Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marvin

20. 9. 2008

ObrazekBílý kocourek Marvin se jednoho dne objevil na sídlišti v Bažantnici, kde se potuloval asi 14 dnů, než nás k němu zavolala místní paní. Byl hodně hladový, ale jinak v pořádku. Asi se ztratil při toulkách za kočkama (nebyl kastrovaný). Je to mírný, hodný, mazlivý kocour, k druhým kočkám snášenlivý. 20.9.2008 byl na umísťovací výstavě Sen zvířat umístěn do Mochova do domku se zahrádkou. Marvinova nová majitelka nám napsala:

22.9.2008:
Dobrý den, paní Tomalová,
Marvin se má dobře. Zvykl si velmi rychle a opanoval naši dosud klidnou domácnost. Pochopitelně je hluchý jako poleno, a nechápu, že to nikdo v útulku nezjistil, když jste takové odbornice.
V sobotu měl trochu průjem, jí granule Purina One, naší čiči sežral lososa a její granule pro staré kočky. Dneska měl tuňáka. Pomalu ho převádíme na silikát, protože z bentonitu dělá strašný nepořádek, vyhazuje ho ven a dělá tápoty.
Spí na černé sedačce, na které se opravdu dobře vyjímá.
Je to zvířátko pro skutečné dobrodruhy. Dneska během 10 minut vyhrabal substrát z květináče, shodil málem zrcadlo a utekl oknem na zahradu, kde byl obratem chycen.
Asi to zvládá lépe než my. Nejvíc trpí naše kočička. Syčí na něj kdykoliv ho jen vidí, a nechápe, že Marvin na to nereaguje, takže když se k ní přiblíží tak mu dá facku. Pak prskají oba.
Dostala už dva astmatické záchvaty.
Marvin je nejčilejší v noci, lítá po domě jako střela, leze po lince a jiném nábytku a řve jako by ho na nože bral. První noc jsem spala dvě hodiny (5:30 - 7:30). Je to hrozný rapl. Bohužel voda z rozprašovače moc nefunguje, sice po postříkání uteče, ale za chvíli je opět zpátky na lince nebo stole. Když ho odeženeme rukou, tak se nás pak bojí.
Vím, že musíme být trpěliví, když je handikepovaný, takže nám všem držte palce.
Přístě pošlu fotky.

Naše odpověď:
Vážená paní,
potvrzuji příjem Vašeho e-mailu a zároveň vyjadřuji svou velkou lítost nad tím, co píšete. Tím spíše, že v mém depozitu Marvin patřil mezi nejhodnější kocoury. Neříkala jsem Vám, že není hluchý, říkala jsem, že si nejsem jistá. Mezi 20 dalšími kočkami se hluchota těžko pozná, protože na zavolání přiběhne vždy několik koček, stejně jako v některých případech kočka na zavolání prostě nereaguje, ať už je hluchá či nikoliv. Ani jsme o sobě neprohlašovaly, že jsme odbornice...
O tom, že hodně jí, jsem Vám říkala, pokud Vám vadí vyhrabané stelivo ze záchodku, měla byste pořídit krytý.
Každopádně je mi moc líto, jak se k celé věci stavíte. Popravdě řečeno jsme tak zlou zprávu z nového domova ještě nikdy nedostaly. Noví majitelé mají většinou ze svého nového přírůstku radost, i když pochopitelně ne vždy vše probíhá ideálně. Kočky jsou živí tvorové, je třeba chápat, že mohou být ze změny prostředí ve stresu. Pokud Vám tak divoce běhá po bytě, jak popisujete, měla jste jej zavřít do menšího prostoru, např. do koupelny, a dát mu trochu času, aby se v novém prostředí adaptoval. Zvažte prosím, zda si jej chcete opravdu nechat, protože smyslem naší práce a umísťování našich svěřenců do nových domovů rozhodně není dostávat od nových majitelů takovéto zprávy.
Pokud se rozhodnete Marvina vrátit, zavolejte prosím naší pražské kolegyni p. Podařilové, domluví s Vámi převzetí a pochopitelně Vám vrátí peníze.
S pozdravem
Lucie Malečková

28.9.2008:
Dobrý večer paní Malečková,
posílám Vám slíbené fotky a další informace o Marvinovi. Těším se na Vaší návštěvu u nás jak jsme se domluvili. Marvin se má po týdnu u nás doma velmi dobře. Papá své granulky HILLS, chodí na svůj záchudek a velmi snadno přešel na silikátové stelivo. Vypadá spokojeně, i s naší kočičkou si na sebe zvykají a občas i dovádějí. S hračkami-myškami si hraje celé hodiny. Připojuji fotky spokojeného kocourka.

15.10.2008:
Dobrý den, Lucie,
v příloze zasílám pár fotek Marvina, když spí, tak je jak andílek... Taky jsem přiložila obrázek naší čičinky, v dané poloze tráví několik hodin denně.
Marvin se přestěhoval do svého vlastního domečku, kde mu děláme kočičí dvířka aby mohl trajdat dle libosti, jak jsme se dohodly. Má tam vlastní pokojíček se vším potřebným a spoustou hraček.
V neděli mi při venčení utekl, dříve jsem ho stíhala , on se víc bál, takže byl chytitelný. Teď se otrkal, tak mne prohání. No nemám šanci. Bála jsem se, že se ztratí a nenajde cestu domů. Ale našel ji.
Přišel asi za tři hodiny, děsně spinavý, zblajznul kapsičku a usnul jak špalek. Žravý je tedy neskutečně, pokud bonbonky nedávám dost rychle, okouše mi prsty. A konečně už přede.

Fotografie z Marvinova nového domova najdete v naší fotogalerii na Kocky-online.cz.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Klid pro Marvina

(Hana Blahova, 25. 9. 2008 11:19)

Myslím si, že Marie Anna má pravdu. A všechny, co tak vehementně obhajují Marvina, by mohly vyjádřit svou lásku ke kočkám tím, že zašlou finanční přípěvek kočičkám do Hodonína. Není žádný problém vyzvednout si poukázku na poště a najít číslo účtu hodonínského depozita. Tím pomůžeme určitě víc, než dohadováním a odsuzováním.

pro Val

(Marie Anna, 25. 9. 2008 10:53)

Míte pravdu, asi se opravdu neshodneme. A zase tu máme to krásně a rychlé posuzování - odsuzování. Říkala jsem, že jsem zvířomil, tedy jsem se pokoušela vyjádřit, že mám zvířata všechna. Často jsem se totiž setkala s obecnou paušalizací - ten je na psy, ten zas na kočky. Pokud jste neporozuměla, je mi líto.
Myslím, že označit něčí slova za nesmysl jenom proto, že nesouhlasíte, je povrchní, ale to je jedno. Snažila jsem se pouze vyjádřit myšlenku, že nejsou věci černobílé, každá kočka je jiná a také člověk. Pokud to nebylo patrné, doporučovala bych více fantazie. Dát té paní třebas jen možnost se s Marvinem srovnat a jemu poskytnout to samé a ne hned hystericky volat po odebrání a represích.

Reakce na poslední příspěvek

(Val, 25. 9. 2008 10:20)

Vážená paní Marie Anno... Váš příspěvek je opravdu velice zajímavý. Kdyby šlo o někoho, kdo nikdy neměl kočku, nejlépe ani jiné zvíře, dala by se Vaše reakce při troše nadhledu pochopit. V případě, že se ale jedná o paní, která doma už kočku má, dalo by se předpokládat, že ví, jak se k tomuto nebohému zvířátku chovat... Těžké to v tomto případě nebude ani tak pro tu paní, ale spíš pro Marvina. Mimochodem, že nejste kočkomil je z Vaší odpovědi velmi cítit, ani jste to nemusela uvádět. Nehodnoťte už nikdy prosím to, co neumíte dobře posoudit. Píšete pak zbytečně nesmysly.

kočičák Marvin

(Marie Anna, 25. 9. 2008 0:40)

Když jsem si přečetla předchozí příspěvky, připadala jsem si jako cynik, protože se mi některé příspěvky zde zdají vážně přehnané. Ta paní na mě působí spíš zmateně, je to pro ní možná těžší než čekala, třebas byla unavená... Nezastávám se jí, jen bych se varovala příkrých soudů, kterých je zde zde drtivá většina. Vnímám spíš rozporuplnost než nelásku... Každý začátek je těžký. Ještě jsem nezapoměla jaké to bylo, když jsme si přinesli naší Lízu domů. Bylo to obrovské štěstí, černá koulička na polštáři, ale také jsem cítila nejistotu, jak to zvládneme, zda nám to půjde dohromady. Už se těším, až se do mě někdo opře, nejsem zapřísáhlý kočkomil, spíše zvířomil, zatímco tohle píšu spí v mojí posteli dvě slečny, jedna psí a druhá kočičí.
Není lepší řešit spíš praktické věci? Cosi mi říká, že na průjem není zrovna tuňák to pravé ořechové. Co tu paní spíš poučit nebo jí podržet. Soudit je tak lehké, že?
Přeju Marvinkovi dobrý a šťastný domov.

Marvinek

(Lucie T, 24. 9. 2008 16:04)

Ja porad doufam,ze ta psana forma vyznela hur,nez to bylo mysleno.Zacatek vypada v pohode a pak najednou takova sprcha a na konci pani zase pise,ze vi,ze museji byt trpelivi.Fakt jsem rozpacita a doufam,ze mu nikdo neublizuje.Mam doma 4 nalezene kociny a po prichodu kazde z nich vsechny prskaly,nez si zvykly.

moc mě to mrzí

(Denisa Z. Toulavé Tlapky, 24. 9. 2008 14:53)

Ono je velmi těžké odhadnout nové majitele. Lidé si ho zřejmě vybrali jen proto, že je zaujal, protože je bílý. Lidé si většinou vyberou kočičku podle barvy místo podle povahy. To se snažíme všem vysvětlovat. Stalo se nám, že jsme umístli kocourka Sandyho Lopatku paní, která si ho vyprosila- byl to rezavý exot. Nejprve mi vynadala že jsem se zpozdila se zasláním očkovacího průkazu, pak mi začala nadávat že se kocourek drbe, že má odřené pacičky, že má průjem, že je moc nemocný. Nakonec toho milovaného za měsíc vrátila že je nevyléčitelně nemocný a že útočí na její kočku Modřínu, kterou má z Os Podbrdsko. Chtěla po mě zpět 600 za kocourka a 1000 za veterinu. Nedala jsem jí ani jedno, kocourka jsem vzala k našemu veterináři, neshledal na něm žádné onemocnění a pak se kocourek dostal do lepšího domova. Již tenkrát jsem jí chtěla kocourka odebrat, ale ona řekla, že si ho nechá. Jsem ráda že ho vrátlia, byl by asi problém ho vymáhat soudně. Doufám že se Marvin vrátí, takovým lidem do péče kočička nepatří.

Chudák Marvin, kam se to dostal!!

(Jana K., 24. 9. 2008 12:45)

To je otřesné, cloumá se mnou vztek a bezmoc. Kocourek neslyší a ta nána blbá po něm stříká vodu a nebo se po něm ohání rukou. Kde to jsme? Snad máte v předávacím protoklu, že zvířátko můžete v případě pochybností odebrat. Tak na co proboha čekáte!! Snad si my všichni, milovníci kočičáků, umíme představit, jak kocourkovi je. Kdyby alespoň slyšel, tak by to nemožné chování své nové paničky možná trochu chápal, ale tohle. Představte si, že nic neslyšíte a najednou na vás přiletí cákanec vody nebo dostanete lidskou pazourou. A to její vyjadřování, že je hluchý jak poleno, no fuj.

Takový kocourek se přeci musí dostat do milující rodiny, kde se budou rozplívat blahem, že kocourek pořádně papá, je živý (vůbec jsem nepochopila radu, zavřít ho do koupelny) a hlavně se mu budou snažit jeho handicap ulehčit.
A VÝZVA PRO MILOVNÍKY KOČEK. Pokud bude Márvin vrácen (a já doufám, že jo), navrhuji na Márvina poslat do SOS Hodonína příspěvek a můžeme si ho všichne (my pohoršené) virtuálně adoptovat. Co vy nato, dámy?

Marvinek

(Lucie T., 24. 9. 2008 11:42)

Dejte vedet,jak to s MArvinkem dopadlo.Doufam,ze vse bude v poradku.

Marvin

(Kočky SOS, Petra, 24. 9. 2008 11:04)

Děkujeme všem, kteří sem přidali své komentáře. Vaší podpory si velmi vážíme. S paní jsem dnes mluvila a k vrácení nevidí důvod. Situace se prý o 90 stupňů otočila, Marvin je prý již klidnější a s kočkou už se také lépe snášejí. Nicméně pár poznámek na téma, že je to "pěkný rapl", přesto padlo, a tak jsme se domluvily, že nás bude dál informovat o tom, jak se situace vyvíjí a vrátí nám ho kdyžtak na výstavě 12.10.2008. Je to opravdu nešťastná situace, paní se o něm na jednu stranu takto vyjadřuje, na druhou stranu ale tvrdí, že jí přijde spokojený a že to nějak zvládnou.

Marvin

(Marta Ruth, 24. 9. 2008 10:27)

chudák kocour.Je mi líto, že měl takovou smůlu.
Přeji mu,aby to příště vyšlo a měl štěstí na slušné lidi.
Je mi zároveň i líto kočky, která již v domácnosti přebývá.Není to žádný med být odkázaný na hrubého člověka bez srdce.
V útulku mu a to jsem si jistá bylo líp.
Je tam sice spousta kočiček, ale pečovalo se o něj tam s láskou.
A ta láska v novém domově chybí.
Líbí se mi, jak paní Malečková odepsala.

Marvin

(celesta, 23. 9. 2008 19:24)

pokud se někdo-jako tato nová majitelka takto nechutně vyjadřuje o handicapovaném zvířeti a má na něj již první dny takto přehnané nároky, je u mě normální snob a neměl by si žádné zvíře pořizovat. S chovem kočky jsou spojeny jisté nepohodlnosti a ústupky, které je třeba respektovat(kočka leze na linku, vyhrabává stelivo atd)přemluvte prosím tuto dámu, ať kocourka vrátí, nebude ho nikdy milovat a bude akorát hledat problémy. Celý její dopis vyzněl jako stížnost, mohla tu nespokojenost vyjádřit alespoň zdvořileji a vynechat rýpavé invektivy o "odbornicích, které nepoznají že je hluchý jako poleno". Až milostivá udělá pro kočky alespoň zlomek toho, co dělají denně v depozitech tyto "odbornice" tak pak může soudit.

Marvin

(Hana Blahová, 23. 9. 2008 17:30)

Dobrý den,

nerada to komentuji, ale myslím si, že paní, která má Marvina trochu ubližujete a měli byste jim dát všem šanci.Samozřejmě nesouhlasím se stříkáním vodou a odháněním a po výměně písku na záchůdku mám okamžitě spoustu písku venku a náš Kryšin se v tom ještě válí. Vyspat se s kočkami je také velký problém, ale člověk si zvykne na nepádné drcání, v 1.00 hod., 3.00 hod., kdy musíte hladit, až to vrní nebo dokonce čumáčkování, kdy Vás šimrá celý obličej, ale rozhodně se Vám to všechno vrátí.
Není to jednoduché, ale oni k sobě určitě najdou cestu. Neodsuzujte je dopředu, určitě se budou mít všichni dobře a Marvin bude spokojený.

Mějte se moc hezky a hodně umístěných a spokojených kočiček.

Marvin 2...

(Bára, 23. 9. 2008 16:15)

pokračování... Když jsem se dočetla že paní vadí že kočka hodně jí, hrabe po vykonání potřeby... nebudu raději komentovat, ale já bych asi měla radost že Marvinovi chutná. Dotyčná by si měla raději pořídit křečka, nebo pro jistotu zvíře plyšové. A STŘÍKAT NA VYSTRESOVANOU KOČKU V NOVÉM PROSTŘEDÍ VODU!!!!!!! Je mi zle, když si představím, jak se asi Marvin teď musí cítit. V novém prostředí a vpodstatě je týraný... Prosím paní novou majitelku, aby Marvina co nejdříve vrátila hodným odbornicím do depozita. Prostřednictvím Petry, která si kocourka může vyzvednout v Praze. Děkuji.

Marvin 2...

(Bára, 23. 9. 2008 16:09)

Nemohu na Marvina přestat myslet. Moc mě to již od včerejšího večera trápí. Naprosto si nedokážu představit, že bych se kdykoli, v jakékoli situaci!!! takto chovala ke své kočce. A to musím říct, že je hodně problémová, protože jsem si ji brala z útulku jako 6ti letou a byla týraná. Když si vzpomenu jak jsem se radovala když se nechala alespoň pohladit, jakou jsem měla radost že hned použila záchod a žrala a žrala a žrala... Dala bych jí cokoli, tehdy, i teď..

Marvin

(Lenka Miškovská, 23. 9. 2008 16:04)

Dobrý den současná paní majitelko Marvina, prosím Vás vraťte ho do depozita.Kocouek bude nešťastný
a jde vidět,že jste si nesedli, resp.,že na Vás neudělal dojem.Je jasné, že už ho ani nebudete mít ráda, už se k němu nebudete chtít citově přiblížit,je přeci tak hrozný...
Učitě se najde hodný človíček pro kocourka a Vy budete mít klid :-(
A ještě něco, byla bych šťastná, kdyby mi kočka takto jedla první den v nové rodině, na novém místě atd.

Marvin

(Bára, 23. 9. 2008 15:51)

No, jsem moc ráda že jsem našla na Marvinovo umístění stejné reakce jaké jsem měla já. Na výstavě se mi moc líbil, byl velice hodný, nechal se chovat i v naprosto neznámém a stresujícím prostředí, po dlouhé a namávahé cestě a ještě od cizího člověka. Vůbec se proto nemyslím, že ten problémový článek v tomto případě je kočka... Co víc dodat. Já bych také doporučovala Marvina co nejdříve odebrat, docela se o něho bojím.. :-( Snad jsou moje obavy zbytečné, doufám...

Marvin

(Helena J., 23. 9. 2008 15:33)

Už z dopisu paní je cítit, že láskou k zvířatům zrovna neoplývá, o to víc nechápu, proč si kocourka brala.Mám kocoury 3 a taky reagují na zavolání jenom když chtějí.A že sem tam něco rozbíjí a nebo udělají nepořádek? No a co?? Jesli paní chtěla zvíře, které nic nedělá, měla si koupit plyšové.Marvinek by se jí měl okamžitě odebrat!!!

Marvin

(Lucie, 23. 9. 2008 14:42)

by zasloužil pohlazení a laskavé slovo, aby se pomalu uklidnil, přestal se bát a zvykal si. Z toho mailu ale moc laskavosti nekouká.
MMCH, naši dva kocouři používají bentonit v otevřeném záchodku, protože jim vyhovuje a vyhovuje to i mně, protože pořádně a hned vidím jejich výtvory. Záchodek mají v koupelně na dlažbě. Občas při divočejším zahrabávání samozřejmě něco vyhází ven. Něco málo vynesou i na packách, to je samozřejmé. Tak vezmu smetáček a lopatku a zametu to. Stojí mě to asi minutu času a žádnou zlobu na ně přitom nepociťuji. Vždyť někteří lidé zaneřádí záchod mnohem hůř a je jim to úplně jedno.
Mám dva kocoury, taky pěkná kvítka. Zvlášť jeden z nich řádíval po bytě jak černá ruka. Nikdy jsem je neuhodila ani po nich nestříkala. Netrvalo to ani tak dlouho a uklidnili se sami. Už ani nepamatuji, kdy naposledy způsobili nějaké "škody". Jsou to moje zlatíčka a kromě chvil, kdy je musím občas nacpat do přepravek :-), s nimi jednám s úctou.
Paní Věře přeji, aby se jí soužití s hluchou kočičkou vydařilo. Určitě to bude obohacení o nové poznatky a zážitky. A kočička má štěstí.

Marvin

(Věra Veselá, 23. 9. 2008 13:25)

Přesně jako paní Lucie jsem si povzdechla ach jo. Z toho dopisu jsem totiž vycítila jen zlobu na kocourka ale žádnou lásku k němu. Myslím, že to není pravý kocourek pro tuhle paní ale třeba by si rozuměla s jinou kočičkou. Marvina by opravdu měla vrátit.Já jsem po Marvinkovi taky pokukovala, jenže moje číči jsou bytové (vaše bývalá Johanka:-)) a on výběh potřeboval.
Myslím, že se paní plete když píše, že to zvládl lépe než oni. To jak ho popisovala svědčí spíš o tom, že je kocourek ve velkém stresu :-(.
A mimochodem všechny mé kočičky při zahrabávání záchodku trochu vysypou ven i vynesou. Ï v tom je Marvinek nevině :-(.
S největší pravděpodobností i já zřejmě budu mít zanedlouho hluchou kočičku a věřte,že už teď přemýšlím, jak se ze začátku k ní správně chovat, abych jí ten přesun usnadnila.Ostatně to by mělo platit i pro nehendikepované kočičky. Vždyť je to pro ně také velká změna. Nejenom pro člověka.
Přeji vám i nám kočkomilům, aby měl tento příběh dobrý konec a Marvinek se měl už jen dobře.
A také přeji hodně úspěchů, pro mě tedy odbornicemi jste a nadále zůstáváte.

No to je

(Lucie, 23. 9. 2008 12:50)

pravda, ono se to těžko zjišťuje. Taky někdy volám na své kocoury a oni mě naprosto ignorují. Jindy ale slyší a hned se otočí. A reagují i na různé jiné zvuky.
To jen že u bílého kocourka by hluchota nebyla nijak překvapující. Marvinovi držím palce, aby to s ním dobře dopadlo.