Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kočka v bytě

16. 11. 2006

Mezi lidmi panuje poměrně rozšířený názor, že kočka žijící jen v bytě je nešťastná a trápí se, protože nemůže ven. Toto však neplatí o všech kočkách, důležitá je povaha kočky.

Je potřeba si uvědomit, že každá kočka má, stejně jako člověk, jinou povahu a jiné potřeby. Nemůžeme-li tedy dopřát své kočce výběh, měli bychom si vybrat takovou kočku, které pobyt v bytě nebude vadit (takové kočky existují), a byt pak co nejlépe uzpůsobit jejím potřebám. Kočka může žít jak v domku se zahrádkou tak v bytě.

Obrazek


Jakou kočku tedy zvolit?
Kočka, jež vyrůstala v bytě a výběh nikdy nepoznala, jej ani nepostrádá, pakliže jí ho neukážeme. Potom už by jej totiž vyžadovala stále. Existují kočky, u kterých zjistíme velký temperament, takovým pak hledáme domov právě s možností výběhu. Pokud chcete mít jistotu, co bude kočce vyhovovat, neberte si malé kotě, které ještě nemohlo projevit své potřeby a povahu. Dospělou kočku si vezměte z útulku, o které vám dobrý útulek poví, co kočce vyhovuje, jakou má povahu.
Další možností je osvojit si kočku starší nebo takovou, která má zvenku špatné zkušenosti nebo je handicapovaná. Pro takové, které venku zažily strádání jsou plná miska a pelíšek u vás doma daleko důležitější než možnost chodit ven. Bývá to nejvěrnější společník.

Velice důležité je také to jak žijete, jak často jste mimo domov, jak je váš byt velký.
Je rozdíl, pokud se jedná o byt, kde žije rodina s dětmi, které přijdou už po obědě ze školy a nebo je člověk už v důchodu a tak má kočka dost pozornosti, není sama a tak pro ni velikost bytu ani není nijak důležitá. Ale pokud žijete sami, např. v bytě 1+1 a jste převážnou většinu dne mimo domov, kočku si raději nepořizujte, bude mít smutný život.         

Jak uzpůsobit byt?
Kočka vás bude milovat, umožníte-li jí dívat se z otevřeného okna (při vhodném počasí). Na okně a balkoně je nutná
síť.  Pokud máte balkón je nutné ho zabezpečit zasíťováním a to i v případě, že bydlíte v přízemí! Do bytu je pak třeba pořídit kočce WC se stelivem, které pohlcuje pachy. Nejlepší umístění je zpravidla v koupelně či klidném zákoutí chodby. Na broušení drápků je vhodné škrabadlo, dnes je jich velký výběr a nebo můžete kočičí strom i sami vyrobit - návod na výrobu kočičího stromu. Měla by mít pár hraček – chrastící myšky, míčky či třeba jen obyčejnou kuličku z papíru. Další tipy na přizpůsobení bytu Vaší kočce najdete v rubrice Kočičí architektura.

 

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

 

Nadváha u koček v bytě
Výborným řešením, jak kočku v bytě zabavit a zároveň alespoň zčásti omezit její přísun kalorií, jsou různé dávkovače jídla a různé jiné vychytávky. Namátkou jmenujme např. Labyrint CatIt Design Senses od Hagenu, o kterém velmi hezky píše na svém
webu jedna z našich fanynek, nebo CatActivity FunBoard od Trixie, který mají ve svém novém domově Apolenka, Dominik a Oskar.


Labyrint CatIt Design Senses

101---dominik-je-expert-na-hroty.jpg
CatActivity FunBoard od Trixie

"Dvě kočky vás přijdou nastejno jako jedna kočka, ale užijete si s nimi dvojnásob legrace." (Alexander Lloyd)

Většině koček je samotným smutno, proto doporučujeme pořídit kočce
kočičího kamaráda. Ideální je, současně pořídit kočky dvě, které jsou na sebe zvyklé. Kočka je společenský tvor a samotou velmi trpí. Takto není závislá na vás, pokud na ni zrovna nemáte čas. Paní, které jsme radily pořídit kočky dvě a zdály se jí v bytě přece jen příliš, se po roce narodilo miminko a kočička začala žárlit – svou žárlivost projevovala tak důrazně, že nám ji paní musela vrátit. Svěřila se potom, že až děťátko odroste a znovu bude chtít pořídit kočičku, dá již na naše rady.

Obrazek
 

Kastrace je nutná jak pro kočku chodící ven tak pro kočku bytovou. Nekastrovaná kočička se v cca v 5 měsících začne mrouskat a v bytě se trápí, protože jí nedopřejete kocoura. Ta, která chodí ven, by okolo 5. měsíce zabřezla. To opravdu není žádoucí, protože máme tolik koťat, která hledají domov, že není správné nechat rodit další. Totéž platí pro kocoury. Nekastrovaný kocour by nám v bytě v okamžiku pohlavní dospělosti okolo 6. měsíce značkoval své území silně páchnoucí močí. Ten, který má výběh, často zmizí na celé dny i týdny. Vrací se často s opravdu ošklivými poraněními z kocouřích bitek, nebo se vůbec nevrátí. Většina koček, která skončí pod koly aut, jsou nevykastrovaní kocouři. Povaha ani temperament se u kocoura po kastraci nezmění, myši loví stejně a netoulá se, takže je ušetřen popsaných útrap.

Nenechme zvířata trpět za to, že jim nerozumíme. Ke spokojenému soužití s nimi stačí jen jediné – znát a respektovat jejich potřeby.

Poradíme a vysvětlíme chování a potřeby koček každému, kdo by měl zájem.

Fotky od kočičích majitelů, kteří se nechali inspirovat nápady z oblasti Kočičí architektury, najdete v naší fotogalerii na Kočky-online.cz.

 


Nestačí vám výše uvedené informace? Zavolejte nám na telefon 724 142 463, rádi vám poradíme!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Stěhování z domu do bytu

(Míša, 29. 9. 2013 21:08)

Dobrý den. Potřebovala bych poradit, stěhujeme se z domu na vesnici do města do bytu. Našemu kocourovi je 1 rok a když chce, může ven a jakmile chce domů, pustím ho. Spí s námi v posteli, ale zároveň se rád na půl dne zdejchne. Teď se musíme přestěhovat do bytu. Kocoura jsem snažila začít zvykat doma. Byl doma asi 5 dní a všude nám začal močit a kálit. Určitě naschvál, protože se na nás kolikrát koukal a začal močit. Do kýble, do dřeva nebo uhlí, na gauč, do oblečení .. Nevím si rady, nechci ho dát pryč, ale v bytě v pronájmu si nemůžu dovolit takovouhle kočku. Existuje nějaké řešení, jak jí tohoto zbavit? V bytě je sice balkon, ale nelze řešit síťkou a ani ho nemůžu pouštět ven. :-( Nevím si rady. prosím pomozte.

Kočka a pejsek

(Lucka, 23. 4. 2013 7:07)

Dobrý den,
bydlíme v domečku a máme labradora,který je s námi uvnitř. Syn si pořídil koťátko, které by chtěl občas pohlídat. Máme strach aby se společně sžili. Náš labrador kočičky běžně venku honí.Prosím poraďte jak a zda vůbec je dávat dohromady. Moc děkuji

Re: Kočka a pejsek

(Alena, Kočky SOS, 23. 4. 2013 7:25)

Dobrý den paní Lucko, kotátko na pejska zvykejte hned od začátku a pejskovi vysvětlete, že kotátko je Vaše a honit ho nesmí. Každý pes venku cizí kočky honí, to je normální. Určitě se bát nemusíte, zvyknou si na sebe.. Ze začátku je nenechávejte samotné, ale jen pod dohledem, ale myslím, že by neměl být problém. Pokud budete potřebovat něco poradit a vysvětlit tak zavolejte paní Tomalové na tel. 724 142 463, probere s Vámi co bude potřebovat.

Pes a kočka v bytě

(Petr, 10. 3. 2013 6:20)

Dobrý den, nedávno jsme se nastěhovali do nového bytu v paneláku. Moja chce mermomoci pudla (štěně) a já zase kočku (také bych rád kotě). Sžijí se spolu? Jak přizpůsobit byt (něco peněžně (nemáme teď po přestěhování moc peněz) a místem přijatelné)? Mám pořídit 2 kočky nebo tu 2. nahradí ten pes (moja chodí na 12 H. směny a já na ranní, kdy není neobvyklé, že se zdrřím)? Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den. Petr

Re: Pes a kočka v bytě

(Alena, Kočky SOS, 10. 3. 2013 8:51)

Dobrý den Petře, štěnátko i kotátko nebudou mít problém si spolu zvyknout. Já osobně mám společně 5 koček a 2 psy a vychází spolu všichni báječně. Já bych Vám malé štěnátko nedoporučovala pokud jste 12 hodin z domu a to samé je s kotátkem. Malému štěnátku a kotátku se budete muset ze začátku hodně věnovat,hlavně štěnátku, kdy ho budete muset naučit na venčení. Po odloučení 12 hodin můžete mít doma loužičky, štěnátko může doma samo tesknit a plakat,musí se prostě socializovat. Ani malé kotátko nemůže být tak dlouho samo, chce společnost. Já osobně bych Vám doporučila bud 2 kotátka nebo starší kočičku, která společnost lidí tak nevyhledává a vystačí si sama. A co se týká pejska, klidně si můžete pořídit pejska staršího, který je už na vše naučený, klidného,kterému kočky nevadí, nebo zvyklého na kočky. Pokud budete chtít vyhovět i manželce tak vemte 2 kotátka i pejska, ale určitě né malé štěnátko. Jinak pudlíci jsou báječní hraví pejsci a kočkama si většinou rozumí.

Re: Re: Pes a kočka v bytě

(Petr, 17. 3. 2013 20:06)

Dobrý den. Děkujeme moc jste nám pomohla.

kocicka

(zdenka, 9. 3. 2013 12:04)

Dobrý den paní Jarmilo, chování, které popisujete, je úplně normální, moje Miuška to dělá také a nejen to, ráno na mě "hupne" a tak dlouho po mě chodí, až vstanu a dám ji ohřáté mlíčko. Vaše kočička Vám dává najevo lásku. Mějte se dobře. Zdeňka

Chování kočky

(Jarmila, 27. 2. 2013 11:40)

Dobrý den, mám dotaz - zhruba před deseti dny jsme si pořídili čtyřletou kočičku britskou modrou. Sžila se s námi docela rychle,přinesla do našeho domova klid a mír, který jsme tolik potřebovali, ale některé její způsoby mne matou a nevím, co si mám myslet. Například, když ležím v posteli a čtu, chodí po mně a teď se naučila olizovat mi ruku. Co si o tom mám myslet, chce po mně něco nebo je to jen projev přátelství? Budu moc vděčná za odpoěď a přeji krásný den. JArmila

Re: Chování kočky

(Kočky SOS, Alena, 27. 2. 2013 13:50)

Paní Jarmilo, to je úplně normální chování,kočička chce Vaši pozornost. Chce aby jste se věnovala jí. A samozřejmě je to i projev přátelství a lásky.

první kotě

(jaromíra Knapková, 23. 2. 2013 13:29)

Dobrý den, jmenuji se Jája a pořídila jsem si první koťátko a chtěla jsem se zeptat jestli bych se mohla na někoho obrátit s určitýma otázkama a prozbama. jestli by tu byl někdo takoví kdo by mi věnoval svuj čas tak ať se mi ozve na meailovou adresu JaromiraKnapkova@seznam.cz

Kočka

(bára 9 LET , 2. 1. 2013 13:25)

Jsou hezké a rostomilé . Ale kočku asi na bytovce nemůžem mít . Táta chce psa Loveckého až se budem stěhovat .

Kočka sama doma.

(Jakub, 26. 11. 2012 9:43)

Chceme si pořídit kočičku, ale bojíme se toho, že jak odejdeme do práce a necháme kočičku samu v baráku, že nám zníčí např. sedačku atd.. Je pravda, že kočka může škrábat po kobercích nebo prostě níčit zařízení domu?

Re: Kočka sama doma.

(Kočky SOS, Petra, 26. 11. 2012 10:07)

S tím, že Vám kočka něco rozškrabe, počítat musíte. Je to přece jen živý tvor. Způsob, jak tomu předejít, je popsán právě výše.. Uzpůsobením bytu - pořízení škrabadel, hraček a různých prolézaček riziko zničení bytu snížíte. A dále ho můžete snížit tím, že si pořídíte starší kočku, která bude už klidnější, naopak koťata Vám něco rozškrabou úplně jistě. Ale i starší kočka si může oblíbit kus koberce nebo sedačky, na kterém bude škrabat, to Vám nikdo dopředu nezaručí. Až budete vybírat kočičku, zavolejte paní Tomalové na tel.č. 724 142 463, ráda Vám s výběrem poradí a doporučí nejvhodnější kandidátku pro Vás.

Re: Kočka sama doma.

(Petr, 28. 11. 2012 15:50)

Ano, kočka "ničí nábytek" a nezabrání ji v tom ani pořízení různých škrabadel a ani to že jí byt kompletně předěláte na něco, co byt už nepřipomíná:-D Možná by nebylo od věci se podívat na fotografie poničeného nábytku a zdí, které kolují na internetu. Mohu jen doporučit:-)

Re: Re: Kočka sama doma.

(Dagmar, 28. 11. 2012 16:52)

Zdí???

Re: Re: Kočka sama doma.

(Kočky SOS, Petra, 28. 11. 2012 19:05)

Ohledně toho, jak moc kočka ničí byt, viz též komentáře našich fanoušků - tedy lidí, kteří kočky mají, na Facebooku: http://www.facebook.com/Kocky.SOS.Hodonin/posts/134120183406683?comment_id=243710

Re: Kočka sama doma.

(Dana, 28. 11. 2012 17:26)

Ano, musite pocitat s tim, ze vam kocka muze neco znicit, protoze si musi nekde brousit drapy. Pokud bude mit kocka v byte od zacatku (tzn. uz, kdyz ji prinesete) ruzna skrabadla (sloupky nebo desky), kde se bude moct protahnout a nabrousit drapy, bude riziko zniceni nabytku mnohem mensi, protoze bude skrabat tam. Jakmile se ale nauci skrabat treba sedacku, neni lehke ji to odnaucit. My mame v kazde mistnosti bud skrabaci sloupek nebo rohovou skrabaci desku a kocky (mame 4) nam nabytek nenici vubec. Kdyz rozcupuji skrabaci sloupky, jednoduse koupime nove.

Pach

(Klára, 26. 10. 2012 18:34)

Je pravda že kočka/kocour velmi zapáchají?? :) Děkuji za odpověď :)

Re: Pach

(Kočky SOS, Petra, 26. 10. 2012 19:16)

Pronikavý kočičí zápach pochází z moči nekastrovaných kocourů a koček, kteří si močí značkují své teritorium. Jejich moč obsahuje chemikálie zvané feromony, které se přenášejí vzduchem, aby je zaregistrovaly další kočky, a získaly tak informaci o připravenosti k páření. Po kastraci moč tento pronikavý zápach ztrácí a kočky a kocouři také již nemají tendenci značkovat, tj. močit mimo kočičí WC. Pokud tedy kočku/kocoura necháte vykastrovat, zapáchat nebude. Kastraci doporučujeme i z jiných důvodů - více viz v rubrice KASTRUJTE! Šiřte prosím tuto informaci všude, kde Vám tvrdili, že kočky smrdí!! Je to jen hloupý předsudek pocházející z neznalosti těch, kdo ho šíří, a kočkám velmi ubližuje.

Re: Re: Pach

(Josef, 9. 11. 2012 22:08)

Přítelkyně má v bytě 5 vykastrovaných koček a musím říci, že skuetečně "smrdí" a to velmi! Každé zvíře, které je zavřeno v bytě "smrdí" včetně malého křečíka. Tvrdit, že kočka nesmrdí, ať už kastrovaná či nekastrovanná je nesmysl.