Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva za 1.+2.Q 2006

26. 7. 2006

Zpráva o naší činnosti
za 1. pololetí roku 2006



 

LEDEN


 

Zřejmě nevhodný vánoční dárek se k nám dostal 4. ledna přes ordinaci naší veterinářky MVDr. Vičarové. Perského 2měsíčního kocourka Lukáška přinesli mladí manželé, kteří ho našli u popelnice. Pro jeho atraktivní vzhled byl o něj velký zájem, a tak se dlouho nezdržel. Umístily jsme ho do Vyškova, žije v bytě hodných manželů, kde kromě Lukáška už jednu kočičku mají.
8. ledna nás požádala o pomoc paní z Moravského Písku. Na sousedním dvoře živořily v krutých mrazech dvě 5měsíční kočičky, hladové, s úporným průjmem. Megy a Pegy jsme u nás vyléčily a našly domov díky umísťovací výstavě v Praze 2. dubna.
25. ledna zavolala vedoucí sociálního odboru paní Janulíková, zda se ujmeme koček po zemřelé majitelce bytu, který musí zapečetit. Mindu, Sáru, Lojzíka jsme vyléčily a vykastrovaly. Sára s Mindou našly domov na umísťovací výstavě 2.4. v Praze, Lojzík měl více štěstí, umístil se již v únoru do Brna.
V lednu našli domov: Zuzanka, Šimon, Piškot, Adámek, Rézinka, Lukášek.
Do depozit přijato: 6, umístěno: 6.

AdámekObrazek

zleva Zuzanka, Megy, PegyObrazek



 

ÚNOR


 

Hned 1. února se k nám vrátila Zuzanka, umístěná 18. ledna do Brna, protože její nový majitel zjistil silnou alergii.
Ve sklepě sídliště našel v mrazech útočiště plachý kocour Kulíšek. Obyvatelé činžáku si nepřáli, aby tam žil, na rozdíl od dvou paní, které ho krmily a čistily mu WC. 7. února jsme ho odchytly, byl vykastrován a u nás čekal do 17. února, kdy se nám podařilo najít pro něj domov v Radějově.
18. února přinesly děti ze sídliště zraněného, nemocného, hladového, vyčerpaného a naprosto odevzdaného bílorezavého kocoura Gordona. Byl vyléčen, vykastrován a našel domov 2.4. na umísťovací výstavě v Praze (jeho celý příběh si můžete přečíst zde).
V únoru našli domov: Lojzík a Micinka, Buráček, Kulíšek a společně Emilek s Lucy.
Do depozit přijato: 3, umístěno: 6.

LojzíkObrazek

 

Lucinka a EmilekObrazek



 

BŘEZEN


 

V osadě Nesyt u Hodonína jsme vloni kastrovaly kočky sociálně slabým lidem. Mezi nimi i Adélku, která teď přišla k osudovému zranění přední nožky. Po vyšetření nožky, na které byl nádor, jsme stály před volbou, zda Adélku uspat, nebo nohu amputovat. Rozhodly jsme se pro amputaci. Majitelka ji třínohou zpět nechtěla, a tak jsme ji po amputaci vzaly k nám. Má se teď skvěle, vůbec není se třemi nožkami omezená, vyskočí všude, kde potřebuje a stal se z ní převeliký mazel.
12. března se na nás obrátil pán vyřizující záležitosti po zemřelém majiteli domku. Tam zůstalo od ledna v mrazech 5 koček, které celou dobu krmil, ale velmi vadily sousedům: Pamela, Elvis, Irma, Kačenka, Vigo. Byli vykastrováni, nemocná Kačenka bohužel podlehla silnému zápalu plic.
Elvis s Pamelou našli domov na výstavě 2. dubna, oba teď žijí v Praze. Irmu si odvezli 29. dubna do Prahy-Klecan.
17. března přinesli do ordinace uspat tříbarevnou kočičku Lízu, protože prý čurala mimo kočičí záchod. Ujaly jsme se jí, u nás byla čistotná. Problém zřejmě vznikl tím, že trpěla nedostatkem pozornosti. Domov našla na výstavě 2. dubna v Praze. Domov našla podruhé i Zuzanka - tentokrát v Hodoníně.
21. března se nám podařilo po 14denním úsilí odchytit ke kastraci kočičku, která bydlí v kotelně panelového domu a kterou lidi krmí. Kvůli její plachosti jsme ji vrátily zpět.
V březnu našli domov: Pusinka, Boris, Luisa a Lotka (spolu), Zuzanka.
Do depozit přijato: 7, umístěno: 5.

 

Luisa a LotkaObrazek

VigoObrazek



 

DUBEN


 

Bílorezka Mikeše k nám 4. dubna přinesla slečna, která ho našla a nemohla si ho nechat. Byl vykastrován a 26. dubna umístěn do Uherského Hradiště.
Kočička Linda, vloni umístěná do Brna, se nám vrátila kvůli alergii miminka, které se Lindiným majitelům narodilo. Je v kočičím kolektivu navýsost spokojená.
Obrátila se na nás zoufalá majitelka tří koček: Madlenky, Kity a Jesiky. Těchto venkovních nalezenců se ujala, ale změnily se bytové podmínky, a tak se na veterině rozhodovala o jejich uspání. Madlence jsme našly domek se zahrádkou v osadě Nesyt s velkým výběhem, který potřebovala. Kity a Jesiku jsme vykastrovaly a čekají na umístění.
Na Velikonoční pondělí jsme přivezly přítulnou kočičku Apolenku, která chodila na místo, kde krmíme venkovní plaché kočky. Paní, která tam krmí, se obávala, že by časem mohla přivést koťata. Vykastrovaly jsme ji a 28. dubna jsme ji předaly do nového domova do Prahy.
Vpravdě smolný měsíc byl pro Zuzanku. Vrátila se již podruhé – majitelé ji měli rádi, ale jejich domácí kočka ji velice tvrdě napadala, a tak nám ji se slzami v očích museli vrátit.
Jedna mladá slečna nás zavolala o pomoc s odchytem a kastrací tří plachých koček, které se usídlily na jejich zahradě. Po kastraci jsme je vrátili zpět, je o ně dobře postaráno.
Také jsme kastrovali v Mikulčicích v humně plachou kočku a její odrostlé kotě. Majitelka humna je ochotna je krmit. A další dvě kočky jsme vykastrovaly v sousedních Lužicích.
V dubnu našli domov: Madlenka, Mikeš, Apolenka, Irma. Další na Jarní umísťovací výstavě pro kočku 2.4.2006 v Horních Počernicích: Gordon, Bertík a Bertička (spolu), Megy a Pegy (spolu), Saša, Elvis, Pamela, Minda, Sára, Moly, Líza.
Do depozit přijato: 7, umístěno: 16.

Kity a JesicaObrazek

MikešObrazek



 

KVĚTEN


 

Obrátila se na nás paní z Havlíčkovy ulice, kde se jí na dvoře usadila hladová kočka. Požádala nás o pomoc, protože nebývá často i týdny doma. Nela byla velmi vyčerpaná, týden spala a jedla. Vykastrovaly jsme ji a čeká na umístění.
V sobotu 13. května nás volala Městská policie na pomoc zraněnému černobílému kocourovi na schodišti paneláku. Při pokusech občanů o odchyt chtěl skočit z 8. patra do výtahové šachty. Podařilo se nám Mikeše odvézt k ošetření na veterinu a po 2 dnech jsme našly jeho majitele a přesvědčily ho o nutnosti kastrace.
Byly jsme požádány o pomoc z Uherského Hradiště, kde v centru města, ve dvoře Františkánské ulice, běhaly 2 kočky, 2 koťata a kocour. Přestože nestačíme ošetřit všechny kočky v Hodoníně, pomohly jsme i těmto. Fanynka nepřijala pobyt v domácím prostředí, musely jsme ji již vykastrovanou a po rekonvalescenci vrátit do původní lokality. Návrat do své původní lokality, kde má nyní i s kocourem zajištěno denní krmení, přijala s velkou radostí. Její 2 koťata Boba a Bobka se snažíme ochočit, aby mohli být umístěni. Esterka je také již vykastrovaná, je v bytě spokojená a čeká na umístění. 25. května jsme jely vrátit Fanynku a tam na nás čekala černá kočička Mau. Po jejím majiteli se 5 dní marně pátralo. Pro její přítulnost by jí venku hrozilo nebezpečí, proto jsme ji vzaly k nám. Je již vykastrovaná a čeká na umístění.
19. května ráno nám přivezla paní světlešedou Darinku, kterou nalezla a snažila se jí dát domov. Bohužel domácí kočka Darinku ani po všemožném úsilí nepřijala. Čeká u nás na nový domov.
Večer jsme jely odchytávat do sousedního Rohatce plachou kočku ke kastraci. Odchyt se podařil, přestože volající nedodrželi naše pokyny a kočku nakrmili. Mončičina je již vykastrovaná a po 8 dnech léčení je zpět ve své lokalitě, kde se při krmení ještě doléčuje.
27. května volali asi 12letí kluci, že v lese u zoo-koutku našli čtyři koťata, které vzali do krabice a schovali do garáže. Dál si ale nevěděli rady a někdo jim dal telefon na nás. Koťátka Mia, Danda, Anie a Mufin jsou asi 5 týdnů stará. Byla hladová, nachlazená a mají zánět očí. Zatím se léčí.
O pomoc volala paní z Mutěnic, že se jí na zahradě nekontrolovatelně pomnožily plaché kočky, které krmí. Začaly jsme tam s kastracemi, 3 kočky už jsou vykastrovány. Neustále lidem zdůrazňujeme nutnost kastrací už jedné, jediné kočky, která se k nim přitoulá a kterou začnou krmit. Všichni to podceňují a teprve když se jim během 1-2 let počet koček znásobí na 10-14, tak volají o pomoc.
V květnu našli domov: Linda.
Do depozit přijato: 10, umístěno: 1.

Anie, Mufin, Mia, DandaObrazek

Bob a BobekObrazek



 

ČERVEN


 

První červnový den nám začal výjezdem do zchátralé bývalé hudební školy v centru města. Svoje útočiště si tam udělaly opuštěné kočky. Paní z vedlejšího domu nás upozornila na množení koček a jejich nemocná koťata. Jedno vypadlo vikýřem, bylo totiž slepé důsledkem Herpes viru. Celý měsíc jsme tam jezdily, než se nám podařilo tyto 2 plaché kočky odchytit a vykastrovat. Kvůli jejich plachosti jsme musely sehnat peníze na drahou nášlapnou odchytovou klec. S velkými obtížemi se podařilo na půdě najít další 4 nemocná koťata, která však bohužel musela doktorka kvůli pokročilému onemocnění Herpes virem uspat.

Obrazek Obrazek

Obrazek


Pánovi z Čejče jsme pomohly vykastrovat kočku, která se mu usadila na zahradě.
5. června nám zavolala paní z osobního oddělení nemocnice Kyjov, zda se ujmeme 2 koťat, která byla nalezena v krabici u kontejneru. Jája a Pája byli asi 4týdenní a vážili 10 a 20 dkg. Čekají u nás na umístění.
Ten samý den večer se octla u depozitu vyhozená drobná kočička Elča. Vykastrovaly jsme ji a u nás se stala náhradní matkou všech koťat, o které obranářsky pečuje.
Paní Heskové z Mutěnic, která se ujala 2 přitoulaných koček, jsme pomohly s jejich kastrací za podmínky, že se jich ujme.
8.6. přivezla Městská policie černého kocourka Nera, který se usadil na dvorku domu s voliérou a plašil majiteli chovné papoušky.
16.6. přivezla paní Hranková 2 koťata Babetku a Ríšu, jež někdo vhodil do dvora jejich firmy.
Paní Tomanová přinesla 21.6. Justýnku, 7týdenní kotě, které mňoukalo uvězněné pod kapotou auta.
K domku u Moravy se přitoulal kocour, kterého se obyvatelé domku nechtěli ujmout, ale poté co jsme jim pomohly s kastrací, souhlasili s tím, že si ho nechají.
24.6. nás o pomoc s odchytem a kastracemi požádal pan Hoch, na jehož zahrádku chodí 4 kočky, z nichž jedna přivedla 2 koťata. Koťátka byla nevyléčitelně nemocná a Pepinka u nás strávila v léčení 3 týdny. Po vyléčení se vykastrovaná vrátila. Zbývá nám zde vykastrovat 3 kočky.
28.6. nás zavolali ze sběrného dvora, kde našli mezi kartony v kontejneru hozené měsíční černé kotě. Sametka čeká s ostatními koťaty na umístění.
V červnu našli domov: Darinka, Ríša, Mufin.
Do depozit přijato: 8, umístěno: 3.

ElčaObrazek

Jája a PájaObrazek


 

Od ledna do konce června 2006 jsme:
- přijaly celkem: 41 koček
- umístily celkem: 37 koček
- nechaly vykastrovat: 43 koček
- nechaly vakcinovat: 35 koček
1 kastrace stojí 600 Kč, 1 vakcinace stojí 250 Kč; vakcinuje se 2x (po měsíci je třeba přeočkování).



 

Měsíčně platíme za veterinární ošetření a kastrace cca: 10 000 Kč
Měsíční náklady na krmivo a stelivo činí:
(krmíme cca 40 venkovních plachých kastrovaných koček)
10 000 Kč
Měsíční cestovné na veterinu, odchyt a odvoz ke kastracím,
nákupy krmiva a rozvoz krmičům činí cca:
1 000 Kč
Případná účast na 1 výstavě vyjde cca na: 2 200 Kč
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Celkové náklady od 1.1. do 30.6.06 činí cca: 128 200 Kč




 

Jako vždy v tomto ročním období jsou naše depozita přeplněna koťaty, která se k nám zpravidla dostanou nemocná a potřebují veterinární ošetření. Začínají nám docházet finanční prostředky, neboť máme vyšší výdaje za veterinu a krmivo. Proto se na vás všechny obracíme s prosbou o pomoc. Pomohou materiální dary v podobě steliva či krmiva (i prošlého) či převod jakékoliv částky na náš účet č. 177627810/0600. Přestože budeme velmi vděčné i za jednorázové příspěvky, mnohem větší pomocí pro nás bude, když se nám rozhodnete přispívat pravidelně, např. formou zadání trvalého příkazu ve Vaší bance – i 100 Kč měsíčně pomůže. Příjmový doklad částky nad 1000 Kč, který od nás obdržíte, lze použít pro odpočet z daňového základu. Velmi nám též pomůžete, adoptujete-li si od nás kočičku. Aktuální nabídku našich koček k umístění naleznete v rubrice Naše kočky. Fotografie a popisky dalších 15 koťat se připravují a v nabídce budou v nejbližších dnech.


 

Tuto dobrovolnou, neplacenou činnost uskutečňují dvě hodonínské milovnice koček: Maja Brázdilová a Naďa Tomalová, za spoluúčasti profesionální účetní Lucie Malečkové.


 

Do 20. března 2006 nás zaštiťovala První společnost za práva koček, které tímto děkujeme.

V Hodoníně dne 26.7.2006
Naďa Tomalová, Marie Brázdilová, Lucie Malečková
Kočky SOS
hodonínská depozita
IČO: 27026205 č. účtu: 177627810/0600
Tel.č. 724 142 463
www.kocky-hodonin.estranky.cz
e-mail: Kocky.SOS@seznam.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář