Jdi na obsah Jdi na menu
 


ObrazekČerná kočička Xena je jedním z Prskošů, které v září 2007 odchytla Městská policie v Brně. "Prskací" období však již v jejím životě brzy bude minulostí - je čím dál odvážnější a nechá se chovat. Jinak je to typická kotěcí holčička - hravá a roztomilá. 6.3.2008 byla umístěna do Zlína, 13.5.2008 nám ji však její majitelé vrátili, protože údajně přestala používat kočičí WC. Radily jsme vyměnit stelivo a pořídit kočičí kamarádku, ale majitelé trvali na vrácení. Z Xenina prvního domova jsme dostaly tyto zprávy:

7.3.2008:
Dobrý večer,
nejprve dovolte, abych Vás pozdravila.
Kočičku jsme dle Vašich rad nechali přes noc v otevřené přepravce, v "komoře", my tomu říkáme "kumbál", kde má kočička i záchůdek. Je to malá místnůstka, jejíž vstup z chodby je krytý závěsem. Kočička měla v noci tedy k dispozici i chodbu a jak jste mi říkala, tak si v noci prověřovala rajón. Hm, jenže skončila pod botníkem, kde se cítí zřejmě bezpečně a tam trávila celý dnešní den. Párkrát přeběhla do kumbálu, domnívám se, že na záchod, protože je cítit, že byla na malou. Něco málo zobla i z misek s jídlem. Přeci jen jsme jí začali říkat jejím původním jménem, abychom se jí víc přiblížili, chodba je ověšená šňůrkama s papírovýma hračkama i s hračkama od Vás, jen čekám, kdy se do toho některý z domácích zaplete. Kočička zatím o nic podobného nejeví vůbec zájem a když na ni koukneme pod botník, tak na nás syčí. Mluvíme na ni, občas ji zavoláme, ale asi je na nás naštvaná, že jsme ji odvezli od bráchy, kamarádů a skvělých tet, co se o ni tak hezky staraly.
Teď jen trochu nedočkavě čekám, kdy ji dojde, že jí chceme dát lásku a že se těšíme na to, jak ji budeme hladit, povídat si s ní a určitě ji i rozmazlovat.

10.3.2008:
Dobrý večer,
děkuji za Vaši odpověď a podporu.
Vlastně teď dělám jakousi "chůvu uspávačku", protože malá pořád kňourá a nerada bych popudila sousedy, přeci jen je to v noci docela slyšet .Tak ji aspoň hlasem konejším,aby věděla,že tady není sama.
Asi se jí hodně stýská a protože si nepřijde pro pohlazení, tak je ten smutek pro ni o to tíživější. Nevím jestli je natolik naštvaná, že by se dokázala mstít za to, že ji k nám syn přivezl.Jinak si ovšem nedokážeme vysvětlit, proč se právě jemu vyčurala na peřinu. Musela to být vteřinka, protože k němu do pokoje zatím volný vstup nemá.Další místnost,kde má zatím odepřen přístup je ložnice,ale myslím,že toho má zatím na zkoumání až nad hlavu. Už si dodala odvahu a byla si parkrát sednout na parapet a dívala se z okna. A také se před chvíli odvažila přijít až ke mně, nechala se hladit, lísala se a já trdlo podlehla pokušení a chtěla ji pochovat. Chyba!! Zadníma nožkama se mi odrazila od břicha a i přes triko mám škaredé krvavé škrábance jako bych se rvala s tygrem :-),přeháním, i když Xenuš je šelmička s ostrými drápky. Když zase přišla a opatrně nakukovala a volala na mne,tak jsem ji ránu ukázala a vysvětlila jí, že se může stydět a že jsem ochotna přijmout omluvu formou milého přitulení :-) .

11.3.2008:
Dobrý večer,
nechci to zakřiknout, ale mám takový pocit, že jsme s Xenuš zase o něco pokročili. Je pravda,že jsem šla včera spát zase asi až ve dvě hod., ale už tolik "neplakala". Nakukovala na mne, co dělám, sledovala mne a když jsem přešla do jiné místnosti,tak vždy přiběhla a z bezpečné vzdálenosti mne pozorovala. Trošku kňourala, když už jsem zhasla a když jsem se tvářila, že spím, tak dokonce vyskočila na postel a očichávala mne. Myslím, že nás takhle v noci už prolustrovala všechny. Dnes to bylo zase o poznání lepší, syn ji v jejím úkrytu tak dlouho hladil,až se rozhodla, že půjde přeci jen blíž, aby si hlazení vychutnala. Je evidentní, jak moc by se chtěla mazlit, ale vyloženě se nemůže rozhodnout, jestli se má přitulit nebo jestli se má stále ještě bát. Je vidět, jak s tím bojuje. Dnes fakt sbírala kladné body, i když na nás stále občas syčí. Byla u nás návštěva a Xenuš se nechala vylákat z úkrytu, no vyložená modelka, předváděla se ze všech stran, vykrucovala se, lísala a nechala se dokonce od návštěvy pohladit. Dnes zkusím zalehnout o něco dřív, protože mi její režim moc nevyhovuje. Já jsem ráda, když mohu v noci spát.

13.3.2008:
Dobrý večer,
tak máme za sebou další rušný den, teda s Xenou by se to mělo spíše počítat na noci než na dny. Slečna si tak kolem sedmé večer dá něco na zub, většinou masíčko a pak trochu sušených dobrot, je odpočinutá,plná energie a zábava může začít :-). Ráno, zas tak kolem sedmé mňoukne, a to je jako když řekne "mlha přede mnou, mlha za mnou" a zmizí. Prakticky celý den ji není vidět, jen když ji vyloženě vylákáme přes hlazení.Chodím ji vždy po chvilkách pohladit a trochu s ní popovídat, takže ji jakoby načnu a syn ji pak" zlomí", protože ten by ji dokázal hladit i půl dne.Postupujeme sice pomalu,ale Xenuš už se bojí o něco míň, neplače a konečně se začala "umývat", což zřejmě znamená, že má chvilky, kdy se uvolní a je v pohodě. Však jsem ji promlouvala do duše, že už teda dvakrát nevoní a že by se měla nad sebou zamyslet. Dokonce už začala projevovat zájem o hru. Je to kočka,takže ji fascinuje vše co se jen trochu hýbe :-)...jako např.záclona nebo šňůrka od žaluzií... Minulou noc seděla na parapetu, tahala packou za šňůrku od žaluzií a pořad je zavírala a otevírala.Také květináče ji velmi zajímají. No a dostaly jsme se s Xeny tak daleko, že za mnou přijde do postele a buď si chce hrát,protahuje se nebo se schoulí a nechá se hladit. Jenže pořád to není úplně ono.Chvíli je přítulná, mohla by si zlomit nohy jak si běží pro pohlazení a z toho se schovává a ani ji nenapadne aby přišla, když ji voláme.Někdy stačí trošku rychlejší pohyb nebo nějaký hluk a je celá ustrašená a vyděšená a v momentě je pryč.A také ji vyloženě vadí, když ji chceme pochovat. Možná má nějakou špatnou vzpomínku,když byla mimčo a bude to chtít více času, aby nám mohla důvěřovat a těšila se na nás. Je to krásná kočičí slečna, už jen aby začala pózovat, ať můžeme fotit :-).

17.3.2008:
Dobrý den,
nějakou chvíli jsem neměla přístup k netu, ale ujišťuji Vás, že s Xeny děláme pokroky.
Měly jste pravdu, Xeny se osměluje čím dál víc, už vůbec neplače, dokonce si nás začala všímat i přes den, dnes ani nevyhledávala skrýš k odpočinku a odpočívá si v obyváku.
Hm a v noci si také nevyhledává skrýš :-) (já říkala,že ji budeme rozmazlovat), už asi třetí den mi leží v posteli u nohou a když zjistí, že jsem vzhůru, tak se jde přitulit. Teď si přibrala i noční péči o syna a tak chvíli "hlídá" jeho a chvíli zase mne. Už si i častěji hraje. Čím víc je odvážnější, tím víc mám ale strach, aby nám neproběhla pod nohama, když jde někdo z domu a neutekla nám. Přeci jen nevím, jestli by na ni nějaké volání k návratu platilo.Myslím, že v tom všem ještě stále nemá úplně jasno.
Je to šikovná, zvědavá,teď už i přítulná slečna. Byly by sice i drobnosti, které bych na ni mohla požalovat, ale snad to zvládneme a raději Vám posílám foto, jak mi Xeny pomáhala uklízet.

28.3.2008:
Dobrý večer milé tety z Hodonína,
zdravím vás a připojuji i pozdrav od Xeny, která děkuje za váš velikonoční pozdrav v podobě poškrabání za oušky. Úspěšně provedeno :-).
Promiňte, že jsem si vás dovolila oslovit jako "tety z Hodonína", ale my vám tak při hovoru s Xeny říkáme.
Myslím, že už máme nejhorší za sebou a že si u nás Xeny už zvykla. Moc se jí líbí hlazení, velice ráda se přitulí, přijde na zavolání :-), když uzná za vhodné :-) a dokonce se nechá i pochovat. Přistoupili jsme tedy k vaší další radě a učíme Xeny co může, co nesmí, co by měla, co by mohla a čím by nám skutečně udělala nesmírnou radost. Hm, to bude asi dlouhodobější záležitost, ale některé věci chápe úžasně rychle.
Ráda se dívá z okna a pozoruje okolí a nám se zas stává, že když pozorujeme my ji nebo si s ní hrajeme, tak zapomínáme na čas.
Je to chytrá a moc hezká holka,občas mňoukne,ale spíš se s námi dorozumívá takovým "broukáním" (zjistila jsem, že při běžné komunikaci vlastně někdy používám stejný způsob jako ona).
Před Velikonocemi začala trošku kýchat, tak jsme se byli ukázat jejímu novému panu doktorovi (kousek od nás je veterinární klinika). Xeny se mu líbila, vše zkontroloval, zavedl si ji do svého počítače a říkal že má velice zvláštní oči. Váží 2,7 kg, upřesnil nám další termín očkování a odčervení a ta rýmečka by měla postupně odeznít, může to být vlivem stresu, který vlastně prodělala při přechodu do nového prostředí.
To by tak bylo od nás vše.
V příloze zasílám nějaké foto.

Fotografie z Xenina prvního domova najdete v naší fotogalerii na Kocky-online.cz.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář