Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemoc šílených koťat? Nic než dílo šíleného redaktora!

7. 2. 2012

Před pár dny ještě neexistující pojem "Nemoc šílených koťat" se díky masivní propagační kampani k vydání čísla 6/2012 časopisu Týden stal jedním z nejvyhledávanějších výrazů na internetu. Ke škodě nás kočkařů a především ke škodě koček.

6.2.2012 vyšlo nové číslo časopisu Týden, na jehož titulní stránce je upoutávka na článek o toxoplazmoze. Ačkoliv v článku samotném prof. Flegr scestné spojení koček a toxoplazmozy uvádí na pravou míru, tak bohužel propagační kampaň, která tento článek provázela, vyznívá úplně jinak.
Lidé tak mají po přečtení titulků "Nemoc šílených koťat", "Parazit přeprogramuje váš mozek", "Každý třetí Čech je nakažen", "Nebezpečné kočky" - to vše provázeno fotografiemi koček - zcela oprávněný pocit, že se jedná o nějakou novou chorobu, která zachvátila když ne celý svět, tak minimálně Čechy určitě. Málokdo si pak v rozhovoru s prof. Flegrem přečte, že on sám kočku má a nemoc sice taky, ale že to spolu tak úplně nesouvisí a že on sám se nakazil pojídáním syrového masa.

tyden.jpg
 Článek je ke stažení zde.

Jak se bránit proti lži?
Proti titulce jsme spolu s našimi fanoušky ještě týž den ostře protestovaly na 
Facebooku. Též jsme se obrátily na JUDr. Slámovou s dotazem, zda je možné proti formě, jakou Týden čtenáře o toxoplazmoze informuje, tedy zejména proti tomu, že toxo zcela zavádějícím a poplašným způsobem spojuje s kočkami, nějak protestovat i právně, např. žalobou. Dostaly jsme tuto odpověď: "Nelze. Titulek je vždy takový, aby zaujal. A žalovat koho a proč? Kdo by měl být poškozeným? Náš právní řád nezná možnost žalovat jen kvůli titulku, pokud se to netýká konkrétního subjektu." Vysvětlení toho, jak je možné, že v ČR média servírují lidem naprosté nesmysly a zda se proti tomu dá bránit, jsme se tedy od známé advokátky, která je pověstná tím, že hájí práva zvířat, nedočkaly. Ale právně proti titulce tedy nejspíš protestovat nelze. Zaurgovaly jsme tedy alespoň vyjádření časopisu Týden, a to přímo na e-mailové adrese dopisy@tyden.cz, ale redakce mlčí.

"Nemoc šílených koťat" - blábol, který vystoupal na přední místa vyhledávačů!
Cílem tohoto příspěvku není informovat o tom, co je toxoplazmoza, o tom ostatně poměrně rozsáhle hovoří samotný článek v časopise Týden, zájemci si pak jistě sami na internetu najdou, jak a za jakých okolností se člověk toxoplazmozou může nakazit. Cílem tohoto článku je spíš poukázat na to, co takový nesmysl vypuštěný na veřejnost v podobě titulní stránky dokáže - jak snadné (a beztrestné) je (pro média) rozšířit mezi lidmi lež a jak těžké je (pro nás útulkáře) tuto lež vyvrátit.

Během jednoho dne se z dosud neznámého pojmu "Nemoc šílených koťat" stal na vyhledávači Centrum.cz nejvyhledávanější výraz:

bez-nazvu.jpg
Centrum.cz - 7.2.2012

A nejen vyhledávač Centrum.cz, nýbrž i Seznam.cz už "nemoc šílených koťat" či povídání o "šílených kočkách" dokonce sám nabízí:

 seznam.jpg
Seznam.cz - 7.2.2012


Na seriózní osvětu o kočkách místo v médiích není, na nesmysly ano.
Problém, který celá záležitost pro nás útulky znamená, shrnuje naprosto přesně v diskuzi na Facebooku předsedkyně sdružení o.s.
Strakatý svět Dagmar Kneslová:
"Jako o.s. Strakatý svět se opakovaně snažíme dostat do médií tolik potřebné informace, které by neprohlubovaly nesmysly a nepochopení koček. Kastrace, nemoci - velmi hloupé a zastaralé názory jsou přejímány z generace na generaci. Pořádáme přednášky, didaktické pořady, v naději, že se nám podaří názor na kočky změnit... Titulek a obálka je zavádějící a manipulativní, to nejviditelnější si však každý "rychločtenář" zapamatuje a co se stane? Další otrávené kočky v prostorách zahrádek a chat, kde by jinak kočky mohly bez šíření takto nesmyslných poplašných zpráv žít? Máte představu, kolik času, práce, investic jednotlivých dobrovolníků, kolik naší snahy a práce jste poškodili? Opravdu vám tím útokem tolik stoupne prodejnost?"

Srovnatelně velkých palcových titulků, které by lidem sdělily, že časopis Týden lže a že kočky nebezpečné nejsou, se asi dočkáme jen sotva. Nezbývá tedy než doufat, že lidé jsou všelijakými senzacechtivými zprávami již tak přesycení, že na "nemoc šílených koťat" co nejdříve zapomenou...

 

Reakce prof. J. Flegra z 8.2.2012:

Dobrý den,
mám dojem, že panu redaktorovi trochu křivdíte - titulky většinou dělají titulkovači a tak i on sám jím mohl být nakonec překvapen. Myslím, že se článek snažil napsat seriózně a že se určitě nehonil za nějakými senzacemi. Kočky mám rád (nemám jen tu jednu) a vadilo by mi, kdyby se jim kvůli článku (přesněji řečeno kvůli titulku) ubližovalo. Na druhou stranu mám taky rád lidi a jen latentní toxoplazmóza je nejspíš skutečně zodpovědná za více než milion mrtvých ročně (u nás tak za 200-300). A to nepočítám vliv na schizofrenii a sebevraždy a vliv kongenitální toxoplasmosy na novorozence. Není pravda, jak píšete ve svém webovém článku, že kočky nebezpečné nejsou. Nebezpečný není (příliš) z hlediska nákazy chov vlastní kočky, protože člověk se od ní zpravidla nenakazí - nakazí se totiž od kočky souseda, nebo od polodivoké kočky která se narodila v jeho kůlně za domem. Kdyby nebylo domácí kočky (definitivního hostitele toxoplasmy) nebyla by v Evropě ani toxoplasmosa a těch 200-300 našich spoluobčanů by zůstalo naživu. Jestliže ten "Šílený článek" aspoň pár lidí zachrání (třeba si budou omývat zeleninu a hlídat, aby obec čistila pískoviště), asi bych odpustil i tomu titulkovači.
J. Flegr

Naše odpověď:

Dobrý den, pane profesore,
děkuji za odpověď, která mě celkem zklamala - zejména věta: "Kdyby nebylo koček, zůstalo by našich 200-300 spoluobčanů naživu." Asi budeme muset najít vědce, který by spočítal, co by bylo, kdyby koček nebylo, kolik spoluobčanů by zemřelo díky nákaze od jiných zvířat, která právě díky kočkám nejsou - krysy, potkani.. mimochodem, vzpomínáte na středověk, vyhubení koček a následný mor?
S pozdravem
Petra Podařilová

 

Stanoviska jiných organizací na ochranu zvířat:
14.2.2012 -  Vyjádření Nadace na ochranu zvířat

---

tyden-mame-radi-kotata.jpg
Týden 7/2012 - Máme rádi koťata
Bouřlivým protestům proti titulce minulého čísla věnoval Týden celou dvoustranu, kde otiskl názory svých čtenářů k tomuto tématu. Dvoustranu si můžete stáhnout 
zde.

 

Související články a fotogalerie:
Fotoalbum z domova našich bývalých svěřenců 
Apolenky, Dominika a Oskara 

Připravujeme se na miminko - máme miminko.