Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč kočka močí mimo záchod?

8. 11. 2006

Když kočka začne močit mimo WC je to vždycky volání o pomoc!

Kočka je zvíře velice čistotné a k takovému chování ji musí něco přimět. Proto je potřeba se zamyslet, co se u vás stalo.

  • Nezměnili jste stelivo, nekoupili nový záchod nebo nepřemístili jste záchod na jiné místo?
  • Nezměnilo se něco v rodině? Přistěhoval se k vám přítel? Nenarodilo se miminko?
  • Nepořídili jste si další kočku nebo psa, jiné zvíře?
  • Nezměnili jste práci a nezůstává kočka sama delší dobu než byla zvyklá?

Toto všechno a spousta jiných změn může kočku uvést do stresu a svoji nespokojenost pak může dávat najevo tímto způsobem. Proto je potřeba pátrat co všechno se stalo, změnilo před tím, než kočka začala močit mimo toaletu.

V neposlední řadě může být kočka i nemocná, může mít i bolesti (nejčastěji spojené s onemocněním močových cest, bolest při močení si kočka spojí s návštěvou toalety a začne se jí vyhýbat) proto navštivte i veterináře!

Důležité je, jestli je kočka kastrovaná, nekastrovaná může při mrouskání takto značkovat. Kastrujte!

 A co je důležité - Nikdy kočku za toto chování netrestejte! Ona za to nemůže, nedělá vám to naschvál. Naopak, je to její volání o pomoc!

Čtěte ZDE.

Můžete nám zavolat na 724 142 463
nebo napsat na email kocky.sos@seznam.cz

 

Komentáře

Přehled komentářů

co dělat když kočka dělá naschváli?

(Denis Lexa a moje kočka Packa, 26. 9. 2014 18:56)

Co dělat když kočka dělá naschvali např.
močí na koberec,dělá potřebu na podlahu,

A ještě minule byla venkovní kočka a mi ji našla v lese a vzali ji domů takže co mám udělat

Re: co dělat když kočka dělá naschváli?

(Lucka, Kočky SOS, 27. 9. 2014 19:54)

Dobrý den,
kočka močí mimo záchod vždy z nějakého důvodu. Chce Vám říct, že se jí něco nelíbí, že je něco špatně. Ona moc dobře ví, kde má záchod... Proto je nutné ten důvod odhalit. Nejčastěji to je:
1) kastrace kočky - kočku musíte vykastrovat, "cloumají" s ní hormony, značí si území.
2) nelíbí se jí stelivo nebo umístění záchodu, záchod není vyčištěný
3) něco ji bolí, má zdravotní problém a takto na něj upozorňuje. Je třeba navštívit veterináře
4) něco se u Vás doma změnilo a jí se to nelíbí. Třeba změna pracovní doby, jste víc času mimo domov. Přišel nový člen rodiny, ...
Zkuste se zamyslet a dejte nám vědět.

Co delat kdyz me kocka neustale cura mimo záchod

(Michala Opluštilová, 3. 9. 2014 0:27)

Dobry den,měla bych dotaz.Před vice něz pul rokem jsem si koupila kotátko kanadského sphynxe.Ovšem mám s ní od malička problém v tom že mi neustále čůra vedle nežli do záchodku,pritom ho čistím poměrně často.U rodicu jsem nechala britku-kocoura a sním jsem nikdy neměla takový problem,je cistotný a naucil se to hned od mala.Proto jsem z toho nestastna a nevím si stím rady neprijemny zapach po byte je opravdu otrěsny.Mám strach že když se to nenaucila doposud tak už to nepůjde.Nemáte prosím radu co by mohlo zabrat,nebo alespon pricinu? Muj veterinar mi rekl,že je to mozne zbusobeno i tim ze je casto sama doma a chce proste více pozornosti.?? :(

Děkuji za ochotu a Vasi odpověd či radu.

Re: Co delat kdyz me kocka neustale cura mimo záchod

(Kočky SOS, Alena, 3. 9. 2014 8:23)

Dobrý den Michalo, v první řadě se musím zeptat zda máte kočičku vykastrovanou. Pokud ne, tak ji rychle objednejte na kastraci. Za druhé pokud je kočička už vykastrovaná, tak určitě přidejte ještě jeden záchod. Někdy jeden nestačí. Většinou se dává počet záchodků podle počtu koček +1. Záleží taky jaké používáte stelivo, třeba jí nevyhovuje. Nejlepší zkušenosti jsou s obyčejným hrudkujícím stelivem. Pokud jste s ní byla u veterináře a ten vyloučil zdravotní problém, tak Vám tímto kočička dává najevo, že se jí něco nelíbí. Může to být zrovna ta samota. Vybrala jste si zrovna plemeno, které je velmi fixované na lidi a nemá rádo samotu. Pokud jste dost dlouho z domu, doporučovala bych kočičce pořídit kamaráda/kamarádku. Podívejte se do naší nabídky, třeba si někoho vyberete. Pokud budete potřebovat ještě něco probrat tak zavolejte prosím paní Tomalové na tel. 724 142 463, poradí Vám. Dejte vědět zda je to lepší.

Močení mimo toaletu

(Kristýna Kosejová, 25. 4. 2014 21:44)

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,před měsícem jsem si vzala od kamarádky dvou letého kocoura nedávno vykastrovaného a po nějakém čase jsem zjistila,že kocour sice močí do své toalety,ale také močí za toaletu a okolo mého záchoda.Znal/a by jste nějaké příznaky nebo nějakou radu jak bych mohla tomuto problému předejít ?
předem děkuji za vaší odpověd: Kosejová

Re: Močení mimo toaletu

(Iva, 25. 4. 2014 21:57)

Někteří kocouři močí i za toaletu, protože sice jdou na kočičí WC, ale tam si nepřičapnou, ale takřka ve stoje značkují, takže moč zateče i za toaletu. Můj kocour to dělá stále, vyřešila jsem to tak, že jsem koupila pořádně velké a hlavně kryté WC, takže si to tam značkuje stále, ale pomočí jen stěny toho krytu, ven se nedostane nic. A pokud chodí i na vaše WC, zkusila bych tam přidat další kočičí záchod. Podle mě byl kastrován dost pozdě a už má tyto návyky-značkování zafixované.

dotaz

(penickova, 10. 1. 2014 17:44)

Dobry den mam problem mame 8 mesicniho kocourka mame ho od malicka ted zacina byt agresivni ale prevazne jenom na meme skace mi na nohy mam je samou jizvu ruce ani nemluvim do pisku nechodi chodi vsechno delat ven je jak pes.Jenom projdu okolo nej a us je zle sici name us se ho zacinam i bat nevim co odnej mohu ceka dekuji za radu Penickova kristyna

Re: dotaz

(Lucka, Kočky SOS, 10. 1. 2014 20:16)

Dobrý den,
je velice pravděpodobné, že kocour dospívá a zahrávají si s ním hormony, zřejmě ještě není vykastrovaný. Doporučuji okamžitě kastrovat a pak bych doporučila kamaráda. Kocour je nevybouřený a nemá se s kým kočkovat. Místo kočičího parťáka, který by mu jasně ukázal co může a co už bolí, napadá Vaše nohy a Vy mu to samozřejmě nemůžete adekvátně oplatit. Pokud budete chtít doporučit někoho na hraní od nás nebo to víc rozebrat, klidně volejte - tel. 724 142 463

Agresivní kastrát

(Lenka Matějíčková, 2. 6. 2013 14:05)

Dobrý den, mám problém a kastrovaným perským kocourem, začal čůrat na zdi, na svém WC taky čůrá na stěnu a ne do steliva, navíc mi začal útočit po ruce, mazlí se nechá se i pochovat, ale pak mi skočí po ruce a už teče krev. Kocoura mám z útulku takže nevím co má za sebou je mu mezi 8 - 13 lety, perských koček jsem měla víc, ale takhle se nechoval žádný kocour.

Vyměšování mimo kočičí WC

(František Fiala, 19. 5. 2013 12:40)

Dobrý den,

s naší kočkou máme následující problém.
Je to vykastrovaná samička, velmi mladá. Před týdnem jsme si ji vzali z útulku, kde nám řekli, že jí je rok a musela být těsně po kastraci, protože měla kompletně vyholenou část boku a měla hezky vidět jizvu.
Nicméně naše veterinářka, ke které jsme šli, když začaly naše problémy, prohlásila, že téhle kočce není rok ani náhodou a odhadla ji tak na 7 měsíců. Zároveň prohlásila, že je úplně zdravá.
Po přinesení z útulku si bez problémů došla na záchůdek na malou i na velkou, nicméně po dni na něj chodit přestala. Vždy si vyhledávala absorpční povrchy jako tašky, gauč, nebo se prostě vydělala schovaná za gaučem.
Zkusili jsme přejít ze silikagelu na normální granulovací podestýlku, kterou člověk koupí v každém supermarketu a ona si následně zase na záchůdek den došla, ale poté zase začala vyhledávat jiná místa. Včera to došlo tak daleko, že nejdřív došla za mě na gauč, kde se vymočila, přičemž pomočila i moje tepláky na zadku a večer při hraní si na naší posteli se vymočila na peřinu (ležela přitom na břiše, takže močila sice pod sebe, ale ležela v tom během toho).
Snažíme se jí vždycky vyhubovat, když ji zjistíme, že močila, kde nemá a pak ji odneseme na toaletu. Taky jsme zkusili ji pocákat vodou při močení/kálení mimo.
Je tedy úplně zdravá, hrajeme si s ní, hladíme jí a pravidelně ji krmíme. Je tedy pravda, že je hodně žravá, pravděpodobně před útulkem strádala, hned jak jí dáme jídlo, tak ho okamžitě sežere, i když je ho moc.
My si myslíme, že buďto nebyla v mládí vychovaná na chození na záchůdek, což zní divně, protože si na něj došla. Ale také jsme si všimli, že když si na něj došla, tak neuměla svoje výkaly zahrabat. Sice se hrabání ozvalo, ale výkaly pak ležely volně na vrchu podestýlky.
Druhá varianta, která nám přijde více pravděpodobná je, že byla v mládí toulavou kočkou, zvyklou žít venku, protože se jí mimo byt moc líbí.
Otázka je následující:
1) Jaký je Váš názor na situaci?
2) Jak bychom měli podle Vás postupovat

Předem děkuji za odpověď.

František Fiala

Re: Vyměšování mimo kočičí WC

(Lucka, Kočky SOS, 19. 5. 2013 14:14)

Dobrý den, pane Fialko,
to proč kočička chodí mimo záchod může mít mnoho důvodů... V žádném případě však ten, že by nevěděla kam má chodit. Kočky mají používání záchodku zakódované a je jedno, jestli žily dlouho na ulici.
Tím, že chodí kočka mimo záchodek Vám chce něco říct:
1) buď je nemocná, není jí dobře (což jste vyloučili)
2) je nespokojená se stelivem
3) vyjadřuje svou nespokojenost s něčím jiným. Tím, že jste ji přivezli teprve před týdnem, mám za to, že byste se měli zeptat v útulku ze kterého jste si ji brali. Třeba jí moc chybí kočičí kamarád.... měli by Vám říct víc o její poveze.

Je špatné kočku za chození mimo záchodek trestat, jak jsem psala výš, ona moc dobře ví, proč chodí bokem. To není pes. Trestáním celou věc můžete ještě zhoršit.

Pokud si nebudete vědět rady, zavolejte paní Tomalové (724 142 463), ona s Vámi celou situaci rozebere a zkusíte společně přijít na problém.

kocour a pes

(Adela, 15. 1. 2013 15:26)

Dobry den, mam podobny problem. Kocourovi jsou 3 roky a po celou dobu chodil slusne na zachod. Pred pul rokem jsme si domu poridili jeste pejska. Od te doby, nam kocour cura vsude mozne, jen ne na zachod. Je nam jasne, ze zarli na pejska, ale co s tim udelat? Pouzili jsme rozne odpuzovace kocek, ale bezuspesne. Dekuji za radu. Š.

Re: kocour a pes

(Kočky SOS, 15. 1. 2013 23:34)

Adélo, váš případ nemá skoro žádné dobré řešení.
Kocourek žárlit evidentně nepřestane, je to už dlouhá doba na to, aby se to spravilo. Kocour vám dává najevo, že mu pes vadí,takže musíte dát pejska pryč, nebo najít domov kocourovi, aby kocour byl zase jedináček.
Doufám, že ho netrestáte, mohlo by se to zhoršovat.

Tomalová

Macinka

(Marcela, 28. 11. 2012 10:55)

Dobrý den,mámé doma čtyři kočičky ,ale jen ta jedna neustále dělá potřebu mimo WC .Má chronický zánět močového měchýře .Našla jsem ji asi před 10 lety ,chudák protrpěla si toho hodně ,zlomená žebra broky v kožichu,ktomu ty neustále záněty ,které už zvládáme ,ale i přez péči dělá potřebu mimo.poradíte mi?Děkuji Marcela

můj kocour čůra pořád před záchud

(Stanislava Jančova, 30. 9. 2012 13:27)

mám kocoura dva roky nikdy nečural jinde než na záchod pak jsme si pořidili pejska a začalo to tak jsme mu koupili dva záchody ktere čistím několikrát za den ,ale nic nepomáha.

Re: můj kocour čůra pořád před záchud

(Alena, Kočky SOS, 30. 9. 2012 16:31)

Paní Jančová, tuto situaci může způsobit několik důvodů, kocourek je nespokojený, protože se více věnujete pejskovi a jeho nevšímáte jako dřív, dále to může být zdravotní problém, nebo záchodek může očurávat nový pejsek. V první řadě bych nechala vyšetřit kocourkovi moč, at vyloučíte zdrav.problém, může mít zánět moč.měchýře, cokoliv. Pokud bude po zdrav.stránce v pořádku, tak bych se mu asi víc věnovala, je možné, že žárlí na pejska. Taky je možné, že záchodek očurává pejsek. Malí pejsci, rádi napodobují kočky a tak je možné,že chodí do záchodku čurat.. Dejte vědět jak pokračujete.

Kocka

(Klaudia, 31. 8. 2012 14:52)

Ahoj Já mám uz asi 6 let Kocku,my sme se prestehovali a ona chce jít strasne ven. Nevím co s ní mám delat,protoze i v noci knucí a já se nemuzu pak vyspat.. :(!! Prijde mi,ze uz mne nemá ráda a mne je to strasne líto! :( Bude stacit kdyz ju dáme vykastrovat? Dekuji pokud mi odepísete..

Re: Kocka

(Klaudia, 31. 8. 2012 14:57)

Jo a jeste sem zapomnela,ze je strasne agresivní a zacala mocit u bratra v pokoji na sedícím pytly... Dá se s tím neco delat???

Re: Kocka

(Klaudia, 31. 8. 2012 14:57)

Jo a jeste sem zapomnela,ze je strasne agresivní a zacala mocit u bratra v pokoji na sedícím pytly... Dá se s tím neco delat???

Re: Re: Kocka

(Lucka, Kočky SOS, 31. 8. 2012 21:14)

Ahoj Klaudi, kastrace kočky je nanejvýš nutná!!! Všechny popisované problémy by se kastrací měly spravit. Chce ven, protože jí to velí hormony, ne proto,že by Tě už neměla ráda. Celá situace je pro ni stejně vyčerpávající a stresující jako pro Tebe. Moc se trápí. Určitě ji nechej co nejdřív vykastrovat. Do tří týdnů po kastrci by se měla uklidnit, pokud ne, napiš znova.