Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kočka v bytě

16. 11. 2006

Mezi lidmi panuje poměrně rozšířený názor, že kočka žijící jen v bytě je nešťastná a trápí se, protože nemůže ven. Toto však neplatí o všech kočkách, důležitá je povaha kočky.

Je potřeba si uvědomit, že každá kočka má, stejně jako člověk, jinou povahu a jiné potřeby. Nemůžeme-li tedy dopřát své kočce výběh, měli bychom si vybrat takovou kočku, které pobyt v bytě nebude vadit (takové kočky existují), a byt pak co nejlépe uzpůsobit jejím potřebám. Kočka může žít jak v domku se zahrádkou tak v bytě.

Obrazek


Jakou kočku tedy zvolit?
Kočka, jež vyrůstala v bytě a výběh nikdy nepoznala, jej ani nepostrádá, pakliže jí ho neukážeme. Potom už by jej totiž vyžadovala stále. Existují kočky, u kterých zjistíme velký temperament, takovým pak hledáme domov právě s možností výběhu. Pokud chcete mít jistotu, co bude kočce vyhovovat, neberte si malé kotě, které ještě nemohlo projevit své potřeby a povahu. Dospělou kočku si vezměte z útulku, o které vám dobrý útulek poví, co kočce vyhovuje, jakou má povahu.
Další možností je osvojit si kočku starší nebo takovou, která má zvenku špatné zkušenosti nebo je handicapovaná. Pro takové, které venku zažily strádání jsou plná miska a pelíšek u vás doma daleko důležitější než možnost chodit ven. Bývá to nejvěrnější společník.

Velice důležité je také to jak žijete, jak často jste mimo domov, jak je váš byt velký.
Je rozdíl, pokud se jedná o byt, kde žije rodina s dětmi, které přijdou už po obědě ze školy a nebo je člověk už v důchodu a tak má kočka dost pozornosti, není sama a tak pro ni velikost bytu ani není nijak důležitá. Ale pokud žijete sami, např. v bytě 1+1 a jste převážnou většinu dne mimo domov, kočku si raději nepořizujte, bude mít smutný život.         

Jak uzpůsobit byt?
Kočka vás bude milovat, umožníte-li jí dívat se z otevřeného okna (při vhodném počasí). Na okně a balkoně je nutná
síť.  Pokud máte balkón je nutné ho zabezpečit zasíťováním a to i v případě, že bydlíte v přízemí! Do bytu je pak třeba pořídit kočce WC se stelivem, které pohlcuje pachy. Nejlepší umístění je zpravidla v koupelně či klidném zákoutí chodby. Na broušení drápků je vhodné škrabadlo, dnes je jich velký výběr a nebo můžete kočičí strom i sami vyrobit - návod na výrobu kočičího stromu. Měla by mít pár hraček – chrastící myšky, míčky či třeba jen obyčejnou kuličku z papíru. Další tipy na přizpůsobení bytu Vaší kočce najdete v rubrice Kočičí architektura.

 

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

 

Nadváha u koček v bytě
Výborným řešením, jak kočku v bytě zabavit a zároveň alespoň zčásti omezit její přísun kalorií, jsou různé dávkovače jídla a různé jiné vychytávky. Namátkou jmenujme např. Labyrint CatIt Design Senses od Hagenu, o kterém velmi hezky píše na svém
webu jedna z našich fanynek, nebo CatActivity FunBoard od Trixie, který mají ve svém novém domově Apolenka, Dominik a Oskar.


Labyrint CatIt Design Senses

101---dominik-je-expert-na-hroty.jpg
CatActivity FunBoard od Trixie

"Dvě kočky vás přijdou nastejno jako jedna kočka, ale užijete si s nimi dvojnásob legrace." (Alexander Lloyd)

Většině koček je samotným smutno, proto doporučujeme pořídit kočce
kočičího kamaráda. Ideální je, současně pořídit kočky dvě, které jsou na sebe zvyklé. Kočka je společenský tvor a samotou velmi trpí. Takto není závislá na vás, pokud na ni zrovna nemáte čas. Paní, které jsme radily pořídit kočky dvě a zdály se jí v bytě přece jen příliš, se po roce narodilo miminko a kočička začala žárlit – svou žárlivost projevovala tak důrazně, že nám ji paní musela vrátit. Svěřila se potom, že až děťátko odroste a znovu bude chtít pořídit kočičku, dá již na naše rady.

Obrazek
 

Kastrace je nutná jak pro kočku chodící ven tak pro kočku bytovou. Nekastrovaná kočička se v cca v 5 měsících začne mrouskat a v bytě se trápí, protože jí nedopřejete kocoura. Ta, která chodí ven, by okolo 5. měsíce zabřezla. To opravdu není žádoucí, protože máme tolik koťat, která hledají domov, že není správné nechat rodit další. Totéž platí pro kocoury. Nekastrovaný kocour by nám v bytě v okamžiku pohlavní dospělosti okolo 6. měsíce značkoval své území silně páchnoucí močí. Ten, který má výběh, často zmizí na celé dny i týdny. Vrací se často s opravdu ošklivými poraněními z kocouřích bitek, nebo se vůbec nevrátí. Většina koček, která skončí pod koly aut, jsou nevykastrovaní kocouři. Povaha ani temperament se u kocoura po kastraci nezmění, myši loví stejně a netoulá se, takže je ušetřen popsaných útrap.

Nenechme zvířata trpět za to, že jim nerozumíme. Ke spokojenému soužití s nimi stačí jen jediné – znát a respektovat jejich potřeby.

Poradíme a vysvětlíme chování a potřeby koček každému, kdo by měl zájem.

Fotky od kočičích majitelů, kteří se nechali inspirovat nápady z oblasti Kočičí architektury, najdete v naší fotogalerii na Kočky-online.cz.

 


Nestačí vám výše uvedené informace? Zavolejte nám na telefon 724 142 463, rádi vám poradíme!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Re: Re: Pach

(Kočky SOS, Petra, 10. 11. 2012 8:27)

Naše předsedkyně má v bytě koček 50 a nesmrdí to tam. Víte, ono je taky třeba po kočkách uklízet, vybírat jim záchodky například. Pokud mají záchodky plné nevybraných hoven, tak to v bytě samozřejmě smrdí. Vy když jdete na záchod a nespláchnete, tak to bude smrdět taky.

Re: Re: Re: Pach

(Dana, 28. 11. 2012 17:37)

Kocky samotne nesmrdi, smrdi jenom jejich exkrementy. Pokud se v byte pravidelne vetra, pravidelne vybira kocici wc, obcas vyperou textilie (vcetne vycisteni sedacky, pokud ma textilni potah) a kocky necuraji mimo wc (to jde samozrejme brutalne citit), tak mi neni jasne, co by v byte melo smrdet. Vy take jiste doma vetrate, perete povleceni/prikryvky a splachujete wc - ta stejna pravidla plati i pri peci o zvirata.

Re: Pach

(zdenka, 28. 10. 2012 11:17)

Dobrý den, každé zvířátko má charakteristický zápach s tím se musí počítat, když si zvíře pořizujeme. Kočička, nebo kocourek sami o sobě nezapáchají, jsou čistotní, pořád se myjí, samozřejmě, že zapáchají výkaly,ale vše se dá úplně eliminovat. Mám pro svoji kočičku krytý záchod s filtry s kvalitní vystýlkou, takže u mě není žádný zápach cítit (říká to každý,kdo ke mě příjde). Záchod musíte pravidelně čistit, doplňovat vystýlku a pak je vše v pořádku.
Mějte se hezky

Nalezenec :-)

(Janča, 24. 10. 2012 11:58)

Dobrý den, našla jsem kocourka na začátku července, který mňoukal u nás před barákem. Vzali jsme si ho tedy domu, s tím, že vylepíme papíry po okolí, jestli se někomu neztratil, protože ihned zareagoval na kočkolit a šel se vyčůrat pochopili jsme, že žel v bytě. Je to plemeno turécké angory (bílý). Bohužel se nám nikdo neozval. Přítel byl zásadně proti tomu, aby jsme si jí nechali, časem si jí, ale strašně zamiloval, je totiž strašně aktivní a nikdy se s ní nenudíme, ale zjistili jsme, že je nejspíš hluchý,ale to nám nevadí, i přesto ho milujeme. Ale poslední dobou, se nám občas vyčůrá někdě jinde. Nechala bych ho vykastrovat, ale nevím kolik mu je.. jedna paní mi řekla,když jsme ho našli, že mu je tak max. 6 měsíců, za ty 3 měsíce nám dost vyrostl.. bojím se ho vykastrovat už teď protože mám zkušenost s tím, že jsme maminky kocoura nechali vykastrovat v 8 měsíce, ale bohužel to bylo moc brzo, tak jsme ho v roce museli nechat znova převykastrovat, myslíte si že veterináčka pozná kolik mu je let?

Re: Nalezenec :-)

(Kočky SOS, Petra, 24. 10. 2012 12:11)

My kocoury necháváme kastrovat ve věku 6 měsíců. Mohla jste ho tedy nechat vykastrovat hned, jak jste ho našli. Pokud jste tamtoho kocoura museli nechat "převykastrovat", tak pravděpodobně ten veterinář, u kterého jste předtím byli, nebude moc dobrý. Zkuste tedy jiného. V Hodoníně můžeme doporučit MVDr. Vičarovou: http://www.hodoninveterina.cz/ .
Jinak pokud je kocourek takto aktivní, asi by neškodilo zamyslet se nad pořízením kamaráda.

Dvě nebo jedna?

(MauMau, 16. 10. 2012 22:49)

Dobrý den, prosila bych o radu ohledně kočiček. Bydlím sama v bytě 1+1 v Praze, je mi 20 let a hodně pracuji. Celý život jsem chtěla zvíře protože jsem jejich velká milovnice. Rodiče mi ale nechtěli žádné dovolit a tak když ted bydlím sama a mám tu možnost tak bych toho ráda využila. Kočičku si plánuju pořídit na jaře a samozřejmě z útulku. Jen nevím jestli pouze jednu, nebo dvě. Vím že jsou lepší v případě že člověk netráví tolik času doma dvě, ale nevím jestli by to nebylo do tak malého bytu moc. Máte s tím nějaké zkušenosti? Není 1+1 pro dvě kočky moc malý prostor? A také jsem se chtěla zeptat jestli je lepší kočka nebo kocour. Poznala jsem už dost koček, na koních jsme jich měli osm z toho dvě holky a ty byly takové že si spíš někam zalezly a nevšímaly si nás a mazlit se chodili jen kocouři. Možná to byla náhoda že zrovna ty dvě byly spíš samotářky ale chci se právě zeptat jestli pohlaví rozhoduje o tom jak bude kočka k člověku "společenská". Moc děkuji za rady jak od Vás tak třeba od majitelů kočiček co mají zkušenosti :)

Re: Dvě nebo jedna?

(Kočky SOS, Petra, 20. 10. 2012 14:11)

Do bytu 1+1 si můžete vzít dvě kočky, ale nějaké starší, které se spolu kamarádí a které už nejsou tak aktivní. Nebo jednu, která nemá ráda ostatní kočky. V Chýni bychom měli jednu takovou - Idu. Z ostatních koček je hodně nervní, ráda by byla někde sama. Sice chodí ven, ale to asi hodně i proto, že prostě nechce být doma s ostatními kočkami. Jestli chcete, mohla bych Vám ji předat na zkoušku a uvidíme, jak u Vás bude spokojená. Chtělo by to ale spíš si ji vzít na zimu, to se drží doma i kočky, které jsou zvyklé na výběh, takže by jí nebylo líto, že je jen v bytě, naopak by bylo hodně pravděpodobné, že si tepla a toho, že je jedináček, bude užívat. Kdyby se hodně nudila, dá to najevo a pak byste mi ji mohla vrátit. Tak to promyslete a kdyžtak se ozvěte.

Re: Dvě nebo jedna?

(zdenka, 21. 10. 2012 11:24)

Dobrý den, myslím, že nezáleží, jak velký je byt,já mám třípokojový byt a Mia je nejraději v pokojíčku,ráda sedí na okně, nebo si vleze pod válednu,je moc milá, velice čistotná. Vy musíte počítat s tím, že budete mít doma trochu více chlupů, ale dneska jsou různé válečky, rukavice a jiné pomůcky, které Vám pomohou. My dvě už tak žijeme skoro měsíc a je nám spolu dobře. Mia předtím byla zvyklá na zahradě, na chatě, ale rychle se přizpůsobila a v zimě ji bude doma lépe.
Přeji, abyste si dobře vybrala a kočička, nebo kocourek Vám přinášeli jenom radost.

Mia

(zdenka, 29. 9. 2012 9:59)

Dobrý den, tak už mám Miu doma (na zkoušku), ale velice rychle se adaptovala,je velice hodná,prozatím mi doma nic nevyvedla, pořád se válí po zemi,ukazuje mi bříško, chce se nosit a co je nejzajimavější ráda sedí na židli, kde měl místo můj manžel, večer si na chvíli vyskočí do jeho postele, ale pak si jde lehnout do pokojíčku, kde má velké škrabadlo, látkový válec, do kterého se ráda schovává a večer, když se dívám na televizi, mi vyskočí na klín, přede a spi. Přináší mi zvláštní klid do duše, protože mi manžel hodně chybí. Nikdy jsme kočičku neměli, byli jsme "pejskáři", ale zjišťuji, že s kočičkou není žádná starost a děti a vnuci jsou rádi, že mám společnost.
Mějte se dobře, užívejte si hezké podzimní dny.

Re: Mia

(Kočky SOS, Lucka, 30. 9. 2012 22:30)

To je krásný Zdenko! Jsme moc rády za Miu, že má teplý domov, i za Vás.:-) A už na úvod stránek máme: "Kočka nepotřebuje mnoho, ale dává moc." Tak ať se Vám s Miou dobře bydlí a hodně štěstí...

Mia

(zdenka, 25. 9. 2012 18:36)

Dobrý den,
já právě nyní řešim, jestli vzít kočičku na zimu domu, nebo ne,přišla k nám loni v létě, začali jsme ji krmit, za odměnu nám porodila 3 kočičky, které jsme vychovali a dali do dobrých rodin,velkou kočičku jsme nechali vykastrovat, naočkovat, odčervit a přebývá na chatě, kde ji manžel udělal v dřevěném domečku ještě domeček z polystyrénu se senem,pokud nejsem na chatě, tak ji chodim pravidelně krmit. V lednu mi manžel zemřel a já na chatu v zimě chodit nebudu, takže musím vzít Miu domu, v chatě nikdy nic neudělala, chodí na kočičí záchodek, tak snad to u mě doma zvládne. Prosím o názor.
Děkuji
Zdenka

Re: Mia

(Kočky SOS, Petra, 25. 9. 2012 19:35)

Určitě ji vemte k sobě do bytu. I venkovní kočky jsou rády přes zimu v bytě, a na jaře uvidíte, jestli bude chtít ven nebo bude v bytě spokojená. Myslíme si, že spíš bude chtít být s Vámi doma v bytě než sama na té chatě.
Za manžela prosím přijměte naši upřímnou soustrast.

Re: Re: Mia

(zdenka, 26. 9. 2012 9:22)

Děkuji za Váš názor a podporu, mějte se hezky.

Čůrání na nevhodné místo

(Pavlína, 1. 9. 2012 23:19)

Dobrý den,
měsíc máme v bytě koťě, je to kočička a jsou jí tři měsíce. Od prvního dne používala vzorně záchůdek,nyní se mi však po dvakrát stalo, že se vyčůrala do peřiny. Pokaždé to bylo v době, kdy jsem s ní byla doma. Chci to řešit včas, ale nevím jak a mám obavu, aby to nedělala stále.
Předem moc děkuji.

Zatoulaný kocour

(Gábina, 27. 8. 2012 16:23)

Dobrý den, na začátku prázdnin se nám na chatu zatoulal zrzavý kocour. Začali jsme ho krmit a udělali mu inprovizovaný pelíšek. Ze začátku k nám chodil jen sporadicky, ale postupně se začal oběvovat čím dál častěji. Postupem času se jeho návštěvy prodlužovaly, až u nás trávil celé dny (spí nám pod židlemi, nechává se hladit a skáče i na klín) a odcházel pouze na noc. Celou dobu byl pouze venku, dovnitř po zakázání nechodil. Poslední týden se poblíž chaty zdržoval i přes noc a dožadoval se větší a větší přízně.
Problém nastal nyní, kdy se bohužel musíme vrátit z chaty domů a on tam zůstal sám. Rádi bychom si ho vzali s sebou domů, ale bojíme se, zda vydrží celý den v bytě (bydlíme v panelovém domě) a v úplně jiném městě.
Předem děkuji za odpověď.
P.S. Pátrali jsme po původu kocourka a zjistili jsme pouze "pravděpodobný" příběh: "kocour nejspíš patřil jedné důchodkyni, kterou odvezli do domova důchodců. O kocoura se chvíli starala sousedka, ale pak kocour zmizel." Kocour je viditelně zvyklí na lidi, vyhledává jejich přítomnost, je zvyklí na "domácí stravu" (ze začátku nechtěl kočičí konzervu, ale po mléku a omáčkách se mohl utlouct).

Re: Zatoulaný kocour

(Kočky SOS, Petra, 27. 8. 2012 16:37)

Dobrý den, Gábino, určitě ho tam samotného nenechávejte. Jestli bude spokojený v bytě, se ukáže až když to zkusíte, takhle Vám to nikdo s jistotou neřekne. Vyzkoušejte to, vemte ho s sebou, a uvidíte. Určitě ho nechte ale vykastrovat. To jako první krok. A nejspíš by to chtělo i kočičího kamaráda.. Pokud byl celé dny venku, měl dostatek podnětů, teď najednou bude sám v tichém bytě, kde se nic nebude dít, bude to pro něj velká změna.. Ale ani tak není jisté, jestli bude spokojený.. To musíte právě vyzkoušet. Kdyby spokojený nebyl, museli byste mu hledat nový domov tam, kde by mohl mít výběh. Nebo mě ještě napadá jedna možnost - vyměnit ho u nás za dvě koťata - koťata si v bytě zvykají bez problémů, ale musela by být právě taky dvě, aby si spolu vyhrála.. Odkud jste? Napište kdyžtak na mail Kocky.SOS@seznam.cz nebo zavolejte na tel.č. 724 142 463.

Britska bila kocicka

(Natalie Nuhlickova, 26. 8. 2012 16:54)

Dobry den, mame v dome kocku( bilou, polovicni Britka) narodila se cca 11.4.2012 Vsechno bylo v pohode, ven jsme ji nepousetli, nemela potrebu, pouze venku byla, kdyz jsme ji autem vezli za moji mamkou...tak ji par krat volne pustila po zahrade. Od te doby, kocka porad mnuka pred dverma, ze chce jit dolu( obyvame, horni patro s pritelem) kdyz ji pustim dolu do spodniho partra, pri kazde prilezitosti zdrhne ven. Zacala jsem s ni tedy chodit po zahrade na obojku jako s pejsem...myslela jsem ze to bude lepsi, ale naopak, zacina uz byt tak doterna, drpape po dverich a tak protivne mnouka az rve....Pomuze pripadna kastrace, nebo se stala chyba v tom, ze nemela nikdy poznat venek...
Dekuji s pozdravem Nuhlickova.

Re: Britska bila kocicka

(Kočky SOS, Petra, 27. 8. 2012 15:56)

Dobrý den, Natálie,
ve svém věku by spíše potřebovala kočičího kamaráda. Je to ještě kotě a koťata si potřebují hrát s vrstevníkem. Kastrace by taky mohla pomoci, ale tím to v tomto věku není.. Spíš se nudí a hledá zábavu. Vykastrovat ji ale pak určitě nechte, pokud je narozena v dubnu, tak v září.
Ohledně kočičího kamaráda můžete kontaktovat nás - máme teď koťat opravdu spoustu. Zavolejte na tel.č. 724 142 463, paní Tomalová Vám ráda s výběrem pomůže.
Ještě k tomu výběhu - nezdá se mi úplně nereálné, aby jej pak v dospělosti přece jen měla. Kdo bydlí v přízemí? Kdybyste jí do Vašeho bytu udělali průchozí dvířka a dole do hlavního vchodu domu taky, tak by se Vám normálně vracela domů, přestože nebydlíte v přízemí.

Vykastrovaný kocourek v domě

(Hanka, 26. 6. 2012 11:02)

Dobrý den, mám taky dotaz... mám vykastrovaného kocourka (domácí kočka) máme ho uvnitř v domě ale snažím se s ním každý den chodit aspoň na hodinku na zahradu. Hlídám ho, protože mám o něho strach. (auta tu jezdí jako prasata a hodněkrát už tu na cestě přejetá kočka byla) Někdy je celý den doma, leží, nebo si hraje (máme ještě jednu kočičku) ale někdy celý den přešlapuje a brečí a chce jít ven. většinou venku jen leží na trávě a pozoruje ptáky, nebo leze po stromech a tak... jakože nějak moc neběhá... netrápím ho tím??? snažím se ho brát ven denně, ale není to málo?

Re: Vykastrovaný kocourek v domě

(Kočky SOS, Petra, 28. 6. 2012 13:37)

Dobrý den,
jestli kocourek brečí, že chce ven, tak moc šťastný zavřený asi není. Chápeme, že se o něj bojíte, ale my bychom ho asi normálně pouštěly. Kočka je v bytě spokojená jen když venkovní prostředí nikdy nepozná, nebo pak starší kočky taky už ven moc nechodí, ale když mladá a čilá kočka pozná venek, tak spokojená jen v bytě už asi nebude nikdy.. Samozřejmě riziko, že se mu venku něco stane, je vždycky, je to daň za svobodu.. Nic lepšího Vám asi neporadíme.