Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marvin

20. 9. 2008

ObrazekBílý kocourek Marvin se jednoho dne objevil na sídlišti v Bažantnici, kde se potuloval asi 14 dnů, než nás k němu zavolala místní paní. Byl hodně hladový, ale jinak v pořádku. Asi se ztratil při toulkách za kočkama (nebyl kastrovaný). Je to mírný, hodný, mazlivý kocour, k druhým kočkám snášenlivý. 20.9.2008 byl na umísťovací výstavě Sen zvířat umístěn do Mochova do domku se zahrádkou. Marvinova nová majitelka nám napsala:

22.9.2008:
Dobrý den, paní Tomalová,
Marvin se má dobře. Zvykl si velmi rychle a opanoval naši dosud klidnou domácnost. Pochopitelně je hluchý jako poleno, a nechápu, že to nikdo v útulku nezjistil, když jste takové odbornice.
V sobotu měl trochu průjem, jí granule Purina One, naší čiči sežral lososa a její granule pro staré kočky. Dneska měl tuňáka. Pomalu ho převádíme na silikát, protože z bentonitu dělá strašný nepořádek, vyhazuje ho ven a dělá tápoty.
Spí na černé sedačce, na které se opravdu dobře vyjímá.
Je to zvířátko pro skutečné dobrodruhy. Dneska během 10 minut vyhrabal substrát z květináče, shodil málem zrcadlo a utekl oknem na zahradu, kde byl obratem chycen.
Asi to zvládá lépe než my. Nejvíc trpí naše kočička. Syčí na něj kdykoliv ho jen vidí, a nechápe, že Marvin na to nereaguje, takže když se k ní přiblíží tak mu dá facku. Pak prskají oba.
Dostala už dva astmatické záchvaty.
Marvin je nejčilejší v noci, lítá po domě jako střela, leze po lince a jiném nábytku a řve jako by ho na nože bral. První noc jsem spala dvě hodiny (5:30 - 7:30). Je to hrozný rapl. Bohužel voda z rozprašovače moc nefunguje, sice po postříkání uteče, ale za chvíli je opět zpátky na lince nebo stole. Když ho odeženeme rukou, tak se nás pak bojí.
Vím, že musíme být trpěliví, když je handikepovaný, takže nám všem držte palce.
Přístě pošlu fotky.

Naše odpověď:
Vážená paní,
potvrzuji příjem Vašeho e-mailu a zároveň vyjadřuji svou velkou lítost nad tím, co píšete. Tím spíše, že v mém depozitu Marvin patřil mezi nejhodnější kocoury. Neříkala jsem Vám, že není hluchý, říkala jsem, že si nejsem jistá. Mezi 20 dalšími kočkami se hluchota těžko pozná, protože na zavolání přiběhne vždy několik koček, stejně jako v některých případech kočka na zavolání prostě nereaguje, ať už je hluchá či nikoliv. Ani jsme o sobě neprohlašovaly, že jsme odbornice...
O tom, že hodně jí, jsem Vám říkala, pokud Vám vadí vyhrabané stelivo ze záchodku, měla byste pořídit krytý.
Každopádně je mi moc líto, jak se k celé věci stavíte. Popravdě řečeno jsme tak zlou zprávu z nového domova ještě nikdy nedostaly. Noví majitelé mají většinou ze svého nového přírůstku radost, i když pochopitelně ne vždy vše probíhá ideálně. Kočky jsou živí tvorové, je třeba chápat, že mohou být ze změny prostředí ve stresu. Pokud Vám tak divoce běhá po bytě, jak popisujete, měla jste jej zavřít do menšího prostoru, např. do koupelny, a dát mu trochu času, aby se v novém prostředí adaptoval. Zvažte prosím, zda si jej chcete opravdu nechat, protože smyslem naší práce a umísťování našich svěřenců do nových domovů rozhodně není dostávat od nových majitelů takovéto zprávy.
Pokud se rozhodnete Marvina vrátit, zavolejte prosím naší pražské kolegyni p. Podařilové, domluví s Vámi převzetí a pochopitelně Vám vrátí peníze.
S pozdravem
Lucie Malečková

28.9.2008:
Dobrý večer paní Malečková,
posílám Vám slíbené fotky a další informace o Marvinovi. Těším se na Vaší návštěvu u nás jak jsme se domluvili. Marvin se má po týdnu u nás doma velmi dobře. Papá své granulky HILLS, chodí na svůj záchudek a velmi snadno přešel na silikátové stelivo. Vypadá spokojeně, i s naší kočičkou si na sebe zvykají a občas i dovádějí. S hračkami-myškami si hraje celé hodiny. Připojuji fotky spokojeného kocourka.

15.10.2008:
Dobrý den, Lucie,
v příloze zasílám pár fotek Marvina, když spí, tak je jak andílek... Taky jsem přiložila obrázek naší čičinky, v dané poloze tráví několik hodin denně.
Marvin se přestěhoval do svého vlastního domečku, kde mu děláme kočičí dvířka aby mohl trajdat dle libosti, jak jsme se dohodly. Má tam vlastní pokojíček se vším potřebným a spoustou hraček.
V neděli mi při venčení utekl, dříve jsem ho stíhala , on se víc bál, takže byl chytitelný. Teď se otrkal, tak mne prohání. No nemám šanci. Bála jsem se, že se ztratí a nenajde cestu domů. Ale našel ji.
Přišel asi za tři hodiny, děsně spinavý, zblajznul kapsičku a usnul jak špalek. Žravý je tedy neskutečně, pokud bonbonky nedávám dost rychle, okouše mi prsty. A konečně už přede.

Fotografie z Marvinova nového domova najdete v naší fotogalerii na Kocky-online.cz.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vrácení Marvina

(Lucie, 28. 9. 2008 16:50)

Pipliku, a to nová milující paní majitelka Marvina vrací jen proto, že na webu pár lidí diskutovalo o jejím nepěkně formulovaném dopisu? Nebýt té diskuse, tak je všechno OK? To přece nemyslíte vážně.

Marvin

(Piplík, 28. 9. 2008 13:19)

K radosti téměř (děkuji taky paní Evě za podporu) všech přispivatelek do této diskuze zvané "pranýř nové trýznitelce Marvina" jsem se dozvěděl, že bude Marvin zítra odebrán zpět do útulku. Z celé této diskuze jsem usoudil, že se vůbec nejednalo o Marvina, ale o to, že někteří lidé neunesli jinou formu popisu toho, jak se zvířátku v novém domově vede a vzali celý email příliš osobně. Bohužel na to doplatil Marvin, který mohl mít pěkný nový domov. Proto Vás všechny připsivatelky a potenciální noví majitelé zvířatek z útulku v Hodoníně upozorňuji, že psát o svých nových miláčcích, že žerou, lítají jako raplové, jsou hluší jako poleno nebo další podobná přirovnání, jsou nepřípustná a jste tudíž špatní lidé bez lásky ke zvířatům. Protože, když se nevyjadřujete jako že vaše kočička pěkně papinká, kaká, nebo že je to andílek, čičánek a nepřispíváte do uvedených diskuzí nejste vhodní kočičí rodičové. Tak skončil jeden hon na čarodejnice, protože jinak nemůžu tuto diskuzi nazvat. Pro mne je již další diskuze tady zbytečná takže nečekám na vaše reakce. Link na tuto webovou stránku mažu ze svých oblíbených. Přeji Vašim zvířátkům, aby jste vždycky byly tak přísní i sami na sebe....

Marvínek

(Alena, 27. 9. 2008 20:05)

Je velká škoda, že nová paní majitelka nereaguje na žádný z těchto komentářů. Proč aspon nenapíše jak se situace dále vyvíjí a zda si hodlá Marvínka nechat. Možná to opravdu tak špatně nemyslela jak celý dopis vyzněl, ale právě proto by mohla napsat aspon pár řádků jak se kocourek má.

Marvin

(Piplík, 27. 9. 2008 18:15)

Dobrý den všem kočkomilům. Musím tady reagovat na tak rozbouřenou diskuzi a propírání emailu nové majitelky Marvina, který byl zaslán paní Tomanové a ne k veřejné diskuzi ne netu. Zrovna tuto novou majitelku znám i její všechny zvířátka, které vychovala a spokojeně s ní žijí. Mluvím o dvou vodících psech vychovaných pro nevidomé a útulkovou kočičku, která bydlela v malém bytě se 70 ti kočkami a rok nevathla čumáček z kočičího domečku. Všechny její zvířátka byly vždy v největší pohodě a získali zpátky sebevědomí i klid. Co vím, tak stejně je na tom i Marvin. A to, že napsala zrovna ne dobře formulovaný email v době, kdy se ji v rodině stala hodně smutná událost ji omlouvá. Marvina by rozhodně nikdy vrátit nechtěla a určitě pro něj udělá první poslední jako se všemi svými i cizími zvířátky a lidmi. Ale když tady ještě chcete několik dní propírat jeden email tak prosím. Možná by jste ten čas strávený na počítači mohli věnovat svým zvířátkům aby netrpěly a nebyly ve stresu....

vysvětlení

(Jana K., 26. 9. 2008 15:00)

Val, opravdu jsem napsala "nána blbá", protože mě málem trefil šlak, když jsem si přečetla zprávu z nového domova kocoura Marvina.

Moc zdravím všechny zastánkyně kocoura Marvina a jsem ráda, že se nás tu shodlo více.

dotaz pro Evu

(Val, 26. 9. 2008 13:25)

Ještě jedna věc, znovu jsem s četla příspěvky paní Jany a nějak nemohu najít obrat nána blbá, který zde zmiňujete. Můžete prosím upřesnit kde tento termín najdu? Nejspíš to bude moje neobratnost. Děkuji

reakce na výlevy paní (?) Evy

(Val, 26. 9. 2008 13:14)

Z toho, jak celou záležitost komentuje a vysvětluje Eva, začínám mít intenzivní pocit, že ty špatné jsme vlastně my, které se o Marvina bojíme a shledáváme chování nové majitelky za přinejmenším nevhodné, nebála bych se říci nechutné a stresující, možná dokonce nebezpečné. Když někdo "odežene" kočku tak, že se ho pak bojí, obávám se, že asi nepůjde o "ani letmý dotyk, jak se nám Eva snaží tento slovní obrat vyložit... Takto bych mohla pokračovat ještě hodně dlouho. Ale asi to nemá cenu. :-( P.S. Zdravím paní Janu. :-)

Eva

(pro paní Janu K., 26. 9. 2008 12:36)

Vypadá to, že se neshodneme, ale musím se k tomu ještě vyjádřit.
Já osobně bych rozhodně neoznačila pár kapek vody z rozprašovače za fyzické trestání (předpokládám, že ho paní nepolévá kýblem vody). O vhodnosti použití tohoto prostředku na vystresovanou kočku by se samozřejmě dala vést diskuse, ale nemyslím si, že by se dala označit za fyzický trest, jak jste uvedla. A odhánění rukou nemusí znamenat ani letmý dotyk.
Na závěr bych dodala, že si musíme uvědomit, jak velkou nevýhodou písemný projev je, že přicházíme o další komunikační složky (intonace, grimasa, ...), proto bych paní za její "formulační neobratnost" hned neodsuzovala a v žádném případě ji hned neurážela slovními obraty typu NÁNA BLBÁ jak jste uvedla níže (ráda bych věřila tomu, že to byla pouze Vaše "formulační neobratnost"...)
Přeji pěkný den nám všem kočkomilům.

pro paní Evu

(Jana K., 26. 9. 2008 12:00)

Dobrý den Evo,
"....voda z rozprašovače moc nefunguje, sice po postříkání uteče, ale za chvíli je opět zpátky na lince nebo stole. Když ho odeženeme rukou, tak se nás pak bojí."
"naší čiči sežral lososa" (viz odpověď ze SOS Hodonín o jeho apetitu)
Připomíním, že tento dopis byl psaný za 2 dny po příjezdu kocourka k nové majitelce.

A ještě k této větě: "naší čiči sežral lososa"
Víte Evo, ta věta se dá napsat stylem, že kocourek měl takový apetit, že dokonce snědl porci i naší původní kočičce. Nebo, tak moc mu chutná losos, že si ho včera dal za dva.
Formulace vět nové majitelky Marvina hovoří za vše. Tečka.

pro Janu K.

(Eva, 26. 9. 2008 10:28)

Zdravím,
vypadá to, že jsme každá od paní četly jiný dopis. Velice by mne zajímalo, která věta z dopisu paní ve Vás evokovala fakt, že má problém s přílišnou žravostí svého kocoura a s náklady s tím spojenými. Nemohu se zbavit dojmu, že člověk, který svým kočkám kupuje granule Purina One a dává jim např. lososa a tuňáka, peníze zas tak neřeší.
A druhá věc, ve které větě je prosím popsáno fyzické násilí na Marvinovi? Nemohu to najít. Nebo máte na mysli tu větu, kde se číča s Marvinem fackuje? To naši kočičáci dělají běžně a rozhodně nejsme nikým obviňováni z týrání zvířat.


pro Janu

(Val, 26. 9. 2008 10:01)

Děkuji za Váš příspěvek :-)

oprava

(Jana K., 25. 9. 2008 21:54)

jméno Maleková jsem v předchozí zprávě napsala omylem.

naprostý souhlas s Val

(Jana K., 25. 9. 2008 21:46)

Val, Vaše příspěvky jsou naprosto výstižné!
Jen mě ještě udivuje, že Marvin byl adoptovaný 20.9. a 22.9. (tj. za 2 dny) se dozvídáme, že neslyšící Marvin už poznal fyzické tresty. Každý umístěný kočičák si přece musí prolézt nový byt skrz na skrz, vše očuchat a náležitě zdokumentovat a teprve pak by mu nový páníček měl začít JEMNĚ vysvětlovat, čeho se má kočičák vyvarovat.Jak má kocourek přivezený do nového prostředí vědět, jaká jsou tam nastavená pravidla?(u nás třeba kočka po stole klidně chodit může a nejen to :o))
V případě hluchého kocourka bych se nejprve poradila s odbornicí, popř. s jiným zkušeným majitelem hluché kočky,jak s kocourkem pracovat, pokud k němu mám výhrady.
Ale jestliže má pí Maleková problém s tím, že kocourek víc papá (a to víc stojí), tak pochybuji, že by byla ochotná zvednout telefon a někam si pro radu zavolat (další peníze navíc, že).
A prosím o odpověď tety ze SOS Hodonín, jak to s Marvinem vypadá.

Vyznění dopisu

(Lucie, 25. 9. 2008 15:52)

Já se o našich kocourech často s nadsázkou taky vyjadřuji různě a třeba výraz, že kocourek je rapl, by mě ani nijak nepřekvapil, to je prostě konstatování, že je divoký.
Ale musím říct, že věta "Pochopitelně je hluchý jako poleno, a nechápu, že to nikdo v útulku nezjistil, když jste takové odbornice." mě hned při prvním přečtení úplně uzemnila. Čiší z ní skutečně velká zášť a zloba. Kdybych to byla já, kdo s vynaložením spousty času, energie, peněz, lásky a obětavosti vypiplávám jak na běžícím páse zvířata, která neměla zatím v životě moc štěstí, abych je pak předala dál dobrým lidem a pomohla jim tak k hezkému životu, a někdo po mě hodil tak nenávistnou větu, věřte, že bych měla chuť dotyčného řádně nakopat kamsi, zvířátko vzít a odporoučet se. Možná skutečně zbytečně dramatizuji a věřte, že nejraději ze všeho bych se mýlila. Moc ráda bych si tady za pár týdnů přečetla od nové paní majitelky dopis, jak se má kocourek báječně, a podívala se na fotky šťastného bílého plyšáčka v novém domově. Bez váhání bych se za své přehánění omluvila. Budu mít možnost?

Marvin

(Eva, 25. 9. 2008 12:59)

Milé dámy,
myslím, že situaci některé z vás zbytečně dramatizují. Z dopisu pani, která si vzala Marvina, jsem nevycítila až takovou zlobu, jakou uvádíte. Ona chtěla pouze popsat (způsobem jí vlastním), jak se daří kocourkovi v novém domově. Řada věcí, na které reagujete, je pouze konstatováním. Nemám pocit, že by si paní stěžovala, že kocour žere hodně, nebo že dělá binec apod. Podle mě pouze konstatuje fakta.
Já jsem také kočkomil, mám doma kočičku i kocourka (z ulice), a přesto, že hodně žerou, že dělají binec a chovají se jako rapli:-), je zbožňuji a nedala bych na ně dopustit.
Dále mi z dopisu paní plyne, že kocoura v žádném případě nechce bít a že ho nebije. Je vidět, že si uvědomuje, že když ho bude odhánět rukou, tak se jí bude bát, proto ta voda... Nějak ho vychovat musí!!! Budou spolu přece řadu let vedle sebe žít. Ale pokud máte jiné metody, jak kočkám vysvětlit, že na stůl a linku nesmí, prosím, podělte se s námi.
Paní, Marvinovi a té číče, co jí byl sežrán losos:-) přeji hodně štěstí a trpělivosti.

pro paní Bláhovou

(Bára, 25. 9. 2008 12:11)

Tak to je od Vás hezké že přispíváte, nicméně to, že nikdo ve svém příspěvku o penězích nemluví neznamená, že neposílá peníze. Adopce na dálku je formalita, peníze jdou na útulek tak jako tak. A vzhledem k tomu, jak jsem zmiňovala, že moje adoptovaná Betynka se umístila, a to poměrně rychle, se Vaše teorie, že adopce na dálku odradí zájemce, naštěstí nezakládá na pravdě. Takže budeme obě k blahu koček přispívat dál, a to je myslím nejdůležitější.

pro "psycholožku" Marii Annu...

(Val, 25. 9. 2008 11:50)

Máte pravdu, odebírat Marvina je nesmysl. Počkáme si až paní napíše že se Marvin nevrátil z procházky, nebo že už nestačí stříkání vody po hluché kočce a musela zvolit tvrdší "výchovné" prostředky. Naštěstí jsou ale mezi námi stále soudní lidé, kteří se starají o blaho zvířat a v tomto případě koček. Ochrana zvířat Vám zjevně nic neříká. Ale nemusíte to psát tady a veřejně. Kočky vůbec neznáte. Tato diskuse se týká Marvina, neslouží k tomu, abyste někoho urážela, i když si myslím, že Vy ani nikoho urazit nemůžete.... Přečtěte si o kočkách nějakou knihu než zase něco napíšete. Děkuji.

pro Báru

(Hana Blahova, 25. 9. 2008 11:47)

Samozřejmě posílám každý měsíc do Hodonína přípěvek, ale pro všechny kočičky. Adopce na dálku se mně nelíbí, protože si myslím, že o adoptovanou kočičku na dálku už není takový zájem. A radši mám kočky a psa doma.
V Hodoníně určitě žádnou pomoc neodmítnou a určitě ji potřebují.

pro paní Marii Annu

(Marta Ruth, 25. 9. 2008 11:35)

Dobrý den,
mně se nelíbí chování paní, u které bohužel Marvil přebývá.
Ta paní je hrubá a nezná cit.Tím způsobem, jakým se ona vyjadřuje ,se chová člověk, který ví málo o úctě k živé bytosti.Já ji neodsuzuji, ale konstatuji.
A proto není dobré, aby se starala o zvíře, které nemá šanci odejít.
Kde tu je odsuzování, to nechápu, to je pouhé konstatování.
Odsuzování a posuzování lidí bude spíš Váš koníček.
To spíš Vy sama ráda dělíte na černé a bílé.

Tak to je teda síla...

(Bára, 25. 9. 2008 11:30)

Milá paní Bláhová,
například já jsem měla v Hodoníně adoptovanou Betynku, a když se umístila, posílám peníze na Míšu. Nevím jak to souvisí s příspěvky v této diskusi a už vůbec ne s Marvinem.Myslíte že každý kdo přispívá to bude psát hned v úvodu za jménem? Kolik koček sponzorujete v útulku Vy?