Jdi na obsah Jdi na menu
 


Města a obce, která přispívají na kastrace koček a kocourů

20. 6. 2008

Realizace projektu humánní kontroly populace koček, tedy snaha o zamezení dalšímu množení  nechtěných zvířat, která pak strádají venku hlady, zimou a nemocemi, formou jejich odchytu, kastrací a následného vypouštění do jejich původních lokalit, kde jsou dále krmeny a nechají se zde dožít, spočívá v ČR zatím z velké části na bedrech kočkomilných jednotlivců a občanských sdružení. Lidí, kteří si dovedou spočítat, že jedna jediná nekastrovaná kočka může být velice snadno zakladatelkou celkem početné kočičí kolonie, je bohužel velmi málo, a ještě méně je těch, kteří jsou schopni a především ochotni včas zasáhnout a kastrací této jedné kočky vzniku kočičí kolonie jednou provždy zabránit. U řady lidí je to lhostejnost - přece nebudu kastrovat kočku, která není moje. Problém se však týká nás všech - v momentě, kdy se kočky přemnoží, jsou to pak totiž právě občané, kteří si na jejich existenci stěžují a požadují po svých zastupitelích, aby "s tím něco dělali". Příslušné městské a obecní úřady pak problém řeší různě a velmi často bohužel ne zrovna v souladu s představami ochránců zvířat (ať už se jedná o případ likvidace koček v Olomouci, zákaz krmení "toulavých koček" vydaný MÚ Hodonín nebo o pana Mgr. Vlastimila Jansu, starostu obce Dolní Bojanovice, který na dotaz, zda na žádost o příspěvek na kastrace 8 koček, které se přitoulaly na zahradu rodinného domu, odpověděl, že radši přispěje na broky myslivcům, aby kočky zastřelili).

Je to ale opravdu všude tak? Občas se doslechneme o zcela jiném přístupu zastupitelů (a nezbývá nám než závidět). Pro povzbuzení nás všech, kterým opuštěné kočky nejsou lhostejné, jsme s podporou vás, čtenářů našich webových stránek, začaly dávat dohromady seznam měst a obcí, jejichž zastupitelé patří v problematice opuštěných koček k těm "osvíceným". U každého města či obce přitom uvádíme informaci, jakým způsobem jsou zde kastrace podporovány:


 

Jihomoravský kraj

  • Ve Znojmě, okr. Znojmo, byl velkým impulsem pro zřízení útulku pro opuštěné kočky finanční dar paní Štěpánky Faglerové ve výši 250.000 Kč. Spolu se 100.000 Kč od města byl v areálu psího útulku v městské části Načeratice otevřen kočičí útulek se 12 kotci, kde by mělo dočasné útočiště najít až 100 bezprizorních zvířat. Město zde bude provádět i kastrační program - bezprizorní kočky zvyklé žít ve venkovních lokalitách zde bude kastrovat a po kastraci je vypouštět ven. „U nás taková praxe běžná není, inspiraci jsme si vzali ze sousedního Rakouska,“ vysvětlil místostarosta Znojma Jan Blažíček pro Znojemský deník. Celou zprávu najdete na oficiálním znojemském webu.  
  • Pro případ odchytu koček v Kyjově, okr. Hodonín nám Obecní úřad nabídl, že nám kastrace těchto odchycených koček proplatí.
  • Město Boskovice má svého smluvního veterináře, který provádí kastrace opuštěných venkovních koček a kocourů, které potom městu fakturuje. Rozpočet na rok je 10 tisíc Kč. V r. 2011 navíc boskovické Sdružení chovatelů koček uvolnilo ze svých prostředků peníze na nákup 10 ks boudiček pro venkovní kočky, které jedna z jeho členek po městě rozmístí. Sružení chovatelů koček se nyní snaží prosadit, aby město přispívalo určitou částkou i na kastrace koček, které mají majitele. Toto je zatím v jednání. (stav k 2.11.2011). Na webu Boskovicko.cz byl v listopadu 2011 zveřejněn též článek, který problematiku opuštěných koček popisuje a radí, jak jim lze pomoci.



 Moravskoslezský kraj

  • Občané Vítkova, okr. Opava dostanou od města na kastraci kočky příspěvek 500,- Kč a na kastraci kocoura 250,- Kč. Kromě toho provádí Městská policie i odchyty opuštěných koček v ulicích města. Po kastraci jsou tyto kočky vypouštěny zpět do původních lokalit. Náklady s tím spojené hradí město.
  • Nový Jičín má kastrační program zavedený již cca 20 let. Zkoušky k odchytu zvířat mají někteří městští policité, ale většinou kočku odchytávají sami občané. Ti pak musí na Městském úřadě podepsat krátký záznam, v němž se uvede lokalita, v níž kočka žije, a v němž dotyčný občan potvrdí, že si je jistý, že kočka nemá majitele. Dále se zde zaváže, že kočce zajistí kastraci vč. nezbytné pooperační péče a že ji po kastraci vypustí zpět do původní lokality. Náklady na kastraci mu následně město v plné výši po předložení faktury od veterináře proplatí. Kastrované kočky jsou označovány ustřižením špičky ucha, aby nedocházelo k jejich opakovanému odchytu. Občané též dle svých možností dodávají ke kastracím opuštěných koček fotodokumentaci, kterou MěÚ zakládá do spisu. Tuto informaci nám poskytla odpovědná pracovnice MěÚ Nový Jičín ing. Naděžda Davidová.


 

Ústecký kraj

  • obec Dubí, okr. Teplice přiděluje každý rok ze svého rozpočtu určitou finanční částku jednomu konkrétnímu veterináři (cca 40 tis. Kč ročně). Tato částka je určena na kastrace bezprizorních koček a případnou další "městskou" veterinární péči (např. pro zvířata sražená auty atp.). V praxi to probíhá tak, že občan odchytne kočku, nahlásí odchyt na Městskou policii Dubí, a domluví se pak přímo s veterinářem, který ji zároveň naočkuje proti vzteklině, odčerví a odbleší. Veterinář má v ordinaci klec, takže tam kočku nechá 2-3 dny na rekonvalescenci a je ochoten zajistit i převoz do útulku či její vypuštění v původní lokalitě. Kočkomilných občanů, kteří kočky sami odchytávají, vozí na veterinu na kastraci a pak v původních lokalitách krmí, je v Dubí poměrně dost, těch, kterým by kočky vadily, naopak málo. Vesměs si naopak všichni pochvalují, že v místě, kde žijí kočky, nejsou myši.
  • obec Chlumec, okr. Ústí nad Labem hradí kastrace koček a kocourů, pokud je jí kastrace dopředu nahlášena. Odchyt koček a následnou rekonvalescenci si zajišťují sami občané. Když odchytí, zavolají na úřad, že se bude kastrovat, vyberou si veterináře, tomu nahlásí, že výdaj bude na obec, a veterinář si zajistí platbu od úřadu. Kastrují se kočky i kocouři a obec taky nijak neřeší, zda jsou kočky bezprizorní nebo "domácí". O pomoc s odchytem mohou občané požádat i Městskou policii.


 

Zlínský kraj

  • Otrokovice, okr. Zlín a Zlín dotují kastrace koček částkou 250 Kč, kastrace kocourů 100 Kč. Více info najdete na serveru Zlin.cz.
  • ve Slavičíně, okr. Zlín běží kastrační program od prosince 2007 zkušebně první rok: občané obdrží od Městského úřadu při splnění stanovených podmínek příspěvek na kastraci kočky ve výši 200 Kč a na kastraci kocoura 100 Kč v jednom kalendářním roce. Pravidla pro poskytnutí příspěvku spolu s příslušným formulářem obsahuje dokument Žádost o příspěvek na kastraci kočky uveřejněný na webových stránkách Městského úřadu. O významu kastrací velmi pěkně referuje Lenka Koncerová na informačním serveru Slavičínska Slavičínsko.cz.
  • Valašské Klobouky dotují kastrace koček i kocourů paušální částkou 200 Kč.
  • Město Uherské Hradiště přispívá svým občanům na kastrace koček 200 Kč, kastrace kocourů 100 Kč. 
     
     

Náš seznam je zatím velmi krátký, ale možná právě Vy víte o obci či městu, které by seznam mohlo rozšířit. Dáte nám o něm vědět? Pokud ano, napište nám prosím.

 

Dne 1.8.2008 byl v MF Dnes na toto téma uveřejněn článek Jak netrápit kočky? Vykastrovat je a následně v Hodonínských listech pak odpověď od ing. Fraise: Opravdu se naše město o kočky nestará?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tento program funguje - vim to z vlastni zkusenosti

(Jana Choudhry, 22. 8. 2012 20:00)

Bravo vsem obcim, ktere tento koncept chapou. Ja osobne jsem dobrovolnikem v utulku v San Franciscu a tento program je zde velice popularni a hlavne uspesny. Je zde znam pod zkratkou TNR (Trap - odchyt, Neuter - vykastruj, Release - vypust) a diky lidem, kteri nutnost pro tento program opravdu chapou a oceni ziskava na popularite i v jinych obcich.
Ani v SF se uspech samozrejme nedostavil hned. Trvalo nekolik let nez byl viditelny a pocet nove narozenych kotatek ve meste zacal klesat, ale je to uz znat. Napriklad, loni se v SF diky tomuto programu narodilo o cca. 500 kotatek mene nez pred 3 lety (pocet klesl z 1200 na 600-700). Tato cisla se zacala projevovat az po asi 7-8 letech tohoto programu, ale to se dalo ocekavat. Hlavni je, ze se zadany vysledek dostavil. Jeho pusobnost samozrejme zavisi na mnozstvi dobrovolniku, kteri s odchytem a navratem do prirody pomuzou a take na veterinarich a jejich ochote poskytnout temto komunitam na kastraci venkovnich kocek slevy. Moc fandim vsem komunitam, ktere si uvedomuji cenu a vahu takoveho programu a jeho rust podporuji.

Lepší kočka kastrovaná:)

(Aneta , 3. 3. 2011 14:02)

Mám zkušenost, že kastrované kočky nosí víc myší než nekastrované - že by neměli co dělat? Než nastrkovat se kocourům???:):)

Re: Lepší kočka kastrovaná:)

(Hana, 30. 7. 2011 21:29)

Aneto, ty jsi krá*a :-(

Kastrace

(Iveta, 19. 6. 2009 16:21)

Taky mám dvě kočičky, jednu od sousedů, vykastrovanou a myši nosí domů snad denně a taky krtky apod.
A ještě kocourka asi ročního, našli jsme ho začerveného, zablešeného a s velkou kočičí rýmou na ulici, už je zdravý jako řípa a je to náš miláček.
Je vykastrováný, hlavně proto, aby neběhal po okolí a nevyráběl koťátka, která nikdo nechce. A taky, aby se netoulal, máme o něho strach :-)
PS:a myslivcům do Dolních Bojanovic bych také přispěla na broky, ale proto, aby je mohli starostovi nasypat do zadku. Kdo nemá rád zvířata, nemá rád ani lidi, upřímně lituji všech, kdo si takového zastupitele zvolili!!!

kastrace

(Mendy , 27. 3. 2009 9:15)

Chci se s vámi podělit ozážitek ppři kastraci kočiček.Doma mám průběžně tak kolem 25 kočiček.Všechny dávám kastrovat.Kocouři jdou tak nejdál k sousedům na zahradu.Kočky jsou v pohodě klidnější a mazlivější.Myši chytají jak diví.Bohužel občas i ptáčky,slepýše a ještěrky.Ty se mi občas podaří zachránit,takže přijdou jenom o špičku ocásku.Ale ke kastraci.Kočičky jsem vždy dávala kastrovat a vše platila sama.Vše bylo v pořádku.Letos jsem se dověděla,že město....... platí kastraci nalezených kočiček.Protože jsem od loňska měla 8 koťátek která čekala na kastraci zajásala jsem že ušetřím peníze na granulky a další věci potřebné pro kočičky.Vše financuji pouze z mé výplaty.Hodná paní na úřadě mi vyplnila žádanku a slíbila že až budu potřebovat další ať zase přijdu.Až doteď pohoda.Vzala jsem první kočičku a šla na kastraci.Kočičku jsem odnesla domů a druhý den ráno když jsem vstala a šla jí zkontrolovat koukám a číče lezou vnitřnosti.Popadla jsem ji a fofrem mazala na veterinu.Jo to se stává.Pravil veterinář zašil a vyinkasoval 400kč za opravu.Prý si to udělala sama že někde špatně skočila.No dobře.Vzala jsem druhou a šla na kastraci.Pátý den číča měla na břiše bouli jako hrom.Opět úprk na veterinu.Kdzž jsem ji v čekárně chtěla vzít na klín a ona ke mě vylézala z přepravky opět se na mě vyvalila střeva tentokrát to ale bylo o hodně horší.Celá vyděšená jsem zaplula do ordinace a čekala že se hned začne něco dít.Pan veterinář mi s ledovým klidem oznámil,že teď hned to dělat nemůže,že musí počkat na polední pauzu teď že musí být v ordinaci.Že prý to tu hodinu počká.Když jsem tedy řekla že jedu jinam tak pravil že tam o moc dřív nebudu a že tedy kočičku začne uspáváta opraví to.Při převzetí kočičky opět vyinkasoval 400Kč.Pět dní jsem nevěděla zda číča přežije.Ale je to bojovník.Ovšem vypadala hodně špatně.Ptala jsem se zda se dá takto kastrovat i u jiného veterináře.Prý mají smlouvu jen zde.Takže závěrem.V této ordinaci mě už nikdy nikdo neuvidí.Kočičky si budu dále kastrovat za svoje.Snad to byl trest že jsem chtěla ušetřit?Nechci nikomu sahat do svědomí,ale pak jsem se dověděla že od města mají o 300Kč méně nez od soukromníka.Tak snad si chtěli přijít na své.Nevím.Mluvila jsem s dalším veterinářem a ten mi řekl že by si za druhý zákrok neměli nic účtovat.No ale když jim to pomohlo.Já jsem ráda že je číča v pořádku.Nerada jim působím bolest,ale nic jiného se dělat nedá.Jen kastrovat a kastrovat.Doufám že to časem pochopí více lidí a po ulicích se přestanou potulovat mňoukající a naříkající chlupaté kuličky které nikomu nepatří a nikdo je nechce.Je to můj sen z oblasti sci-fi.Každá kočka má domov a svého pána.Přeji to i všem pejskům,ale ti snad na tom nejsou tak špatně jako číči.I když situace také není růžová.

kastrace

(Verushka, 4. 2. 2009 13:02)

Opravdu je důležité kastrovat..."naše" stájová kočička kvůli tomu že ji majitelé nenechali vykastrovat bohužel umřela při posledním vrhu nejsípše v ní zůstalo mrtvé koťátko nebo možná placneta kdo ví...týden po porodu jsme kočičku nalezli mrtvou a majitelé nám to neoznámili a nechali zemřít i koťátka... :'-( tohle jim do konce života nezapomenu...jak starašně mají "rádi" zvířata...:-( ale ted nám od sousedů chodí kocourek do stáje tak aspon nějakého kočičího kamaráda máme :-)
jinak my doma postupně musím ještě vykastrovat 3 kočičky...měli jsme ted kastrovanou kočiku. před kastrací se chovala útočně na ostatní kočičky a ted je to mazlivounek největší :-) jak k lidem tak ke kočičkám. no ještě sem tam vyletí chuchvalec chlupů jak se do někoho pustí ale je to už jen tak sem tam :-D
a proto opravdu kastrujte a své kočičky netrapte a kocourci nebudou mít chutě na výlety ze kterých se dost často už nevrátí...

Chytání myšek

(Kristýna, 20. 10. 2008 11:10)

Máme doma 3 KOCOURY,vsechny jsme nechali vykastrovat,když už to bylo možné.Máme velkou zahradu a do domu se chodí chlubit se vším co chytnou (myší je většina,dále pak ptáci i slepýši :)
Před půl rokem nám umřela KOČKA,také vykastrovaná a chytala myšáky jak o život.

kočky

(pensista@seznam.cz, 3. 9. 2008 12:04)

Ŕekne mi,prosím,někdo zodpovědně,jestli
kastrovaná kočka chytá myši ?Děkuji.