SOS, Petra, 3. 8. 2011 20:49)

Na všechny nemoci se dají udělat testy, ale standardně je kočkách dělat nenecháváme, musíte si je zaplatit. Stejné by to ale bylo i v chovatelské stanici - ani tam vám žádnou záruku na zdraví kočky nedají. A pokud dají - bez testů vám taková "záruka" zdraví kočky nezaručí.

Re: Jiné nemoci

(Kočky SOS, Lucka, 3. 8. 2011 21:07)

Navíc můžete svoji domácí kočku proti mnohým nemocem očkovat - i proti FIP, i když zrovna na toto očkování jsou názory velmi rozporuplné. FIP samotná nakažlivá není, nakažlivé jsou koronaviry, jejihž mutací u malého procenta kočičí populace propuká FIP (bohužel). V poslední době se ukazuje, že zvířata u kterých k mutaci koronavirů ve FIP dojde, mají zřejmě nějaký genetický předpoklad k propuknutí FIP. Před konoraviry se však kočka ubrání těžko, odhaduje se, že nakaženo je až 70 % kočičí populace. To ovšem neznamená, že kočka FIP onemocní.