Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kočka v bytě

16. 11. 2006

Mezi lidmi panuje poměrně rozšířený názor, že kočka žijící jen v bytě je nešťastná a trápí se, protože nemůže ven. Toto však neplatí o všech kočkách, důležitá je povaha kočky.

Je potřeba si uvědomit, že každá kočka má, stejně jako člověk, jinou povahu a jiné potřeby. Nemůžeme-li tedy dopřát své kočce výběh, měli bychom si vybrat takovou kočku, které pobyt v bytě nebude vadit (takové kočky existují), a byt pak co nejlépe uzpůsobit jejím potřebám. Kočka může žít jak v domku se zahrádkou tak v bytě.

Obrazek


Jakou kočku tedy zvolit?
Kočka, jež vyrůstala v bytě a výběh nikdy nepoznala, jej ani nepostrádá, pakliže jí ho neukážeme. Potom už by jej totiž vyžadovala stále. Existují kočky, u kterých zjistíme velký temperament, takovým pak hledáme domov právě s možností výběhu. Pokud chcete mít jistotu, co bude kočce vyhovovat, neberte si malé kotě, které ještě nemohlo projevit své potřeby a povahu. Dospělou kočku si vezměte z útulku, o které vám dobrý útulek poví, co kočce vyhovuje, jakou má povahu.
Další možností je osvojit si kočku starší nebo takovou, která má zvenku špatné zkušenosti nebo je handicapovaná. Pro takové, které venku zažily strádání jsou plná miska a pelíšek u vás doma daleko důležitější než možnost chodit ven. Bývá to nejvěrnější společník.

Velice důležité je také to jak žijete, jak často jste mimo domov, jak je váš byt velký.
Je rozdíl, pokud se jedná o byt, kde žije rodina s dětmi, které přijdou už po obědě ze školy a nebo je člověk už v důchodu a tak má kočka dost pozornosti, není sama a tak pro ni velikost bytu ani není nijak důležitá. Ale pokud žijete sami, např. v bytě 1+1 a jste převážnou většinu dne mimo domov, kočku si raději nepořizujte, bude mít smutný život.         

Jak uzpůsobit byt?
Kočka vás bude milovat, umožníte-li jí dívat se z otevřeného okna (při vhodném počasí). Na okně a balkoně je nutná
síť.  Pokud máte balkón je nutné ho zabezpečit zasíťováním a to i v případě, že bydlíte v přízemí! Do bytu je pak třeba pořídit kočce WC se stelivem, které pohlcuje pachy. Nejlepší umístění je zpravidla v koupelně či klidném zákoutí chodby. Na broušení drápků je vhodné škrabadlo, dnes je jich velký výběr a nebo můžete kočičí strom i sami vyrobit - návod na výrobu kočičího stromu. Měla by mít pár hraček – chrastící myšky, míčky či třeba jen obyčejnou kuličku z papíru. Další tipy na přizpůsobení bytu Vaší kočce najdete v rubrice Kočičí architektura.

 

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

 

Nadváha u koček v bytě
Výborným řešením, jak kočku v bytě zabavit a zároveň alespoň zčásti omezit její přísun kalorií, jsou různé dávkovače jídla a různé jiné vychytávky. Namátkou jmenujme např. Labyrint CatIt Design Senses od Hagenu, o kterém velmi hezky píše na svém
webu jedna z našich fanynek, nebo CatActivity FunBoard od Trixie, který mají ve svém novém domově Apolenka, Dominik a Oskar.


Labyrint CatIt Design Senses

101---dominik-je-expert-na-hroty.jpg
CatActivity FunBoard od Trixie

"Dvě kočky vás přijdou nastejno jako jedna kočka, ale užijete si s nimi dvojnásob legrace." (Alexander Lloyd)

Většině koček je samotným smutno, proto doporučujeme pořídit kočce
kočičího kamaráda. Ideální je, současně pořídit kočky dvě, které jsou na sebe zvyklé. Kočka je společenský tvor a samotou velmi trpí. Takto není závislá na vás, pokud na ni zrovna nemáte čas. Paní, které jsme radily pořídit kočky dvě a zdály se jí v bytě přece jen příliš, se po roce narodilo miminko a kočička začala žárlit – svou žárlivost projevovala tak důrazně, že nám ji paní musela vrátit. Svěřila se potom, že až děťátko odroste a znovu bude chtít pořídit kočičku, dá již na naše rady.

Obrazek
 

Kastrace je nutná jak pro kočku chodící ven tak pro kočku bytovou. Nekastrovaná kočička se v cca v 5 měsících začne mrouskat a v bytě se trápí, protože jí nedopřejete kocoura. Ta, která chodí ven, by okolo 5. měsíce zabřezla. To opravdu není žádoucí, protože máme tolik koťat, která hledají domov, že není správné nechat rodit další. Totéž platí pro kocoury. Nekastrovaný kocour by nám v bytě v okamžiku pohlavní dospělosti okolo 6. měsíce značkoval své území silně páchnoucí močí. Ten, který má výběh, často zmizí na celé dny i týdny. Vrací se často s opravdu ošklivými poraněními z kocouřích bitek, nebo se vůbec nevrátí. Většina koček, která skončí pod koly aut, jsou nevykastrovaní kocouři. Povaha ani temperament se u kocoura po kastraci nezmění, myši loví stejně a netoulá se, takže je ušetřen popsaných útrap.

Nenechme zvířata trpět za to, že jim nerozumíme. Ke spokojenému soužití s nimi stačí jen jediné – znát a respektovat jejich potřeby.

Poradíme a vysvětlíme chování a potřeby koček každému, kdo by měl zájem.

Fotky od kočičích majitelů, kteří se nechali inspirovat nápady z oblasti Kočičí architektury, najdete v naší fotogalerii na Kočky-online.cz.

 


Nestačí vám výše uvedené informace? Zavolejte nám na telefon 724 142 463, rádi vám poradíme!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Re: Vykastrovaný kocourek v domě

(Hanka, 28. 6. 2012 22:46)

tady bych ho asi nechala samotného venku jen jednou.... :/jednou se mi stalo, že jsem s ním byla venku, spustila jsem ho na chvíli z očí a viděla jsem ho u souseda naproti na zahradě. jak mě uviděl, tak zamnou běžel a málem ho přejelo auto. (ani jsem na něho nevolala, jen jsem se dívala kde je) ještě, že ta paní nejela moc rychle, jinak by to nestihl... :,( když jsem třeba venku a dělám něco na zahradě, tak je tam semnou a je spokojený. pořád zamnou chodí. běhá, nebo jen leží.
jako to není tak, že by břečel a skákal po dveřích, nebo tak... ráno je v klidu. je už naučený, že chodíme ven odpoledne. (teď jsem sice celé dny doma, ale od září budu ve škole, tak ho už na to zvykám) odpoledne jak přijde přítel z práce, tak už ho slyší a jde ke dveřím a pak jsme s ním venku. jinak když je třeba venku hnusně, tak to se mu tam ani nechce. stojí venku před dveřma a chce jít domů. :) (je dost rozmazlený) když je v baráku, tak většinou spí, ale když je chytne rapl (máme i kočku a teď i 3 koťátka) tak je tu docela veselo :)) a máme točité schodiště,... to je docela sranda to pozorovat... kočky miluju... toho mojeho Matýska mám ráda jako svoje dítě a za nic na světě bych ho nevymněnila.... budu se snažit, aby byl spokojený... děkuju.

Re: Re: Re: Vykastrovaný kocourek v domě

(Alena, 29. 6. 2012 7:16)

Hanko, pokud s kocourkem chodíte každý den ven aspon na chvílku tak si na tento režim zvykne a když budete ve škole bude vědět, že ven půjde až příjdete. Nebojte on to vydrží, bude sice na Vás zkoušet, aby jste ho pustila ale za chvíli přestane. Moje kočky když nikdo není doma taky ven nesmí,ráno to na mě zkouší , ale nic jiného jim nezbude než čekat až příjdu z práce. Hlavně když máme okolo frekventovanou silnici tak bez dozoru bych ho nepustila. Pokud máte balkon nebo lodžii tak bych mu ji zasítovala nebo mu aspon do okna dala sít, at se může dívat ven.

Re: Re: Re: Re: Vykastrovaný kocourek v domě

(Hanka, 30. 6. 2012 12:48)

Snažím se ho takovému režimu naučit. naštěstí máme celkem velký barák, takže když jsou doma, tak je tu docela veselo, když jim zrovna "hrábne" :) běhají po schodiši, skáčou do vany, na parapety.... jsou šílení :) balkon bohužel nemám :/ jen takové to "francouské okno a balkonové dveře. okno je zasíťované a když není horko, leží na parapetě a spí, nebo se koukají ven... když je teď 30 stupňů ve stínu, tak mám strach, že je trefí šlak... to se porád chladí na chodbě, kde máme na zemi kachličky.... nebo jim zapnu v pokoji větrák :)

Problém s přestěhováním se do paneláku :( neklidná kočka

(Iva, 15. 6. 2012 9:22)

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz jak postupovat dále ... před necelým půlrokem jsem se musela přestěhovat do panelového domu a tím vznikl i problém, že kočka, kterou jsem měla doma v rodinném domku na volno (chodila ven, ale většinou na noc, nebo podle toho jak se jí chtělo, byla zvyklá chodit domů). Po přistěhování si kočka pomalu zvykala, ale stejně vyžadovala chození ven. Naučila jsem jí chodit ven na kšírech, jezdili jsme na zahradu, kde byla zvyklá být na volno a kde zná svě teritorium. V bytě se ráda se kouká z okna, nejradči by někdy vyskočila po ptákách i ven (bydlíme ve 4. patře, takže jí musím dost hlídat). Jsou jí tak 4 roky. Našla jsem jí na ulici, když jí byl tak cca rok. Doma mám ještě 13letou fenku psa, kterou si naše kočka velmi oblíbila (spinkají spolu, hrají si), nicméně i přesto se mi zdá, že jí venek chybí. Před 14 necelými 14 dni byla na kastraci, což podle slov veterináře, mělo pomoct. Ted nevím jak postupovat dále, kočka už sice tak nahlas nemňauká, ale i přesto by chtěla nejradči ven. I přesto, když jsem doma, jde např. ke dveřím a mňouká :( poradíte mi, jak postupovat nadále, dát tomu čas, aby si zvykla na byt a nebrat ven, nebo jí občas dovézt na zahradu a nechat jí vyběhat, aby nějak nestrádala? Předem moc děkuji za odpověd.

Re: Problém s přestěhováním se do paneláku :( neklidná kočka

(Kočky SOS, Petra, 15. 6. 2012 12:22)

Dobrý den,
předně nechápeme, proč jste s kastrací čekala tak dlouho a nechala ji vykastrovat až nyní - "aby se uklidnila"...? Co jste udělala se všemi těmi koťaty, která mezitím porodila?
Okno nechte zasíťovat, nejlépe i balkon, pokud máte. Informace najdete na našem webu v rubrice Síťujte! Po kastraci by se měla uklidnit, ale 14 dnů je ještě málo, ještě pracují hormony. Na to, že chodila ven, nikdy nezapomene, ale jak bude stárnout, měly by jí ty řízené vycházky a výběhy po zahradě stačit. Měla by být relativně spokojená. Snad. Pokud ne, asi byste se měla pokusit pro ni najít nový domov. Někde, kde ten výběh bude mít. Ale to bude samozřejmě těžké. Právě proto, že lidé své kočky nekastrují, převyšuje nabídka koček a koťat mnohonásobně poptávku, takže většina koček se toho svého ideálního domova nikdy nedočká.

Re: Re: Problém s přestěhováním se do paneláku :( neklidná kočka

(Iva, 17. 6. 2012 11:40)

Tato kočička byla zřejmě neplodná, protože nikdy koťata neměla :( a to měla kocourů opravdu hodně. Veterinářka mi řekla, že nezjistí jestli je kastrovaná, protože by jí musela otevřít a to mi přišlo zbytečný, když koťátka neměla. Nechala jsem to tedy být a až poté co jsem se přestěhovali do paneláku, jsem dala na rady veterinářky a nechala jí vykastrovat až nyní. Jinak děkuji za radu.

Kocourek

(Linda, 10. 5. 2012 3:02)

utekl mě neštastou náhodou roční vykastrovaný kocourek z okna bytu,hledala jsem ho po okolí 5 hodin,ale nenašla,je možné,že se vrátí,venku byl jen 2 měsíce když se narodil.

Re: Kocourek

(Kočky SOS, Petra, 10. 5. 2012 10:29)

Sám se určitě nevrátí, musíte ho hledat, nejlépe v noci, když je klid. Nejspíš nebude daleko, je pravděpodobné, že se schoval někde v okolí. Více info, co dělat, když se ztratí kočka, zde: https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/zeptali-jste-se-nas/ztratila-se-vam-kocka.html

Re: Kocourek

(Kočky SOS, Petra, 10. 5. 2012 10:30)

A až ho najdete nebo jestli si pořídíte někdy jinou kočku, okno zasíťujte!!!

Mohu si pořídit kočku?

(Hanka, 26. 4. 2012 19:00)

Dobrý den, moc bych prosila o radu. Uvažuji, že si pořídím kočku, ale nemám s jejich chovem zkušenosti. Bydlím v bytě 2+KK, pracuji v MŠ, takže mám někdy i půl dne volno. Zhruba jednou za měsíc jezdím k rodičům na Moravu, trávím tam i svátky, kočku bych brala sebou. V létě bych s ní mohla být u prarodičů na zahradě. Váhám zda si pořídit kotě či starší kočku a zda vůbec mám podmínky, které by jí vyhovovaly. Byla by kočičí jedináček.Myslíte, že je pro mě pořízení kočky reálné? Děkuji za odpověď.

Re: Mohu si pořídit kočku?

(Lucka, Kočky SOS, 26. 4. 2012 19:54)

Dobrý den, Hanko,
kočičku si jistě pořídit můžete, jen je potřeba vybírat podle povahy - aby jí nevadilo, že je sama doma, když jste v práci a aby dobře snášela cestování. Máme několik adeptů, kteří by byli šťastní za domov, kterým jim nabízíte.:-) Zavolejte prosím paní Tomalová, tel. 724 142 463, poradí Vám.

Brát kočičku ven či nikoli?

(Kamila, 19. 3. 2012 6:41)

Dobrý den, moc bych Vás chtěla poprosit o radu. Budu si do města do bytu podruhé pořizovat koťátka (dvě najednou) a stále váhám a váhám, zda kočičky brát ven na zahradu na vesnici či nikoliv. Já totiž nemám na to srdce, aby byla kočka pořád jen zavřená v bytě a nikdy nepoznala venkovní okolní svět, že by si nikdy nemohla zalovit myšky atd...V mém případě by to bylo tak, že přes pracovní týden bych měla kočičky doma v bytě a na celý víkend je brávala ven. Prosím, zda-li byste mi mohli poradit, opravdu jsem na vážkách, ale pravděpodobně to budu řešit tak, jako s mou předchozí kočkou, většinu času bude v bytě, ale o víkendech jim dopřeju volný výběh asi i za cenu toho, že přes týden budou žadost o to, abych je pustila ven. Děkuji za všechny rady a tipy :-)

Re: Brát kočičku ven či nikoli?

(Kočky SOS, Petra, 19. 3. 2012 8:59)

Dobrý den, klidně to můžete dělat tak, jak s původní kočkou - přes týden v bytě a o víkendu na vesnici. Jen tedy předpokládám, že na té vesnici budou mít taky přístup domů... Že je tam nepustíte jen tak. Začněte je ale pouštět až po kastraci a až si tam zvyknou. Mohly by se jinak ztratit. Vše o pouštění koček ven najdete zde: https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/zeptali-jste-se-nas/Zasady-pro-premisteni-kocek.html .
Jinak samozřejmě bychom byly moc rády, kdybyste si ta koťata mohla vzít od nás. Nejspíš jste si všimla, že jsme útulek.

Re: Re: Brát kočičku ven či nikoli?

(Kamila, 19. 3. 2012 10:16)

Samozřejmě že všimla, okolo 11té hodiny Vám budu volat. Ano, na vesnici by měly i přístup do domácnosti. Moc děkuji za tak rychlou odpověď.

Močení mimo wc

(Lenka, 20. 2. 2012 18:54)

Dobrý den, ráda bych se zeptala jaký by mohl být důvod , že náš kocourek (4,5 měsíce) se mi dvakrát v poslední době vymočil do otevřené kabelky, ..pokaždé do jiné.Je jinak čistotný, chodí na své wc. kde má vždy čisté stelivo. Napadlo mne že mu vadí že odcházím do práce a on že zůstane doma ( ne však sám, vždy doma po mém odchodu někdo je), začal hlasitě mňoukat.. chodíme s ním občas na vodítku a s postrojem ven na krátké procházky, je to pro něj horší, když bude žít v bytě? nebylo by lepší ho ven nebrat vůbec aby nemňoukal u dveří? A ještě poslední otázka, kdy je vhodné dát ho kastrovat? děkuji.. =o)

Re: Močení mimo wc

(Kočky SOS, Petra, 23. 2. 2012 17:13)

Lenko, Váš kocourek chce nejspíš ven. Takže máte dvě možnosti: buď ho brát tak často ven, jak on si mňoukne:), nebo přestat venčit úplně a za procházky mu nabídnout jiný podnět: kamaráda. Kastraci doporučujeme u kocourů ve věku 6 měsíců. Jinak jsme i útulek, nejen poradna, takže kamaráda můžete pořídit u nás.

Kočička pro starší paní.

(Adela, 5. 1. 2012 9:34)

Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Ráda bych pořídila kočičku z útulku pro maminku (68). Bydlí s námi, ale celý den je sama doma. Nevím zda je vhodnější nějaká starší kočička, která má zájem být jen v domě, nebo nějaké koťátko. Nicméně nerada bych trápila kočku domáci tím, že bude jenom v domě. Děkuji za radu.

Re: Kočička pro starší paní.

(Kočky SOS, Petra, 5. 1. 2012 10:27)

Dobrý den, Adélo,
moc děkujeme, že se na nás obracíte s prosbu o radu ještě dříve, než jste kočku pořídila. Pro starší paní se rozhodně hodí starší kočka. Kotě by se jí motalo pod nohama, chtělo by si neustále hrát, zatímco starší kočka se jí stulí na klín a bude šťastná, že ji má jen pro sebe. Z našich koček Vám můžeme doporučit např. Pascala nebo Idu (v Chýni u Prahy), z Hodonína pak Melichara (ten je v útulku velmi nešťastný, do nového domova by už šel moc rád), černou dlouhosrstou Nerinku (nemáme ji ještě vyfocenou, přišla před 14 dny a dosud si tu nezvykla, ani jíst nechce), nebo tříbarevnou Heidi. Pro další informace prosím zavolejte paní Tomalové na tel.č. 724 142 463, domluví s Vámi vše potřebné.

Problem

(Bibijana, 10. 12. 2011 13:40)

Dobry den mame obyčejnou kočku ktera je moc hodna a chytra je ji 12let ale chova se jak mala.Je zvykla v byte ale kdyz potrebovala tak chodila ven .Pak mela ale kotata 3krat ročne ted je nucena zit jen v byte protoze nemuze chodit ven bydlime vysoko.Dejte mi radu jak na ni kdyz začne mrouskat a je slyset všude nam to nevadi ale nebydlime tu sami a nechceme rusit ostatni .Nevime zda na kastraci neni stara děkuji za radu

Re: Problem

(Lucka, Kočky SOS, 11. 12. 2011 11:36)

Dobrý den Bibiano,
rozhodně bych Vám doporučila kastraci. Samozřejmě s tím, že zdraví a vhodnost kastrace Vaší kočky posoudí veterinář. Ale podle popisu se zdá, že je zdravá a v plné síle. Může s Vámi žít třeba až do jejích 20 let. Její mrouskání vyčerpává nejen Vás, ale především ji. Hrozí jí různé cysty, výrůstky, rakovina dělohy.... Je to pro ni prakticky trvalá zátěž. Takže rozhodně, pokud to její zdravotní stav dovolí, zvolila bych kastraci. Kočička bude klidnější, spokojenější a Vy také....